Tarlada 2, Markette 8 Lira

Meyve ve sebzeleriyle ünlü Sakarya’nin Pamukova ilçesinde 4 aydir devam eden üzüm hasadi çiftçinin yüzünü güldürmedi. Tarladan 2 liraya çikan ve marketlerde ise yaklasik 10 liraya alici bulan Pamukova üzümleri bu sene ilk defa sirke üretimi için gönderiliyor.

Tarlada 2, Markette 8 Lira
Sakarya’nin Pamukova ilçesinde kis basinda yetistirilmeye Temmuz ayinda ise hasadina baslanan ve Ekim ayinin sonun kadar devam edilen üzüm bu sene çiftçinin yüzünü güldürmedi. Pamukova ilçesinde yetisen siyah üzüm basta Istanbul, Ankara olmak üzere Karadeniz bölgesinin tamami, Iç Anadolu ve Ege’nin bir kismi olmak üzere Türkiye’nin bir çok iline ulastiriliyor. 33 bin dönüm dekar arazide ekilen üzümün bu seneki rekolte beklentisi ise yaklasik 60 bin ton. Tarladan 2 liraya çikan üzüm, marketlerde yaklasik 10 liraya alici bulurken mazot, ilaç ve gübre gibi gereçlerin pahali olmasindan dolayi kâr elde edemeyen üreticiler yetkililerden yardim istedi. Fiyatlarin yüksek olmasindan dolayi alici bulamayan üzüm, Pamukova ilçesinde bu sene ilk defa sirke üretimi için fabrikalara gönderilmeye baslandi.

Biz Türkiye çiftçisinin son nesliyiz

Üretim için maliyetlerin pahali oldugunu belirten üzüm üreticisi Sükrü Gür, “Biz Türkiye çiftçisinin son nesliyiz. Bu meslek öldü artik. Geçen sene 150 lira olan bir tane kök gübre bu sene 600 lira oldu ve daha da artacak sezona girerken bu, nasil yapacagiz biz. Ben bunu 90 kurusa verecegim, en son vatandas bunu yaklasik 10 liraya alacak bunun aradaki hesabini kime soracagiz. Biz nefes almazsak Türkiye biter. 90 kurus ile 2 lira arasinda çikiyor tarladan pazardan, marketten vatandas 10 liraya aliyor bunu. Arada ciddi bir fark var. Kisin millet klimali, dogalgazli evlerinde otururken biz tarlalarimiza gelerek bunlari buduyoruz. Üzümler kisin oluyor, gübrelemesi, sürümü oluyor. Ocak-Subat gibi basliyoruz ve bu zamanlara kadar bakimi sürüyor. Geçen sene elimi sürmeden üzümü 4 liradan sattik ve tam rahatlayacagiz derken yine durum bu. Biz çok bir sey istemiyoruz, nefes almak, biraz rahatlamak istiyoruz. Biz her zaman devletimizin arkasindayiz ama biraz da bize nefes aldirin. Bu sene topladigim üzümler sirkelik olarak gidiyor 90 kurusa. Ara sira ise piyasaya gidiyor buradan 2 liradan, ona da binde bir alici denk gelirse” dedi.



Üzüme gösterdigimiz özen ve sefkati çocuklarimiza gösteremiyoruz

Ürettikleri üzümden zarar ettiklerini belirten üzüm üreticisi Kemalletin Yörük, “Topladigimiz üzümü gönderiyoruz hale, orada satiliyor 3 liraya. Masraflari çiktiktan sonra bizim elimize geçen para 1,80 kurus. Bu üzümün maliyeti 2 lira, geçen yil hiç 4 liradan asagiya üzüm satmadik. Büyük marketlerde bakiyoruz 8 ila 10 lira arasinda üzüm fiyatlari. Bu üzüm 2-3 lira halde, bunun üzerine koy 2 lira daha, 5 lira olsun en azindan arz-talep olur, sürüm çogalir ve üzüm piyasasi biraz daha düzelir. Mazota geçen seneden bu yana gelen zam yüzde 60, gübreye gelen zaman yüzde 200. Normalde bu paralara toplanmaz ama yine de insanimizin kursagindan geçsin ve milli servettir diye topluyorum. Aslinda bu da sirkelik ve çogunlugu sirkeye gidiyor. Üzüme gösterdigimiz özen ve sefkati çocuklarimiza gösteremiyoruz. Her gün buradayiz” diye konustu.



Fiyatlarimiz geçen seneye göre degil önceki senelere göre de kötü

Üzüm fiyatlarinin pahaliligindan ve çiftçinin magdur oldugundan bahseden Pamukova Ziraat Odasi Baskani Yasar Ulukaya, “Üzümde rekolte olarak 33 bin dönüm dekar arazi üzerinden bu yil beklentimiz 55-60 bin ton civarinda. Maalesef fiyatlarimiz geçen seneye göre degil önceki senelere göre de kötü ve üretici magdur. Ilk partide üzümün fiyati 7 liradan basladi ve bu hizla 4-5 liralara kadar düstü. Ama maalesef sonrasinda daha da fazla düstü ve bir daha da toparlanamadi, suanda da sezonun sonuna geldik. Pamukova ilçemizde üretilen üzümüm hasadi Temmuz ayinin ilk haftasinda basliyor ve hava sartlarina bagli olarak Kasim ayinin ortalarina kadar devam ediyor. Istanbul, Ankara, Karadeniz’in bölgesinin tamami, Iç Anadolu ve Ege’nin bir kisminin üzüm ihtiyacini biz görüyoruz” seklinde konustu.



Bizden çikisi 2 lira, tüketici bunu 8 liraya yiyor

Tarladaki ve marketteki üzüm fiyatlarindan söz eden Ulukaya, “Bundan 10 sene önce üzüm parasi ile yatirim yapabiliyorduk. Ama maalesef suandaki kazandigimiz parayla bunu yapamiyoruz. Simdi bu durumdan üretici ve tüketici de sikayetçi, biz buna anlam veremiyoruz. Biz de üzüm 1-2 lira, markette 10 lira. Git tüketiciye bagiriyor, ‘Benim ülkemde yetisen üzümü ben neden bu kadar pahaliya yiyorum’ diye. Üreticiye gittiginiz zaman ise, o da, ‘Niye bu kadar maliyetler yüksek, ben niye para kazanamiyorum’ diye. Üzüm tarladan çikarken 2 lira, tüccara veriyoruz biz bunu. Tüccar 1-2 lira kâr payi ve masrafini ekliyor, oldu üzüm 4 lira. Tüccar aldigi ürünü komisyona götürüyor, komisyonda da bir takim masraflar ekleniyor yani 2 lira da o ekliyor ve üzüm oldu 6 lira. Buradan ise pazarciya gidiyor üzüm, pazarci da kendi kârini ekledigi zaman üzüm otomatikman 8 lira. Bizden çikisi 2 lira, tüketici bunu 8 liraya yiyor. Bu fiyat farkinin önüne geçebilmek için pazarci ile üreticiyi bulusturmak lazim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA