Küçük Önlemler Bogaz Agrisini Önleyebilir

Sonbahar ve kisin beraberinde getirdigi bogaz agrisi, hemen hemen herkesin sikayetçi oldugu yaygin bir durum oldugunu ifade eden Uzman Diyetisyeni Veysel Cigerli, su, zencefil, sirke gibi kolay çözümlerle bu agridan kurtulmanin mümkün oldugunu söyledi.

Küçük Önlemler Bogaz Agrisini Önleyebilir
Agri, kasinti, yutma güçlügü, halsizlik, sismis bademcikler gibi belirtiler ve zaman zaman ates, öksürük, burun akintisi, hapsirma, bulanti ve bas agrisi gibi daha etkili olabilecegini belirten Medicana Bursa Hastanesi Uzman Diyetisyeni Veysel Cigerli, “Bogaz agrisina, virüslerin varligi, bakteriyel enfeksiyonlar ve diger dis etkenler sebep olabilir. Viral enfeksiyonlarin sebep oldugu bogaz agrisi, tibbi tedavi uygulanmakla beraber, bazen de kendiliginden düzelen bir durumdur. Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan bogaz agrisi ise antibiyotik ilaçlar veya besinler yardimiyla tedavi edilmektedir. Bunun haricinde yeteri kadar dinlenmek, uyumak, yüksek sesle konusmamak da bogaz agrisiyla basa çikmanin yollarindandir” dedi.

Bogaz agrisina iyi gelen besinler hakkinda bilgi veren Cigerli, “Sik sik su tüketimi bogazin kurumasini ve tahris olmasini önlemektedir. Zencefili 1 tatli kasigi bal ile karistirip sabahlari tüketebilir. Asetik asit içeriginden dolayi sirke bogazdaki bakterileri etkisiz hale getirmeye yardimci olur. 1 çay bardagi ilik suya atilmis 2 çorba kasigi sirke ile gargara yapmak yeterli olacaktir. Iyotsuz tuz ile yapilan gargara da bakterilerle savasmada etkilidir. 1 fincan ilik suya 1 çay kasigi iyotsuz tuz atilarak hazirlanabilir. Ihlamur iltihaplanmayi önler ve dogal antienflamatuvar özellik gösterir. Ihlamur çayi tüketimi de bogaz enfeksiyonlariyla basa çikmada etkili olacaktir. Sogan ve sarimsak da en güçlü dogal antibiyotik kaynaklarindandir. Bu besinlerin tüketimi hem viral hem de bakteriyel enfeksiyonlarla basa çikmada son derece önemlidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA