Ekvador'da Artan Suç Orani OHAL Ilan Ettirdi

Ekvador Devlet Baskani Guillermo Lasso, artan suç orani nedeniyle ülke genelinde olaganüstü hal ilan (OHAL) etti.

Ekvador'da Artan Suç Orani OHAL Ilan Ettirdi
Güney Amerika ülkesi Ekvador’da artan suç orani yetkilileri hareke geçirdi. Ekvador Devlet Baskani Guillermo Lasso, suçla mücadele amaciyla ülke genelinde olaganüstü hal ilan (OHAL) edildigini duyurdu. Lasso devlet televizyonunda yayinlanan konusmasinda, "Ekvador sokaklarinda tek bir düsman var, uyusturucu kaçakçiligi. Olaganüstü hal ilan ettigimiz için silahli kuvvetlerimiz ve polisimiz sokaklarda güçlü bir sekilde hissedilecek" dedi.

Uyusturucu kaçakçiligi arttikça cinayet ve hirsizlik gibi suçlarin da arttigini vurgulayan Lasso, güvenlik güçlerini korumak için yeni bir birim de kuruldugunu belirtti.

Olaganüstü hal ilk etapta 60 gün süreyle yürürlükte kalacak.

Guayas eyaletinde kaydedilen ölümlerin yüzde 70’inden fazlasi uyusturucu kaçakçiligindan kaynaklandi. Basinda çikan haberlere göre eyalet baskenti ve suç oraninin yüksek oldugu kiyi kenti Guayaquil’de Pazar günü açilan ates sonucu 11 yasindaki bir çocuk da hayatini kaybetti.

CEZAEVLERINDE ARTAN SIDDET

Ekvador son aylarda hapishanelerdeki çatismalarla gündeme geldi. Eylül ayinda Guayas eyaletindeki Penitenciaria del Litoral’de iki rakip çete arasinda çikan çatismada en az 116 mahkum hayatini kaybetmisti. Ülke genelindeki hapishanelerde acil durum ilan edilirken, kontrolün saglanmasi ve yeni olaylarin önlenmesi için takviye kuvvetler görevlendirilmisti. Ülkede Subat ayinda bir cezaevinde çikan olaylarda 79, Temmuz ayindaki olaylarda ise 22 kisi hayatini kaybetmisti.

-IHA-
Kaynak: İHA