'Beni Fark Et' Projesiyle Devlet Korumasinda Yetisen Çocuklara Otizm Taramasi Yapiliyor

Ilk etapta Ankara'da baslayan taramalarin ekim ayi sonuna kadar tamamlanmasi planlaniyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesi is birliginde, otizmli çocuklarin erken dönemde fark edilip uygun egitim, tedavi ve rehabilitasyona yönlendirilmesi amaciyla "Beni Fark Et Projesi" baslatildi.

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlügü ile Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesi is birligiyle korunma ve bakim altinda yetisen çocuklara otizm taramasi yapilmasi amaciyla baslatilan projeyle, Ankara Çocuk Evlerinde çalisan 164 saglik ve bakim personeline otizm spektrum bozukluklari ve gelisimsel bozukluklar konusunda egitim verildi.

Personel egitiminin tamamlanmasinin ardindan, Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesinde çalisan gönüllü doktorlar tarafindan yürütülen proje kapsaminda, ilk etapta Ankara'da devlet korumasindaki 18 ayliktan 6 yasina kadar çocuklarin otizm taramalarina baslandi.

Taramalar sonucunda, otizm tanisi alan ya da otizm konusunda riskli bulunan çocuklarin takibi, proje sorumlusu hekimler tarafindan yapilacak.

- Projenin ülke genelinde yayginlastirilmasi hedefleniyor

Proje ile kuruluslarda kalan otizmli çocuklarin erken dönemde fark edilip uygun egitim, tedavi ve rehabilitasyona yönlendirilmesi ve uygun bakim modellerinden yararlanarak hayata hazirlanmasi amaçlaniyor.

"Beni Fark Et" ile otizmli oldugu tespit edilen çocuklarin, uyumsal becerilerinin gelistirilmesine yönelik gerekli çalismalarin yapilmasi açisindan, meslek personeline ve bakim personeline farkindalik kazandirilmasi hedefleniyor.

Ilk etapta, Ankara'da Çocuk Evleri ve Çocuk Evleri Siteleri'nde devlet korumasinda yetisen çocuklara yapilan taramalar, ekim ayi sonuna kadar tamamlanacak.

Proje, ülke genelinde yayginlastirilarak Çocuk Evleri ve Çocuk Evleri Siteleri'nde kalan tüm çocuklari kapsayacak.
Kaynak: AA