Disisleri Bakan Yardimcisi Önal, 'Libya'da Istikrari Destekleme Konferansi'na Katildi Açiklamasi

'Simdi, elde edilen kazanimlarin üzerine ulusal birlik ve uzlasma yolunda adimlar atma zamanidir' 'Ilk olarak, Ulusal Birlik Hükümeti'ni güçlendirmeye yardim etmeliyiz' 'Türkiye bu yolculukta Libya'nin yaninda olacaktir'.

Disisleri Bakan Yardimcisi Sedat Önal, Türkiye'nin, Libya'nin istikrara kavusmasi konusunda Trablus hükümetinin yaninda yer alacagini söyledi.

Önal, Trablus'ta yapilan "Libya'da Istikrari Destekleme Konferansi"ndaki konusmasinda, ülkedeki siyasi süreç, kalici istikrar ve barisin insasina dair degerlendirmelerde bulundu.

Libya'nin güvenlik ve istikrarina Türkiye'nin güçlü destegini vurgulayan Önal, siyasi sürecin tüm Libyalilarin katilimiyla ilerletilmesinin önemine isaret etti. Önal, "Simdi, elde edilen kazanimlarin üzerine ulusal birlik ve uzlasma yolunda adimlar atma zamanidir." ifadesini kullandi.

Önal, Ulusal Birlik Hükümeti'nin, yetkisini tüm ülkeye yaymak, kamu hizmetlerini sunmak ve devlet kurumlarini birlestirmek için hala destege ihtiyaç duydugunu belirterek, "Ilk olarak, Ulusal Birlik Hükümeti'ni güçlendirmeye yardim etmeliyiz." dedi.

Seçimlerin zamaninda yapilmasi gerektigine deginen Önal, asil amacin, seçimlerin Libya Siyasi Anlasmasi'na (Suheyrat) uygun sekilde özgür, adil ve güvenilir yapilmasi, sonuçlarinin herkes tarafindan kabul edilebilirliginin saglanmasi oldugunu kaydetti.

Istikrarin Libya'nin ilerlemesi için büyük önem tasidigina isaret eden Önal, sahadaki ateskesin hala kirilgan oldugunu belirtti.

Türkiye'nin, Libya'daki parali askerlerin ve yabanci savasçilarin geri çekilmesi konusundaki tutumunun iyi bilindigini aktaran Önal, tüm taraflarin Libya'daki mesruiyete saygi göstermesi gerektigini söyledi.

Önal, Libyalilarin, ülkelerini istikrara kavusturmak ve siyasi süreci uygulanabilir kilmak için cesaret ve kararliliga sahip olduklarini kanitladigini vurgulayarak, "Türkiye bu yolculukta Libya'nin yaninda olacaktir." seklinde konustu.

- "Libya'da Istikrari Destekleme Konferansi"

"Libya'da Istikrari Destekleme Konferansi", ülkedeki siyasi, güvenlik/askeri ve ekonomik alanlarda hayata geçirilmesi amaçlanan adimlara uluslararasi toplumun genis manada destegini saglamayi amaçliyor.

Libya ve Kuveyt Disisleri bakanlarinin es baskanlik ettigi konferansa, Birlesmis Milletler (BM) ve Avrupa, Afrika ve Arap birliklerinden temsilcilerin yani sira 27 ülkenin disisleri bakani ve yetkilileri katildi.

Konferansta Türkiye’yi Disisleri Bakan Yardimcisi Büyükelçi Sedat Önal baskanligindaki heyet temsil etti.

Önal, Trablus'u ziyareti vesilesiyle ayrica Libya Baskanlik Konseyi Baskani Muhammed el-Menfi, Konsey üyeleri Musa el-Koni ve Abdullah el-Lafi ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Baskani Halid el-Misri ile görüstü.

Ulusal Birlik Hükümeti Basbakani Abdülhamid Dibeybe ile de bir araya gelen Önal, toplantiya katilan BM ve ABD heyet baskanlariyla temaslarda bulundu.
Kaynak: AA