BM, Yemen'de Öldürülen Ve Sakatlanan Çocuk Sayisinin 10 Bini Geçtigini Açikladi

Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF), Yemen'de iç savasin basladigi 2015'ten bu yana çatismalarda ölen ya da sakat kalan çocuklarin sayisinin 10 bini astigini kaydetti.

UNICEF Sözcüsü James Elder, BM'nin Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basin toplantisinda, Yemen'deki insani krizde gelinen son durumu degerlendirdi.

Yemen'in kuzey ve güney bölgelerinde yaptigi gözlemlerde çok sayida çocugun zor durumda olduguna sahitlik ettigini belirten Elder, "Gittigim bölgelerde çocuk doktorlari, ögretmenler ve hemsirelerle görüstüm. Bana anlattiklari hikayeler, ülkenin tam bir çöküsün esiginde oldugunu yansitir cinsten idi." dedi.

Elder, Yemen'deki insani krize sebep olan unsurlarin, "siddetli çatismalar", "ekonomik çöküntü", "saglik, beslenme, su, temizlik, güvenlik ve egitim gibi sistemlerin mahvolusu" ve "yetersiz kalan BM yardimlari" oldugunu vurguladi.

- 5 çocuktan 4'ü insani yardima muhtaç

Yemen'deki son duruma iliskin istatistiklere deginen Elder, "Her 5 çocuktan 4'ü insani yardima muhtaç durumda ve bu rakam 11 milyondan fazla çocuga tekabül ediyor. 400 bin çocuk, asiri yetersiz beslenme altinda. 2 milyondan fazla çocuk egitim alamiyor ve 4 milyon çocugun okuldan ayrilma riski var. Ögretmenlerin üçte ikisi, yani 170 bin kisi son 4 yildir düzenli maas alamiyor. 1,7 milyon çocuk, çatismalardan ötürü yerinden edildi. Aralarinda 8,5 milyon çocugun oldugu 15 milyon sivil, içme suyu, temizlik ve hijyen gibi imkanlara ulasamiyor." ifadesini kullandi.

Elder, UNICEF'in yardimlarinin Yemen'deki insani krizi belirli ölçülerde yatistirdigina dikkati çekti ve "Daha fazla uluslararasi yardim yapilmazsa, bu insani krizin yükünü çeken daha çok çocuk hayatini kaybedecek." dedi.

Simdiye kadar hayatini kaybeden ve yaralanan çocuk sayisiyla Yemen'in "utanilasi bir dönüm noktasina" girdigini vurgulayan Elder, "Iç savasin basladigi Mart 2015'ten bu yana öldürülen veya sakatlanan çocuk sayisi 10 bini geçti. Bu rakam, günde 4 çocuga tekabül ediyor." seklinde konustu.

Elder, Yemen'deki çocuklarin gida eksikliginden degil, çatismalarin devam etmesi nedeniyle aç kaldiginin altini çizdi.

Yemen'in, dünyada çocuk olunabilecek en zor ülke oldugunu belirten Elder, mevcut durumun daha kötüye gittigini vurguladi.

- Yemen'de iç savas

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Iran destekli Husiler, sik sik Suudi Arabistan'in güney bölgelerini balistik füze ve IHA'larla hedef aliyor.

Kaynak: AA