Vali Uyardi, '4'Cü Piki Yasiyoruz'

Çorum’daki korana virüs vakalari artisi ile ilgili açiklama yapan Vali Mustafa Çiftçi, “Su anda 4. pik dönemini yasiyoruz. Bundan öncede 3 defa pik dönemini yasadik. Yasadigimiz 4’cü pik döneminin etkisi” dedi.

Vali Uyardi, '4'Cü Piki Yasiyoruz'
Saglik Bakani Fahrettin Koca, hafta sonu 2-8 Ekim tarihleri arasinda arasinda illere göre her 100 bin kiside görülen Covid-19 vaka sayilarini açikladi.

Vaka yogunlugu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il arasinda Çorum’da yer aldi. Vali Çiftçi, makaminda düzenledigi basin toplantisiyla vaka artilari ve asilanma oranlari hakkinda bilgi verdi.

Saglik Bakanligi’nin açikladigi rakamlara göre vaka oranlarinda artis oldugunun gözlemlendigine dikkat çeken Vali Çiftçi, “Önceki haftalarda sirasiyla 217, 301, 325, 351 olarak açiklanan vaka oranlarimiz en son 436,31 olarak Saglik Bakanligi tarafindan ilan edildi. Bu rakamlara göre ilimiz Türkiye siralamasinda vaka oranlarinin yüksekligi açisindan 8. sirada. Bu yükselis trendinin bir müddet daha devam edecegini tahmin ediyoruz. Çorumlulardan sunu istirham ediyorum. Kurallarda bir degisiklik yok. Maske, mesafe, hijyen kurallarina riayet edelim. Asilarimizi yaptiralim” diye konustu.

Çorum’daki asilama oranlari hakkinda da açiklama da bulunan Vali Çiftçi, “Ilimizde 1. ve 2. doz asisini yaptirmis 18 yas üstü vatandaslarimizin orani yüzde 77.4 oldukça yüksek bir oran. 12 yas ve üstü vatandaslarimizda ise asilarinin tamamlanma orani ise yüzde 74.91. Bu rakamlar bize sunu gösteriyor. Ilimizde hem asilanma oranlari yüksek hem de vaka oranlari yüksek. Vaka oranlarina sunu da ilave etmem gerekiyor. Vaka oranlarinda sadece Çorum’a has bir yükselis söz konusu degil. Bütün Karadeniz illerinde yükselis trendinin oldugunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandi.

Yapilan testlerin vakaya dönüs oranlari hakkinda da bilgiler aktaran Vali Çiftçi, kentte testlerin vakaya dönüsme oraninin yüzde 18,51 oldugunu açikladi.

Çiftçi, test yapilan her 100 kisiden 20’sinde vakaya rastlandigina dikkat çekti.

“Bin 272 vatandasimiz korona virüsten vefat etti”

“Hem sevdiklerimiz açisindan, hem kendimiz açisindan tedbirlere uymak hayati önem tasiyor” diyen Çiftçi, “Pandeminin ilk ortaya çiktigi günden bugüne kadar ilimizde yaklasik olarak bin 272 vatandasimiz vefat etti. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakinlarina sabirlar diliyorum. Öte yandan hastanelerimiz de su anda 159 hastamiz yatarak tedavi görüyor. 21 hastanin yogun bakimda tedavisine devam ediliyor. 16 hastamiz da entübe olarak tedavisi sürüyor. Hastalarimiza da Allah’tan acil sifalar diliyorum. Yüce Allah hiçbirinin acilarini göstermesin” seklinde konustu.



“Vaka artislarinda tedbirlerin yetersizliginden degil mevsimsel etkiler var”

Toplantida “Vakalarin artmasinda tedbirler yetersiz mi, üniversite ögrencilerinin gelmesi de vaka oranlarini etkiledi mi” yönündeki soruya Vali Çiftçi, “Vaka artislarinda en basta mevsimsel etkiler var. Suanda sonbahar mevsimindeyiz. Pandemi olmasa bile normalde grip vakalarinda bir artis oluyor. Her sonbahar mevsiminde artis görülüyor. Dolaysiyla tedbirlerin yetersizliginden degil, mevsimsel etkilerden dolayi. Diger taraftan üniversitelerimiz açildi. Egitim ögretim devam ediyor. Üniversitelerimiz de egitimlerin bir kismi yüz yüze bir kismi da uzaktan egitim seklinde. Hibrit egitime geçilmis durumda. Dolaysiyla egitimin burada çok fazla etkili oldugunu düsünmüyorum” sözleriyle yanitladi.

“Suanda yasadigimiz 4’cü pik döneminin etkisi”

Vali Çiftçi, “Vaka artislarinda en çok artisin Orta Karadeniz illerinde oldugunu görüyoruz. Ilk 10 ilin 5 tanesi bölgemizde. Bunun spesifik bir nedeni var mi? Bölgesel tedbirler düsünülüyor mu” sorusuna ise, “Su anda 4. pik dönemini yasiyoruz. Bundan öncede 3 defa pik dönemini yasadik. Türkiye’nin diger bölgelerinde de zaman zaman bölgesel olarak böyle yükselisler oluyor. Bir müddet sonra vakalar düsüse geçiyor. Bizim de su anda yasadigimiz 4’cü pik döneminin etkisi” sözleriyle cevapladi.
Kaynak: İHA