TRT Genel Müdürü Sobaci, 'TRT World Forum 2021'In Açilisinda Konustu Açiklamasi

'(TRT World Forum) Önümüzdeki iki gün boyunca tüm insanligi ilgilendiren küresel sorunlari tartisacagiz' 'TRT World Forum'da bu yil 30'u askin ülkeden 100'e yakin konusmaciyi agirliyoruz. Katilimcilar, içinde bulundugumuz bu stratejik dönemeçte dünyanin karmasik ve zor meselelerine dair düsüncelerini paylastiklari bir diyalog sürecine bizi dahil edecekler'

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci, 30'u askin ülkeden 100'e yakin konusmaciyi agirlayan TRT World Forum'da iki gün boyunca tüm insanligi ilgilendiren küresel sorunlarin tartisilacagini bildirdi.

Sobaci, bu yil 5'incisi "Güç ve Paradoks: 21. Yüzyilda Büyük Stratejiyi Anlamak" temasiyla çevrim içi düzenlenen TRT World Forum 2021'de yaptigi açilis konusmasinda, dünyanin simdi her zamankinden daha çok diyaloga, tartismaya, ortak akil yürütmeye, fikir alisverisine ve yeni bir anlayis gelistirmeye ihtiyaci oldugunu vurguladi.

20. yüzyilin sonlarindan itibaren devletlerin daha önce hiç karsilasmadiklari, insanligin tümünü ilgilendiren birtakim ortak sorunlarla karsi karsiya kaldigina isaret eden Sobaci, su degerlendirmede bulundu:

"Küresel terörizm, Kovid-19 gibi salgin hastaliklar, ekolojik felaketler, küresel isinma, internette islenen suçlar ve siber saldirilar, kitlesel göçler ve gelir dagilimi adaletsizlikleri gibi ulusal sinirlari asan çetrefilli sorunlar, küresel siyasal ve ekonomik sistemi çok boyutlu krizler ve tehdit unsurlariyla karsi karsiya birakti. Günümüzde, uluslararasi ölçekte sorunlarin çözümü için is birligi ve karsilikli bagimlilik ön plana çikmaktadir. Küresel ekonomik ve siyasal sistemin etkinligi, yüksek düzeyli, kapsamli ve kesintisiz bir küresel is birligini esas almasina baglidir."

- "Dezavantajli cografyalarin, toplumlarin sesi olmak için gayret gösteriyoruz"

TRT Genel Müdürü Sobaci, krizleri, sorunlari ve degisimleri dijitallesme sürecinden bagimsiz düsünebilmenin mümkün olmayacagini belirterek, "Dijitallesme süreci, kendisinden beklenen demokratiklesmeye katki verme görevini zaman zaman karsilamaktadir. Ancak, dijitallesme süreci ayni zamanda bir sosyal medya mesaji ile diplomasi krizinin ortaya çikmasina, siber güvenlik sorunlarina ve tahrif edilmis iletisime dayali olarak dezenformasyon, yalan haber ve algi operasyonlari gibi mutlaka mücadele edilmesi gereken uluslararasi ölçekli sorunlara da yol açabilmektedir." ifadelerini kullandi.

Bu sorunlarin tartisilip çözüm önerilerinin gelistirildigi uluslararasi platformlarin her zamankinden daha kiymetli oldugunun altini çizen Sobaci, TRT World Forum ile küresel ve bölgesel sorunlari çok sesli ve çok boyutlu bir perspektifte uluslararasi kamuoyunun gündemine tasidiklarini söyledi.

Sobaci, "Insani merkezine alan yayincilik anlayisimizla, dezavantajli cografyalarin, toplumlarin ve bireylerin sesi olmak için gayret gösteriyoruz. Yayincilik ilkelerimiz dogrultusunda dünyamizi tehdit eden tüm krizlere olan hassasiyetimizi, televizyon ve radyo kanallarimiz, dijital platformlarimizla dünyanin 7 kitasina 41 dil ve lehçede ulastiriyoruz." diye konustu.

Bu süreçte yayincilara da büyük sorumluluklar düstügünü vurgulayan Sobaci, "Günümüz sorunlarina isik tutan, toplumsal ve küresel farkindaligin artmasina katki sunan yeni bir yayincilik anlayisi dijital yönetisim çaginin ayrilmaz bir parçasina dönüsmüs durumda. Bu baglamda, TRT World Forum'u gelecegin sekillenmesinde fikri bir tartisma platformu olarak çok degerli görüyoruz." ifadelerini kullandi.

Yeni bir uluslararasi düzenin dogduguna isaret eden Sobaci, iklim degisikligi, terörizm, gida güvenligi, küresel silahlanma gibi sorunlarin küresel zeminde tartisilmasi, is birligine dayali bütüncül bir anlayisla ele alinmasi ile çözümlenebilecegini vurguladi.

- "Yeni fikirler üretmek ve yeni hedefler belirlemek zorundayiz"

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci, politika yapicilarin, sürekli degisen stratejik ortam karsisinda uyum ve degisim baskisini yogun bir sekilde hissettiklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"Uzun süredir benimsedigimiz varsayimlarin birçogu artik geçerliligini yitirmis durumda. Bu nedenle, içe kapanan bir anlayis degil, çok tarafliligi merkeze alan bir yaklasim gelistirmek zorundayiz. TRT World Forum gibi uluslararasi platformlar araciligiyla yeni fikirler üretmek ve yeni hedefler belirlemek zorundayiz. Önümüzdeki iki gün boyunca tüm insanligi ilgilendiren küresel sorunlari tartisacagiz. TRT World Forum'da bu yil 30'u askin ülkeden 100'e yakin konusmaciyi agirliyoruz. Katilimcilar, içinde bulundugumuz bu stratejik dönemeçte dünyanin karmasik ve zor meselelerine dair düsüncelerini paylastiklari bir diyalog sürecine bizi dahil edecekler. Katilimcilar, farkli cografyalarda ve baglamlarda uygulanan büyük stratejinin içerigini tartisacaklar. Bölgesel ve küresel siyaset alaninda mevcut ve potansiyel çikarlari ve uzun vadeli stratejik kaygilari irdeleyecekler. Bunun yani sira, küresel politikaya dair geleneksel anlayisin ötesine geçerek, ortak sorumluluklarimiz ve eylemlerimiz üzerine de odaklanacaklar."
Kaynak: AA