Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Altun, 'TRT World Forum 2021'In Açilisinda Konustu Açiklamasi

'Küresel sorunlar, küresel çözümler gerektiriyor' 'Türkiye, uluslararasi sistemdeki zorluklara cevap vermek için adimlar atiyor' 'Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde, dis politika stratejimizi sadece acil güvenlik kaygilarimiza degil, bölgesel ve küresel sorunlara da çözüm üretecek sekilde revize ettik' 'Yapici ve yenilikçi diplomasi ve uluslararasi katilim, küresel zorluklarin kontrol altina alinmasi sürecinde kilit rol oynayacaktir. Türkiye bu anlamda sorumluluklarini yerine getirmektedir ve bundan sonra da diger ülkelerle birlikte çalismaya hazirdir'

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, küresel sorunlarin küresel çözümler gerektirdigine dikkati çekerek, Türkiye'nin uluslararasi sistemdeki zorluklara cevap vermek için adimlar attigini bildirdi.

Altun, "Güç ve Paradoks: 21. Yüzyilda Büyük Stratejiyi Anlamak" temasiyla bu yil 5'incisi düzenlenen "TRT World Forum 2021"e video mesaj gönderdi.

Kovid-19 krizinin dünyayi soguk savasin sona ermesinden bu yana olabilecek en kötü zamanda vurdugunu belirten Altun, 2020'de dünyanin farkli yerlerinde birçok uluslararasi çatismanin çözümsüz kaldigini ifade etti.

Altun, bu sürecin devletlerin uzun vadeli stratejiler olusturmaya ve küresel tehditlerle mücadele etmeye odaklanmasini zorlastirdigini dile getirerek, "Ayrica bir reform sürecinin olmamasi, uluslararasi kurumlari büyük küresel krizlerin üstesinden gelmede zayif ve hazirliksiz birakti. Sadece Birlesmis Milletler (BM) degil, ayni zamanda Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) de dahil olmak üzere uzman kurumlarin, küresel bir krizi çözemedigi kanitlandi." dedi.

Salgin basladiginda uluslararasi is birligi fikrinin en düsük noktasinda bulunduguna isaret eden Altun, "Her ülke tek tarafli hareket etmeyi tercih etti. Tibbi ekipman söz konusu oldugunda korumacilik yöntemini izledi ve krize müsterek yanit verecek bir çerçeve gelistiremedi. Ayrica Kovid-19 krizi, dünyadaki mevcut esitsizliklerin sadece az gelismis ülkeler için degil, tüm dünya için büyük bir tehdit oldugunu da gösterdi. Kaynaklarin ve ekipmanlarin adil dagitimi olmadan mevcut salginin sona ermeyecegi anlasildi." diye konustu.

- "Küresel krizlere karsi yeni bir yaklasima ihtiyaç var"

Altun, son 20 yilda, terörden insani meselelere, iklim degisikliginden Kovid-19'a kadar küresel krizlerin ortaya çikmasinin, bütün uluslarin büyük stratejilerini tasarlamada yeni bir yaklasima ihtiyaci oldugunu gösterdigini vurguladi.

Her milletin dis politikasina dair yakin ve uzun vadeli farkli hedefleri olabilecegini ancak geçen 20 yilin, uluslarin büyük stratejilerini olustururken, bölgesel ve küresel krizlere daha dikkatli bakmalari gerektigini gösterdigini belirten Altun, uzun süreli ihtilaflarin, güvenlik risklerine ek olarak, insani zorluklarla birlikte ekonomik ve sosyal sorunlara neden olabildigine isaret etti.

Altun, uluslararasi kuruluslarin, insani felaketlerden küresel iklim degisikligine kadar, küresel sorunlari daha verimli sekilde ele alabilmeleri için acil bir reforma ihtiyaç duydugunun görüldügünü belirterek, her ülkenin büyük stratejisinde, reforma yardimci olacak ve bu kurumlari daha etkili hale getirecek bir madde olmasi gerektiginin altini çizdi.

Devletlerin küresel sorunlarin küresel çözümler gerektirdigini kabul etmesinin sart oldugunu vurgulayan Altun, küresel sorunlara küresel çözümler üretmeden istikrar ve güvenlik hedefine ulasmanin imkansiz oldugunu söyledi.

