Somali'nin Puntland Eyaletinde Halk 1969'Dan Bu Yana Ilk Kez Oy Kullanacak

Somali'nin Puntland eyaletinde yerel hükümet seçimlerinde halk, 1969'dan bu yana ilk kez sandik basina gidecek.

Somali Ulusal Televizyonunun (SNTV) haberine göre, seçimlerden günler önce seçmen kaydina baslayan Puntland eyaleti, yerel hükûmet seçimlerini 25 Ekim'de düzenleyecek.

Güvenlik sorunu nedeniyle yillardir halk yerine kabile temsilcilerinin milletvekillerini seçtigi ülkede, Puntland eyaleti ilke imza atarak halkin kendi vekillerini seçmesine imkan taniyacak.

Puntland'in Qardho, Eyl ve Ufeyn bölgesi sakinleri, kendilerine seçmen kaydi sonrasi dagitilan kartlarla sandik basina gidecek.

Somali'de sene basindan bu yana ertelenen seçim süreci 29 Temmuz'da Jubaland eyaletinde baslamisti.

Seçim takvimindeki gecikmeden ötürü siddet olaylarinin görüldügü ülkede, süreci Basbakan Muhammed Hüseyin Roble'nin devralmasiyla tansiyon gerilemis ancak Roble ve Cumhurbaskani Muhammed Abdullah Fermacu arasinda yetki tartismalari baslamisti.

- Somali'de seçim sistemi

Ülkede meclis ve cumhurbaskani seçimleri pes pese yapiliyor.

Meclisin, "Halk Meclisi" olarak da bilinen alt kanadinin 275 üyesi, Somali'deki farkli kabileleri temsil eden 14 bin delege tarafindan 4 yilligina seçiliyor.

Meclisin üst kanadinin 54 üyesi ise eyalet konseylerince belirleniyor.

Seçilen meclis üyeleri hem meclis baskanini hem de yeni cumhurbaskanini belirliyor.

Seçimlerde kendine has kabile sistemini uygulayan Somali'de, bu seçimlerde tüm ülkede "bir kisi bir oy" ilkesiyle tüm vatandaslarin oy kullanmasi planlaniyordu ancak basarilamadi.

"4,5 sistemi" olarak adlandirilan kabile merkezli sistemle yönetilen Somali'de ülkenin 4 büyük kabilesi esit sayida, diger kabileler ise bunun yarisi oraninda seçtigi vekilleri meclise gönderiyor.

Somali'de, cumhurbaskani adaylari arasinda iki eski cumhurbaskani, bir basbakan ve bir de meclis baskani bulunuyor.

Kaynak: AA