Lübnan Kuvvetler Partisi'nin Lideri Geagea, Beyrut'taki Çatismalar Için Ifadeye Çagrilacak

Lübnan Askeri Mahkemesi, geçtigimiz hafta baskent Beyrut’ta protestoculara ates açilmasi sonucu çikan çatismalara iliskin Lübnan Kuvvetler (LF) Partisi’nin Lideri Samir Farid Geagea’dan ifade vermeye çagiracak.

Lübnan’in baskenti Beyrut’ta, geçtigimiz yil Beyrut Limani’nda yasanan patlamaya iliskin sorusturmayi yürüten Yargiç Tarek Bitar’in görevden alinmasi için 14 Ekim Persembe günü protesto gösterisi düzenleyen Hizbullah ve Sii Emel Hareketi destekçileri üstüne ates açilmasinin ardindan çikan çatismalarda 7 kisi hayatini kaybetmis, en az 30 kisi de yaralanmisti. Yasanan olayin ardindan Lübnan Askeri Mahkemesi’nden, Lübnan Kuvvetler (LF) Partisi’nin Lideri Samir Farid Geagea’dan açiklama yapmasi karari geldi.

Yerel yetkililer tarafindan yapilan açiklamada, Lübnan Askeri Mahkemesi’nin Parti Lideri Samir Farid Geagea’dan meydana gelen çatismalara iliskin açiklama yapmasini isteyecegi kaydedildi. Fakat yetkililer, mahkemenin Geagea’nin ifadeye ne zaman çagrilacagina iliskin sorulara ise yanit vermedi. Açiklamanin ardindan Geagea ise, Mahkeme’nin talebine iliskin bir açiklamada bulunmazken, LF Sözcüsü tarafindan yapilan açiklamada ise, Geagea’nin su ana kadar herhangi bir mahkemenin ifade verme talebi konusunda bilgilendirilmedigi ifade edildi.

Öte yandan meydana gelen çatismalarin ardindan 16 Ekim’de Lübnan Ordusu yaptigi açiklamada, protestoculara ates açtigindan süphelenilen bir asker hakkinda sorusturma baslatildigini duyurmustu. Lübnan Ordusu tarafindan yapilan ilk açiklamada ise, Beyrut’ta meydana gelen silahli çatismalara karistigindan süphelenilen 9 kisinin gözaltina alindigini bildirilmisti. Daha sonra Lübnan medyasinda yer alan haberlerde, askeri yargi, ordu ve tüm emniyet birimlerinin silahli çatismalarla ilgili ön arastirma ve sorusturmalar yapmakla görevlendirildigi ifade edilmisti. Güvenlik güçlerine ellerine geçen bilgileri toplama, paylasma ve bölgedeki kameralari tarayarak silahli kisilerin kimligini tespit etme talimati verilmisti. Ilk sorusturma kapsaminda çatismalara karistigi tespit edilen 19 kisinin gözaltina alindigi belirtilmisti.
Kaynak: İHA