Kooperatiflere Düzenleme Getiren Teklif TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi (1)

Ortaklik basvurusu yapildiktan sonra kooperatif yönetim kurulu, basvuruyu bir ay içinde sonuçlandiracak ve basvuru sahibine bildirecek Yönetim kurulu yillik faaliyet raporu, gelir gider farki hesaplari, bilanço ve denetçi raporlari, ortaklar tarafindan elektronik ortamda da incelenebilecek Genel kurul toplantisi, ana sözlesmede hüküm bulunmasi sartiyla elektronik ortamda da yapilabilecek Kooperatiflerin yönetim kurulu üyeleri ve yedekleri, seçilmelerini takiben en geç 9 ay içinde kooperatifçilik egitim programini tamamlayacak Bakanlikça bazi kistaslar dikkate alinarak belirlenen kooperatif ve üst kuruluslari dis denetime tabi olacak.

Kooperatifler Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanuna göre, ortaklik basvurusu yapildiktan sonra kooperatif yönetim kurulu, basvuruyu bir ay içinde sonuçlandiracak ve basvuru sahibine bildirecek. Yönetim kurulu, ana sözlesmede belirtilen sartlari tasiyanlari ortakliga kabulden kaçinamayacak.

Ortaklik payinin degeri, kooperatiflerin amaç ve faaliyet konularina göre ilgili bakanlikça artirilabilecek.

Sigortacilik Kanunu kapsaminda sigortacilik faaliyetinde bulunacak kooperatifler için en çok pay taahhüt siniri uygulanmayacak ve ortaklik payinin degeri ilgili kurumun görüsü alinarak belirlenecek.

Yönetim kurulu yillik faaliyet raporu, gelir gider farki hesaplari, bilanço ve denetçi raporlari, ortaklar tarafindan elektronik ortamda da incelenebilecek.

Seçimlerde aday olan kisilere, genel kurul toplantisina katilma hakkini haiz ortaklari gösterir listeye erisme imkani saglanacak.

Genel kurul toplantilarini birlestirebilme süresi, yönetim ve denetim kurulu görev süresinin üst siniriyla uyumlu hale getirilerek 3 yildan 2 yila indirilecek.

Genel kurul toplantisi, ana sözlesmede hüküm bulunmasi sartiyla elektronik ortamda da yapilabilecek.

Çalisma konusu, ortak sayisi ve ciro gibi kistaslara göre belirlenen kooperatiflerin yönetim kurulu ile denetleme organi üyeleri ve yedekleri, seçilmelerini takiben en geç 9 ay içinde kooperatifçilik egitim programini tamamlayacak.

Yönetim kurulu kendi tutanaklari, genel kurul tutanaklari, ortak listeleri, gelir-gider hesaplari ve yillik bilançonun usulüne uygun olarak hazirlanmasi ve saklanmasindan, tetkik olunmak üzere denetçilere verilmesinden sorumlu olacak. Ayrica görevi sona eren yönetim kurulu üyeleri tarafindan sorumluluklari altinda bulunan para, mal, defter, belge ve diger kooperatif varliklari seçimlerin yapildigi genel kurul toplanti tarihinden itibaren 3 is günü içinde tutanakla yeni seçilenlere teslim edecek.

Genel kurul tarafindan, denetleme organi olarak görev yapmak üzere en fazla 4 yil için en az bir veya daha fazla denetçi seçilecek.

Denetçi, genel kurul namina kooperatifin bütün islem ve hesaplarini tetkik edecek.

Denetçi raporu genel kurula sunulmayan kooperatiflerde, finansal tablolar, yönetim kurulu yillik faaliyet raporu ve ibra hakkinda alinan kararlar geçersiz olacak.

Kamu kaynaklarindan desteklenen kredilere kefil olan kooperatifler ile kamu kaynakli tarimsal desteklemelere aracilik yapan kooperatiflerin yönetim kurulu üyeleri, bunlarin ortagi oldugu üst kuruluslarda görev alsalar dahi yalnizca bir ücret veya huzur hakki alabilecek.

- Dis denetim

Kooperatiflerin dis denetim sisteminin yeniden düzenlenmesi ve etkin denetim sistemi kurulmasi hedefleniyor.

Buna göre, bakanlikça çalisma konusu, ortak sayisi ve ciro gibi kistaslar dikkate alinarak belirlenen kooperatif ve üst kuruluslari dis denetime tabi olacak. Dis denetim, finansal tablolarin denetimi seklinde olacak. Yönetim kurulunun yillik faaliyet raporu içinde yer alan finansal bilgilerin, denetlenen finansal tablolar ile tutarli olup olmadigi ve gerçegi yansitip yansitmadigi da dis denetimin kapsami içinde yer alacak.

Dis denetim, genel kurulca alinan karar dogrultusunda Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlari Kurumunca yetkilendirilen bagimsiz denetçiler, Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik Kanunu'na tabi meslek mensuplari, ilgili bakanlikça dis denetimle yetkilendirilen, bagli olunan merkez birlikleri veya merkez birligi kurulamamissa bagli olunan birliklerce yapilabilecek.

Ilgili bakanlikça dis denetimle yetkilendirilen birlik ve merkez birlikleri, Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili hükümlerine göre bagimsiz denetime tabi olacak. Dis denetim yapacak denetçiler ile denetim yetkisi verilen birlik ve merkez birliginin denetimle görevlendirilen personeli, görevleri sebebiyle isledikleri suçlardan dolayi fiillerinin niteligine göre Türk Ceza Kanunu'nun kamu görevlilerine ait hükümleri uyarinca cezalandirilacak.

Kooperatifler, kooperatif birliklerine, kooperatif birlikleri de merkez birligine ortak olmadigi takdirde kamu kaynaklarindan desteklenen kredilere kefalet saglayamayacak, kamu kaynakli tarimsal desteklemelere aracilik yapamayacak, bu kapsamdaki basvurularda birlikler kooperatifleri, merkez birligi de birlikleri ortakliga kabulden kaçinamayacak.

- Genel kurul için bakanlik temsilcisi zorunlulugu

Yapi kooperatifleri, ana sözlesmede gösterilen islerin tamamlanmasi ve ferdi mülkiyete geçilip konutlarin veya is yerlerinin ortaklar adina tescil edilmesiyle amacina ulasmis sayilacak ve dagitilacak ancak tescil isleminden sonra usulüne uygun sekilde ana sözlesme degisikligi yapilarak kooperatifin amacinin degistirilmesi halinde dagilmaya iliskin hüküm uygulanmayacak.

Kooperatifler, kooperatif birlikleri, merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birligi, genel kurul toplantilarindan en az 15 gün önce ilgili bakanliktan temsilci talebinde bulunacak. Genel kurul toplantilari, bakanlik temsilcisinin huzurunda açilacak ve devam edecek. Temsilci, toplantinin kanunlara, ana sözlesmeye ve gündeme göre yürütülmesine nezaret edecek.

(Sürecek)

Kaynak: AA