KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Birlik Ve Beraberligimizi Sonuna Kadar Sürdürecegiz'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Avrupa Birligi'ne (AB) girmek için KKTC’ye sunulan entrikalara "evet" diyerek Kibris'in gelecegini tehlikeye atmaya ve böyle bir yanlisi yapmaya kimsenin hakki olmadigini belirterek, "Birlik ve beraberligimizi sonuna kadar sürdürecegiz." dedi.

Tatar, Türkiye’deki temaslari kapsaminda Ankara Ticaret Odasi (ATO) ekim ayi olagan meclis toplantisinda yaptigi konusmada, Güney Kibris Rum Yönetimi’nin, adada federasyon talebinin Türkiye’yi Kibris’tan çikarmaya yönelik bir plan oldugunu vurgulayarak, "Bu, bizi son derece tehlikeli bir maceraya sürükleyecek bir anlayistir. Dolayisiyla böyle bir anlayistan uzak durmamiz lazim." ifadesini kullandi.

Türkiye’nin 1974’te düzenledigi Kibris Baris Harekati’ndan bu yana tesis edilen barisin sürdügüne isaret eden Tatar, sunlari söyledi:

"(1974’ten bu yana) Hiç kimsenin burnu kanamamistir. Kibris’ta huzur vardir. Kibris’ta iki taraf vardir, iki devlet vardir. Rumlar da bu baristan faydalanmistir. Avrupa Birligine girdikten sonra da özellikle bu barisin onlara da büyük faydalari olmustur. Bu baris, Türk Silahli Kuvvetlerinin orada olmasina baglidir. Eger TSK bir caydirici güç olarak Kibris’in kuzeyinde olmasaydi, Kibris’ta çok çatisma olacakti ve bu ekonomik gelismeler olamayacakti."

Tatar, 1974 öncesinde Kibris Türklerinin ekonomik hayatta sirket ve isletme sahibi olamadigini sadece Rumlarin yaninda isçi olarak çalistigini belirterek, "Simdi KKTC’de bizlerin büyüyen ve gelisen sirketleri, kurumlari, kuruluslari ve devletiyle, yürütmesiyle yargisiyla tam tesekküllü bir devletin KKTC çatisi altinda olustugunu görüyoruz." diye konustu.

- "KKTC, kiymet ve deger açisindan gerçekten bir noktaya gelmistir"

KKTC’nin Kibris Baris Harekati’ndan bugüne kadar egitim, turizm, ekonomi, sosyal ve siyasi alanlarda atilimlar gerçeklestirdiginin altini çizen Tatar, "Bütün bu emperyalist güçlere karsi Rum ve Yunan ikilisine karsi bizlerin orada bir araya gelmesi, Türkiye’nin de destegiyle 1974’ten sonra orada yapilan bütün çalismalarla KKTC kiymet ve deger açisindan gerçekten bir noktaya gelmistir. Simdi önemli olan bundan sonra burayi güçlendirebilmektir." degerlendirmesinde bulundu.

Tatar, Kibris’ta Maras’in açilmasinin halihazirda KKTC için insanlarin ekonomik ve sosyal olarak faydalanmasi, Dogu Akdeniz’de yeni bir siyasetin ortaya konulmasi bakimindan önemli oldugunu, kenti bugüne kadar 250 bin kisinin ziyaret ettigini anlatti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan sonra Türkiye ile KKTC arasindaki is birliginin daha da artmasini beklediklerini vurgulayan Tatar, bu durumun Türkiye’den KKTC’ye turist akisi basta olmak üzere diger is kollarindaki hareketlilikle ekonomik olarak daha fazla canlanmasina imkan saglayacagini belirtti.

Tatar, KKTC ile Türkiye arasinda "birtakim kendini bilmezlerin" iki halkin arasini açmasina müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak, "Biz Kibris’ta çok zahmetler çektik. Yok olusun esiginden döndük, katliamlardan, soykirimlardan geçtik, var olduk. Her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanimizda olmustur. Dolayisiyla bunu bizim unutmamiz mümkün degildir." diye konustu.

AB’ye girmek için KKTC’ye sunulan entrikalara "evet" diyerek, Kibris'in gelecegini tehlikeye atmaya ve böyle bir yanlisi yapmaya kimsenin hakki olmadigini dile getiren Tatar, "(Böyle bir hatayi) Yapmayacagiz. Yaptirtmayacagiz. Birlik ve beraberligimizi sonuna kadar sürdürecegiz." dedi.

Tatar, temaslarinin ardindan Resim ve Heykel Müzesi’ne geçti.

Kaynak: AA