Beni Fark Et Projesi Ile Devlet Korumasinda Yetisen Çocuklara Otizm Taramasi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlügü ve Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesi is birligiyle korunma ve bakim altinda yetisen çocuklara otizm taramasi yapilmasi amaciyla “Beni Fark Et” Projesi baslatildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesi is birliginde otizmli çocuklarin erken dönemde fark edilip uygun egitim, tedavi ve rehabilitasyona yönlendirilmesi amaciyla “Beni Fark Et” Projesi gelistirildi. Proje kapsaminda ilk etapta Ankara’da çocuk evleri ve çocuk evleri sitelerinde devlet korumasinda yetisen çocuklara yapilan otizm taramasinin ekim ayinin sonuna kadar tamamlanmasi planlaniyor.

Gerçeklestirilen proje ile Ankara Çocuk Evlerinde çalisan 164 saglik ve bakim personeline otizm spektrum bozukluklari ve gelisimsel bozukluklar konusunda egitim verildi.

Personel egitiminin tamamlanmasinin ardindan Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde çalisan gönüllü doktorlar tarafindan yürütülen proje kapsaminda ilk etapta Ankara’da devlet korumasinda bulunan 18 ayliktan baslayarak 6 yasina kadar olan çocuklara otizm taramalarina baslandi.

Taramalar sonucunda otizm tanisi alan ya da otizm konusunda riskli bulunan çocuklarin takibi proje sorumlusu hekimler tarafindan yürütülecek.

Proje ile kuruluslarda kalan otizmli çocuklarin erken dönemde fark edilip uygun egitim, tedavi ve rehabilitasyona yönlendirilmesi ve uygun bakim modellerinden yararlanarak hayata hazirlanmasi amaçlaniyor. “Beni Fark Et” ile otizmli oldugu tespit edilen çocuklarin uyumsal becerilerinin gelistirilmesine yönelik gerekli çalismalarin yapilmasi açisindan, meslek personeline ve bakim personeline farkindalik kazandirilmasi hedefleniyor.

Ankara’da baslayan taramalarin ekim ayi sonuna kadar tamamlanmasi planlaniyor. Ayrica projenin ülke genelinde yayginlastirilarak Çocuk Evleri ve Çocuk Evleri Sitelerinde kalan tüm çocuklari kapsamasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA