Izmir'de 8 Bin Yil Öncesine Ait Balik Figürlü Alet Bulundu

Izmir'de, Yesilova ve Yassitepe höyüklerinde sürdürülen kazilarda 8 bin yil öncesine ait, balik seklinde yapilmis el aleti gün isigina çikarildi.

Yesilova Höyügü Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Zafer Derin, kentin 8 bin yillik tarihine isik tutan kazilar kapsaminda 15 santimetre boyunda kemikten balik figürü seklinde yapilmis alet bulundugunu söyledi.

Bu aletin balik pulu temizliginde kullanildigini düsündüklerini kaydeden Derin, üzerine baligin pullari ve kuyrugu gibi detaylarin islenmis oldugunu ifade etti.

Derin, Bati Anadolu'da, Ege Bölgesi'nde buna benzer bir örnegi görmediklerini aktararak, "8 bin yil öncesindeki ilk Egelilere ve Izmirlilere ait günlük bir alet. O dönemin insanlari balik temizlemek için çesitli aletler kullanmisti. Biz de o döneme ait böyle bir alet bulduk. Balik temizlemek için kullanilan, kemikten yapilmis ve balik seklinde bir spatula bu. Üzerinde balik pullarini temizlerken olusan izleri görebiliyoruz.” ifadelerini kullandi.

Kültür ve Turizm Bakanligi, Ege Üniversitesi, Izmir Büyüksehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi destegiyle 2005'ten bu yana devam eden Yesilova ve Yassitepe höyükleri kazilarinda, mermer ana tanriça heykelcigi, heykel baslari, ayi heykelcigi, serçe formunda biberon ile üzerinde günes sembolü olan yönetici mührünün de aralarinda bulundugu çok sayida buluntu tespit edilmisti.

Kaynak: AA