Dünya Meteoroloji Örgütü Açiklamasi 'Afrika'da Kilimanjaro Dahil 3 Tropik Buz Sahasi Önümüzdeki 20 Yil Içinde Yok Olacak'

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Afrika’nin en yüksek dagi Kilimanjaro dahil ünlü dogu buzullarinin önümüzdeki 20 yil içinde yok olacagini belirterek, 118 milyon kisinin kuraklik, sel veya asiri sicaklik tehlikesiyle karsi karsiya kalacagi uyarisinda bulundu.

Birlesmis Milletler’e (BM) bagli uzmanlik kurulusu Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Afrika’da giderek siklasan hava felaketleri ile ilgili iklim raporu hazirladi. WMO’nun Afrika Birligi kurumlariyla ortak hazirladigi raporda, kitanin hava felaketlerine uyum saglama yetenegine iliskin korkutan tablo ortaya konuldu. Raporda, iklim degisikliginin yüzyilin ortasina kadar kita gayri safi milli hasilasinin yüzde 3’ünü azaltabilecegi kaydedilerek, sera gazi emisyonlarinin yüzde 4’ünden daha azini olusturan Afrika’nin iklim degisikliginden ciddi sekilde etkilenmesinin beklendigi ifade edildi. Kita genelinde tarlalarin simdiden kurakliga meyilli oldugunun alti çizilerek, kitada etkili olan asiri yoksullugun da insanlarin iklim kosullarina uyum saglamasini zorlastirdigi vurgulandi.

Afrika’nin kayitlara geçen en sicak 3. yilinin 2020 oldugu aktarilan raporda, ünlü dogu buzullarinin erimeye devam edecegi belirtildi. Tanzanya’da bulunan ve kitanin en yüksek dagi olan Kilimanjaro, Kenya’daki Kenya Dagi ve Uganda’daki Rwenzoris olmak üzere 3 tropik buz sahasinin önümüzdeki 20 yil içinde yok olacagi ifade edilerek, 118 milyon asiri yoksul kisinin (günde 1.90 dolardan az gelirle geçinenler) kuraklik, sel veya asiri sicaklik tehlikesiyle karsi karsiya kalacagi uyarisinda bulunuldu. Gerekli önlemler alinmazsa, büyük ölçüde tarima bagimli kitada her geçen yil kötülesen kurakligin yani sira 2020’de Dogu ve Bati Afrika’da yasanan genis kapsamli sellerin ve 1 yil önce baslayan rekor seviyede çekirge istilasinin devam edecegi belirtildi.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas raporda, "Yakin gelecekte tamamen erimesi beklenen Dogu Afrika’da kalan son buzullarin hizla küçülmesi, dünyada geri dönüsü olmayan bir degisim tehdidine isaret ediyor” dedi.

Söz konusu rapora göre, Sahra alti Afrika’nin daha kötü sonuçlari önlemek için her yil 30 ila 50 milyar dolar veya GSYIH’nin yüzde 2 veya 3’ü miktarinda bir harcama yapmasi gerektigi tahmin ediliyor. 2020’de tahminen 1.2 milyon kisi firtinalar ve sel nedeniyle tahliye edildigi belirtilen raporda, bu sayinin ayni yil içinde çatismalar nedeniyle evlerini terk edenlerin yaklasik 2.5 kati oldugu ifade edildi.
Kaynak: İHA