Çanakkale'nin Yeni Turizm Destinasyonu 'Gelibolu Tarihi Sualti Parki' Açildi

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Nadir Alpaslan, Çanakkale'de yeni bir destinasyonun turizme kazandirildigini söyledi.

Alpaslan, Çanakkale'de Tarihi Gelibolu Yarimadasi'nda yer alan Seddülbahir köyü açiklarinda olusturulan "Gelibolu Tarihi Sualti Parki" açilis törenine katildi.

Seddülbahir Kalesi'nde düzenlenen törende konusan Nadir Alpaslan, 106 yil önce bu topraklarda büyük bir destan yazildigini belirtti.

Türk milletinin bagimsizligina, vatanina olan bagliligini ve bunun için her türlü fedakarligi yapacagini hatta canindan vazgeçecegine bu topraklarda sahit olundugunu anlatan Alpaslan, söyle konustu:

"Burada yaptigimiz büyük mücadele ile büyük Türkiye'yi kurduk. Bizim, bu önemli olaylarin yasandigi topraklara gerekli degerin verilmesi gerekli çalismalarin yapilmasi konusunda üzerimize büyük bir sorumluluk düsmekte. Çanakkale'nin bu konudaki potansiyeli çok yüksek oldugu için bunun dünyada tanitilmasi ve pazarlanmasi da son derece önemli. Biz Kültür ve Turizm Bakanligi olarak yeni bir ürünü ortaya koyarak su alti dalis merkezini açmis oluyoruz. Dolayisiyla Çanakkale tarih açisindan, kültür açisindan, dalis turizmi açisindan önemli bir potansiyele sahip. Kis turizmi açisindan da önemli ürünleri barindiriyor."

Çanakkale'nin turizmin her dali için farkli seçenekler barindiran önemli bir nokta oldugunu vurgulayan Alpaslan, "Çanakkale'de kayak turizmi disinda, turizm adina tarih adina ne istersek var burada. Yeter ki biz bunu çok güzel bir ürün haline getirelim. Dünyaya tanitimini yapalim. Dünyanin her bir bölgesinden buraya akin akin gelecek. Ve bunun daha da gelismesine ön ayak olacaktir." ifadelerini kullandi.

AK Parti Grup Baskanvekili Bülent Turan da Gelibolu Tarihi Sualti Parki ile turizme yeni bir ivme kazandirdiklarini hatirlatti.

Çalismanin Kültür ve Turizm Bakanligi ile Tarihi Alan Baskanligi öncülügünde hayata geçirildigine isaret eden Turan, söyle konustu:

"Epeyden beri hayalini kurdugumuz sehrimizin sadece üstünün degil altinin da müze oldugunu, kiymetli oldugunu gösteren çok farkli bir çalismanin esigindeyiz. Büyük bir batik envanteri var. 1. Dünya Savasi'ndan bu yana bildigim kadariyla kültürel dalis etkinligin olmadigi bir dünyada yasiyoruz. 1. Dünya Savasi'nin kültürel envanterini bizim önümüze sunacak dalis imkani verecek çok farkli bir çalismanin arifesindeyiz. Buraya gelecek dalis severler, denize daldiklari zaman 14 ayri dalis noktasi görecekler. 150 kilometrekarelik alanda bir su alti parkinda dolasma imkanina sahip olacaklar. Çanakkale Kara Savaslari sirasinda 27 Mayis 1915'te U21 deniz altisi tarafindan torpillenerek batirilan 'H.M.S. Majestic', bunlardan en önemlisi olarak gösteriliyor. Sualti parkimizda ayrica Triumph, Ocean, Bouvet, Goliat gibi çok sayida batik yer aliyor."

Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir ise bölgenin çok kisa bir zaman içerisinde dünyanin en önemli dalis merkezi olacagina inandigini söyledi.

Bugün Çanakkale için önemli bir tarihin daha yasandigini dile getiren Kasdemir, sunlari kaydetti:

"Gelibolu Tarihi Sualti Parki'ni artik hizmete açiyoruz. Çanakkale'de kara savaslarinin yani sira denizde de büyük bir savas olmustu, büyük bir mücadele olmustu. Iste o büyük mücadelenin sonucunda aslinda denizin altinda büyük bir tarih yatiyordu. Bir hazine yatiyordu. O batiklari yani 14 ayri dalis noktasi 150 kilometrekarelik alanda bir su alti parkinin olustugu güzel bir destinasyon ortaya çikmis oldu. Çanakkale dalisin merkezi olmaya aday, en güzel dalis destinasyonlarindan birisi olacaktir. Çünkü her dalis istasyonunda her dalis merkezinde tabii ki batiklar var degisik batiklar ama bizim Çanakkale'mizde her batigin bir hikayesi var. Her batigin her dalis noktasinin insanlara hatirasi var. Dolayisiyla buradaki bütün batigin bütün su altindaki envanterin insanlarimiza çok büyük hatiralar birakacagini düsünüyoruz. Burasi, Çanakkale Tarihi Alan hem Türkiye'de hem de dünyada bir bulusma noktasi olacak."

Konusmalarin ardindan Antalya Devlet Opera ve Balesi "Venice Enseble" grubu sahne gösterisi sunuldu.

Törene, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Iskenderoglu, Fransa Savunma Atesesi Albay Philippe Boulogne, Türkiye Su Alti Sporlari Federasyonu (TSSF) Baskani Prof. Dr. Sahin Özen, proje ekibi ve protokol üyeleri katildi.

Kaynak: AA