- "Türkiye, bölgesel ve küresel sorunlara çözüm üretiyor"

Türkiye'nin uluslararasi sistemdeki zorluklari takip ettigini ve bunlara cevap vermek için adimlar attigini anlatan Altun, söyle konustu:

"Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde, dis politika stratejimizi sadece acil güvenlik kaygilarimiza degil, bölgesel ve küresel sorunlara da çözüm üretecek sekilde revize ettik. Yakin çevremizdeki çatismalarin çözümünü dis politikamiz için önemli bir öncelik haline getirdik. Türk dis politika yapicilari Suriye, Libya ve Irak'taki çatismalari çözmek için farkli girisimlerde bulundular. Ayrica Dogu Akdeniz ve Azerbaycan-Ermenistan ihtilafi da dahil olmak üzere bütün kriz alanlarinda ilgili taraflari diyalog ve yapici diplomasiye katilmaya davet ettik. Sayin Cumhurbaskanimiz, ülkelere bu alanlardaki anlasmazliklari müzakere etmek ve çözmek için uluslararasi konferanslar gerçeklestirme çagrisinda bulundu."

Fahrettin Altun, Türkiye'nin uluslararasi kurumlar için reform sürecinin önemini de bildigini belirterek, mevcut yapilariyla uluslararasi kuruluslarin küresel sorunlara çözüm üretemedigine dikkati çekti.

BM Güvenlik Konseyi reformunun uzun süredir arzu edildigini ancak henüz gerçeklestirilemedigini vurgulayan Altun, "Son birkaç yilda bu konseyin kararli adimlar atamamasinin önemli bölgesel sorunlara yol açtigini gördük. Güvenlik Konseyi için bir reform sürecini destekliyoruz ve bunun hem Türkiye'nin hem de dünyadaki diger ülkelerin çikarina hizmet edecegini düsünüyoruz." dedi.

Altun, Türkiye'nin Kovid-19 krizinin en basindan itibaren küresel sorunlarin küresel çözümler gerektirdigi fikrini destekledigini dile getirerek, uluslararasi dayanisma ve is birliginin bu sorunlari çözmenin anahtari oldugunun altini çizdi.

Türkiye'nin salgin krizi sirasinda diger ülkelerle is birligi yapmak ve onlari desteklemek için her adimi attigini ve bunu sürdürecegini vurgulayan Altun, etkin bir yük paylasimi ve is birligi yapilmamasinin bu krizin uzamasina sebep olacagini kaydetti.

- "Türkiye, yapici diplomasi için sorumluluklarini yerine getiriyor"

Altun, küresel salgin ve büyük güç rekabeti çaginda, uluslarin dis politikalarini ve büyük stratejilerini yeniden gözden geçirmelerinin önem tasidigini belirterek, söyle devam etti:

"Öncelikler ve hedefler, son 20 yilda dünyada olup bitenleri dikkate almalidir. Dis politikalarimizin küresel sorunlari ele alacak vizyona sahip olmasi gerekmektedir. Uluslararasi rekabet, ülkeleri statükoyu korumaya yöneltebilir ancak söz konusu 20 yilda bu yaklasimin basarisizligina sahit olduk. Önümüzde bir süper güç rekabeti dönemi olmasina ragmen, diger uluslar daha sorumlu davranarak küresel krizlere yanit verebilmek için uluslararasi bir koordinasyon olusturma fikrine stratejilerinde yer vermelidir."

Fahrettin Altun, kriz zamanlarinda süper güçlerin liderlik rolünü oynamasini beklemek yerine, hedeflere ulasmak için diger uluslarin güçlerini birlestirmesi gerektigini ifade etti.

Devletlerin, birbirine bagli dünyada, bir alandaki istikrarsizligin ve krizin önünde sonunda yayilacagi gerçegiyle yüzlesmesi gerektigine dikkati çeken Altun, "Yapici ve yenilikçi diplomasi ve uluslararasi katilim, bu zorluklarin kontrol altina alinmasi sürecinde kilit rol oynayacaktir. Türkiye bu anlamda sorumluluklarini yerine getirmektedir ve bundan sonra da diger uluslarla birlikte çalismaya hazirdir. Farkli krizler ve zorluklar esnasinda uluslar arasinda is birligi ve diyalogun nasil saglanacagi konusunda örnek teskil etmeyi amaçlamaktadir. Bu alanda rekabeti memnuniyetle karsilariz." dedi.

Altun, TRT World Forum'daki konusma ve tartismalarin da bu hedeflere ulasmaya yardimci olmasi temennisinde bulundu.
Kaynak: AA