Polonya-AB Arasinda 'Hukukun Üstünlügü' Gerilimi

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, Polonya Anayasa Mahkemesinin "ulusal yasalarin Avrupa Birligi (AB) yasalarindan üstün olduguna" yönelik kararina gelen elestirilerin ardindan Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen’e, "AB politikacilarinin Polonya’ya santaj yapmasina izin vermeyecegim" sözleriyle tepki gösterdi. Morawiecki "tehdit dilini" reddettigini vurguladi.

Polonya-AB Arasinda 'Hukukun Üstünlügü' Gerilimi
Polonya Basbakani Morawiecki, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulundaki "Polonya’daki hukukun üstünlügü krizi ve AB hukukunun üstünlügü" baslikli oturumda yaptigi konusmada, kendisinden önce kürsüye çikan AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen’e tepki gösterdi. AB Komisyonu Baskani Leyen, ekibinin hala Polonya Anayasa Mahkemesinin "ulusal yasalarin Avrupa Birligi (AB) yasalarindan üstün olduguna" yönelik kararini inceledigini belirterek, "Komisyon su anda bu karari dikkatle degerlendiriyor, ancak bugün size simdiden derin endiseler içinde oldugumu söyleyebilirim. Ortak degerlerimizin riske atilmasina izin veremeyiz ve vermeyecegiz" dedi.

Polonya’nin komünist yönetimden çikisini ve AB üyesi bir ülke olarak demokrasiye geçisini anlatan von der Leyen, “Polonya halki demokrasi istedi. Hükümetlerini seçme özgürlügü istediler, özgür konusma ve özgür medya istediler, yolsuzluga son verdiler ve bagimsiz mahkemelerin haklarini korumasini istediler. Avrupa bununla ilgili ve Avrupa’nin temsil ettigi sey de bu. Ancak Polonya Anayasa Mahkemesi’nin son karari, AB’nin temellerinin sorgulanmasina neden olmustur. Bu, Avrupa hukuk düzeninin birligine dogrudan bir meydan okumadir" ifadelerini kullandi. Leyen, Polonya’nin AB degerlerine zarar vermesini önlemek için harekete geçecegini, yasal, mali ve siyasi seçeneklerin degerlendirildigini belirterek yaptirim sinyali verdi. Bu konuda birkaç seçenekleri oldugunu dile getiren Leyen, AB’nin Polonya hakkinda hukuk süreci baslatma, AB bütçesinden ve salgin sonrasi kurtarma fonunu ve AB kararlarinda oy kullanma hakki da dahil olmak üzere üye devletlerin haklarinin, birligin temel degerlerini ihlal etmeleri nedeniyle askiya alinabilmesini içeren AB anlasmalarinin 7. maddesinin uygulanmasini baslatmak oldugunu kaydetti.



Morawiecki’den Leyen’e: "AB politikacilarinin Polonya’ya santaj yapmasina izin vermeyecegim"

Leyen’den sonra oturumda konusan Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki ise Avrupa Komsiyonu Baskani Ursula von der Leyen’in yaptirim sinyaline tepki gösterdigi konusmasinda "tehdit dilini" reddettigini belirtti.

Morawiecki, "Mali cezalar hakkinda konusmak kabul edilemez. AB politikacilarinin Polonya’ya santaj yapmasina izin vermeyecegim. Santaj, bir üye ülkeye yönelik politikalarda yöntem olmamalidir" dedi.

Kaynak: İHA