Myanmar'da Gözaltina Alinan Yaklasik 700 Darbe Karsiti Gösterici Serbest Birakildi

Myanmar medyasi, darbe karsiti gösteriler sirasinda gözaltina alinan yaklasik 700 kisinin serbest birakildigini ve su anda mahkemelerdeki yargilanma süreci devam eden 4 bin 320 kisinin daha serbest birakilacagini açikladi.

Myanmar'da Gözaltina Alinan Yaklasik 700 Darbe Karsiti Gösterici Serbest Birakildi
Myanmar’da ordunun 1 Subat’ta yönetime el koymasinin ardindan düzenlenen darbe karsiti protestolarda 9 binden fazla kisi gözaltina alinmisti. Myanmar medyasi, Yangon kentinde yer alan Insein hapishanesinden 647 kisi, Mandalay kentindeki bir hapishaneden ise 80 kisi olmak üzere darbe karsiti gösterilerde gözaltina alinan yaklasik 700 kisinin serbest birakildigini açikladi.

Görgü taniklari ve avukatlar tarafindan yapilan açiklamada, hapishanelerden mahkumlarla dolu otobüslerin kalktigi belirtildi. Myanmar medyasinin aktardigi haberlere göre, aktivistler, hapishanelerdeki siyasi mahkumlarin serbest birakilmasini "askeri yönetimin uluslararasi camiada kaybettigi itibari yeniden kazanma çabasi" olarak nitelendirdi. Serbest birakilan mahkumlar arasinda görevden alinan devrik lider Aung San Suu Çii’nin parti sözcüsünün de bulundugu aktarildi. Haberlerde ayrica, su anda mahkemelerde yargilanan 4 bin 320 sanigin da serbest birakilacagi belirtildi. Askeri yönetimin, serbest birakilan mahkumlara ülkeye karsi bir daha herhangi bir siddet eylemi gerçeklestirmeyeceklerine dair bir belge imzalamayi sart kostugu bildirildi.

Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, mahkumlarin serbest birakilmasina memnun oldugunu belirterek, askeri yönetimin siyasi tutuklulari baski nedeniyle serbest biraktigini ifade etti.

Siyasi Mahkumlar için Yardim Dernegi (AAPP), darbe karsiti gösterilerde 9 binden fazla kisinin gözaltina alindigini ve bunlarin tahminen 7 bin 355’inin hala gözaltinda oldugunu açikladi.



Myanmar’in askeri yönetimi, ASEAN zirvesine davet edilmedi

Myanmar’da 1 Subat’taki askeri darbenin ardindan yönetimi ele geçiren General Min Aung Hlaing, Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi’nin (ASEAN) bu yilki zirvesine davet edilmemisti. Karar, ASEAN temsilcilerinin gerçeklestirdigi olaganüstü toplantida alinirken, 26-28 Ekim arasinda düzenlenecek zirveye General Min Aung Hlaing yerine Myanmar’dan siyasi olmayan bir temsilcinin davet edilecegi belirtilmisti. Ordunun Myanmar’daki kargasayi sona erdirmek için yeterince somut adim atmadigi ifade edilmisti. Söz konusu kararda, Myanmar’in askeri liderlerinin diyalog ve gerilimi azaltma vaatlerini yerine getirmeyi reddettigi ve ASEAN temsilcisinin görevden alinan ve hapsedilen devrik lideri Aung San Suu Kyi ile görüsmesinin yasaklandigi hatirlatilmisti. Zirveye ev sahipligi yapan Brunei tarafindan yapilan açiklamada, “Myanmar’daki durumun, bölgesel güvenligin yani sira ASEAN’in birligi ve güvenilirligi üzerinde de etkisi var" ifadeleri yer almisti.

Myanmar’daki askeri yönetimden yapilan açiklamada ise Min Aung Hlaing’in zirveye davet edilmemesi nedeniyle hayal kirikligina ugradigi kaydedilmisti. ASEAN’in General Min Aung Hlaing’i ABD Baskani Joe Biden ve diger dünya liderlerinin de katilacagi zirveden çikarma karari sonrasi "askeri hükümetin uluslararasi alanda taninma umuduna önemli bir darbe" seklinde yorumlar yapilmisti.

Binden fazla kisi hayatini kaybetti

Myanmar’da ordu 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddiasiyla 1 Subat’ta yönetime el koymus, ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi basta olmak üzere birçok yetkili ve iktidar partisi yöneticisi gözaltina alinmisti. Cunta yönetimi uluslararasi kamuoyunda sert tepkiyle karsilanan demokrasi karsiti hareketin ardindan baslayan kitlesel protestolari siddetle bastirmis, darbe karsiti gösterilerde binden fazla kisi hayatini kaybederken, binlerce gösterici de gözaltina alinmisti.
Kaynak: İHA