Metro Türkiye'ye 'ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikasi'

Metro Türkiye Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel: 'Aldigimiz bu sertifika sayesinde Metro Türkiye olarak ekolojik, sosyal, biyoçesitlilik ve ekonomik açidan sürdürülebilir kaynaklardan ürün tedarik ettigimizi bir kez daha pekistirdik'.

Metro Türkiye, çevre bilincinin artirilmasi ve atik dönüsümünün tesvik edilmesi konularinda yaptigi çalismalar sonucunda, ulusal ve uluslararasi çapta sayginligi olan "ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikasi"ni almaya hak kazandi.

Sirket açiklamasina göre, 30 yili askin bir süredir Türk mutfak kültürünü koruma ve gerçek potansiyelini ortaya çikararak gelecek nesillere aktarma amaciyla yaptigi tüm çalismalarinda sürdürülebilirligi isinin merkezine alan Metro Türkiye, sürdürülebilir gelecege yönelik kararli durusunu, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikasi'ni almaya hak kazanarak belgeledi.

Karbon ayak izini dengelemek amaciyla sera gazi emisyonlarini düsüren, plastik ambalajlarin kullaniminin azaltilmasi için çalismalar yapan, ürünlerinde geri dönüstürülebilir maddeler kullanan ve magazalarinda sürdürülebilir ürün alternatiflerini sunan Metro Türkiye, bagimsiz bir denetim firmasinin yaptigi denetimler sonucunda aldigi ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikasi ile birlikte daha sürdürülebilir bir dünyaya katki sagladigini gösterdi.

Ayni zamanda Metro Türkiye'nin, IFS Cash & Carry, IFS Lojistik, TSE Covid-19 Güvenli Üretim, TSE Covid-19 Güvenli Hizmet ve Sifir Atik Belgesi gibi sertifikalari da mevcut. Isletme ve kuruluslarin dogaya karsi duyarliliklarini belgeleyen ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikasi, dogal kaynak kullaniminin en aza indirilmesini ve bu dogal kaynaklara verilen zararlarin engellenmesini amaçliyor. Bu standartlar çerçevesinde faaliyet gösteren kurumlara verilen sertifika, ilgili kurumlarin çevresel etkilerini en aza indirdiginin de bir göstergesi olarak kabul görüyor.

- "Metro Türkiye’nin çevreye hassasiyetini belgelemis olduk"

Açiklamada görüslerine yer verilen Metro Türkiye Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel, ekolojik sorunlar düsünüldügünde; ISO 14001 sertifikasinin çevresel dengenin saglanmasi ve çevreye duyarliligin tüm kuruluslar tarafindan benimsenmesine katki saglayan bir sistem oldugunu belirtti.

ISO 14001 sertifikasinin Metro Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetini de belgeledigini ifade eden Özel, sunlari kaydetti:

"Metro Türkiye olarak tüm operasyonlarimizda ortaya çikan çevresel atiklarimizin, satinalma faaliyetlerimizden operasyonel uygulamalarimiza kadar tüm süreçlerimizin çevreye negatif etkilerini ortadan kaldirarak iklim ve çevre ile ilgili yasal gerekliliklere uyum saglamak amaciyla sistemimizi kurduk. Hayata geçirdigimiz bu sistem sayesinde denetimlerden geçerek tüm merkezi faaliyetlerimizi yürüttügümüz merkez ofisimizin yani sira Günesli magazamiz ve Antalya meyve sebze platformumuzun ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikasini almasini sagladik.

Aldigimiz bu sertifika sayesinde Metro Türkiye olarak ekolojik, sosyal, biyoçesitlilik ve ekonomik açidan sürdürülebilir kaynaklardan ürün tedarik ettigimizi bir kez daha pekistirdik. Faaliyetlerimiz sonucu olusan her türlü tehlikeli ve tehlikesiz gida, gida disi ve ambalaj atiklarini kayitli hale getirerek, atik miktarinin takibi sistemini de belgeledik. Su an üç lokasyonumuz için aldigimiz bu sertifika uzun yolculugumuzun da ilk asamasini olusturuyor. Önümüzdeki dönemde bu sertifikayi diger magazalarimizda ve diger platformlarimizda yayginlastirmayi planliyor ve sürdürülebilir bir gelecek için çalismaya devam ediyoruz."

- Metro Türkiye, karbon ayak izini dengelemek için çalismalarini sürdürüyor

Metro Türkiye, karbon ayak izini dengelemek amaciyla, 2008 yilindan bu yana akaryakit, dogal gaz, elektrik, isitma ve sogutma, kagit tüketimi, ticari sogutucular ve klimalarda sogutucu akiskan kayiplari, sirket araçlari ve güç jeneratörlerindeki yakit tüketimi, tüm enerji kaynaklarindaki kayiplar ve is seyahatleri kaynakli sera gazi emisyonlarini raporluyor. Bu sonuçlara göre küresel ölçekte aksiyonlarini belirleyerek uygulamaya koyuyor.

Son olarak sürdürülebilirlik alanindaki çalismalarinin sosyal ve çevresel etkilerini kamuoyu ile paylastigi Sürdürülebilirlik Etki Raporu'nu da yayimlayan Metro Türkiye, bu konuda yaptigi çalismalarin sonuçlarini da paylasmisti.

Buna göre çevresel performansini iyilestirmek amaciyla 2020 yilinda 10.231 GJ enerji ve 1.107 ton sera gazi emisyonu tasarrufu sagladi. Ayrica 2.206 m3 su tasarrufu elde eden Metro Türkiye, çevresel etkisi yüksek olan plastik ambalajlarin agirliklarinin azaltilmasi çalismasi kapsaminda da geçen yil 5,89 ton plastik azaltimi da yapti. Bunlarin yani sira tekrar kullanilabilir, geri dönüstürülebilir ve kompostlanabilir kagit pipet, kompostlanabilir çatal, kasik, biçak gibi daha sürdürülebilir ürün alternatiflerini de tüketicilerine sunuyor.
Kaynak: AA