Azimli Anneler 40'Indan Sonra Ögrenci Oldu

Kayseri Üniversitesi Mustafa Çikrikçioglu Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatlari Bölümü'nde egitim gören kadinlar, yaslarina ragmen okuma azimleriyle örnek oluyor 58 yasindaki Semsi Lekesiz: 'Oglum polis, kizim mimar oldu. Ben de en küçük kizimla sinava hazirlandim. O Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesini kazandi, ben de burayi. Bundan sonra da organik tarim okumayi düsünüyorum' 40 yasindaki Figen Sariaslan: 'Büyük ogluma ders çalistirirken 'Ders çalis, okumak güzeldir.' dedigimde, 'Okumak güzelse sen neden okumadin?' dedi. Onun sözüyle halk egitime gittim, ortaokulu, liseyi disardan bitirdim'

ESMA KÜÇÜKSAHIN - Kayseri Üniversitesi Mustafa Çikrikçioglu Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatlari Bölümü'nde egitim alan kadin ögrencilerin, ilerleyen yaslarina ragmen üniversite okumak için gösterdikleri azim dikkati çekiyor.

Birinci ve ikinci sinifta toplam 64 ögrencinin egitim gördügü bölümde, yaslari 40 ila 58 arasinda degisen 22 kadin ögrenci arasinda lisans mezunu da geçmiste çesitli nedenlerle ilkokulu bitiremedigi için egitimini açiktan tamamlayarak üniversite sinavini kazananlar da yer aliyor.

"Okumanin yasi yoktur." sözünün güzel bir örnegi olan kadinlar, hedeflerini gerçeklestirmek için azimle egitim aliyor.

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtulus Karamustafa, AA muhabirine, bölümdeki ögrencilerin ilerleyen yaslarina ragmen üniversite okumadaki istek ve azimlerini takdirle karsiladigini söyledi.

Insanin dogdugu andan itibaren ögrenme sürecine girdigini anlatan Karamustafa, "Artik birçok sey akademik bilgi kapsaminda ögrenilirse etkin ve verimli oluyor. Bu ve benzeri programlarda ögrenme azmi olan vatandaslarimizi tebrik ediyorum." dedi.

- "Yas grubu büyük olanlar digerlerine yol gösterici oluyor"

Meslek Yüksekokulunda ögretim görevlisi Emine Türkarslan da hem birinci hem de ikinci sinif ögrencilerin yariya yakininin ileri yasta kadinlardan olustugunu belirtti.

Bu ögrencilerin çesitli nedenlerden dolayi sonradan üniversite okumaya karar verdigini ifade eden Türkarslan, sunlari kaydetti:

"Bir kismi çocuklari üniversite sinavina hazirlanirken bu süreci yasayip onlarla sinava girmisler. Bir kismi da içinde ukde kaldigi için okuma serüvenine devam etmek için burada. Mezun olduktan sonra halk egitimlerde usta ögretici olabiliyorlar, kendilerine is yeri açiyorlar ya da sinava girerek egitimlerini 4 yillik olarak tamamlayabiliyorlar. Siniflarimizdaki her iki yas grubu birbirini dengeleyerek birlikte bir üretim serüvenine giriyor. Yas grubu büyük olanlar digerlerine yol gösterici oluyor ya da bizim yetisemedigimiz noktada onlar da bir ögretici olarak bilgilerini paylasiyor. Iki kusak bir arada çok farkli ürünler olusturuyor ve olaylara farkli açilardan bakip, yeni ürünler ortaya koyabiliyorlar."

- "Herkesin hayalini gerçeklestirmesini isterim"

Bölümde egitim alan ögrencilerden 58 yasindaki Semsi Lekesiz, ilkokul mezunu oldugunu, ortaokulu ve liseyi disardan okudugunu belirtti.

"Oglum polis, kizim mimar oldu. Ben de en küçük kizimla sinava hazirlandim. O Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesini kazandi ben de burayi. Kizim bana ders çalistirdi. Hep istiyordum okumayi." diyen Lekesiz, okuma istegini ailesinin de bildigini aktardi.

Lekesiz, kizinin da destegiyle bu bölümü kazandigini anlatarak, "Su anda çok mutluyum, çok güzel bir duygu. Isteyenler cesaretlerini kirmasin, gelsinler. Herkesin hayalini gerçeklestirmesini isterim. Hocalarimiz da arkadaslarimiz da çok iyi. Bundan sonra da organik tarim okumayi düsünüyorum." diye konustu.

- "30 yil sonra tekrar bir sinav deneyimi oldu"

48 yasindaki Demet Özyurt ise uzun yillar çalistiktan sonra is hayatina ara verdigini, halk egitim kurslarinda çesitli konularda egitim aldigini ifade etti.

Sevdigi alanda akademik egitim de almak istedigini dile getiren Özyurt, "Yöresel el sanatlarimiz var. Onlarin yasatilmasini, gelecek nesillere aktarilmasini istiyorum. Halk egitimde kurs görürken hocam beni yönlendirdi, usta ögretici olmam konusunda. Bir kizim üniversiteden mezun oldu, diger kizim da sinava hazirlaniyor. Sansimi denemek istedim, zaten ön lisans mezunuydum. 30 yil sonra tekrar bir sinav deneyimi oldu. Çok sükür istedigim bölümü kazandim." seklinde konustu.

- Oglu ile üniversite sinavina girdi"

3 çocuk annesi 40 yasindaki Figen Sariaslan ise ilkokul mezunuyken okuma serüveninin oglu sayesinde yeniden basladigini söyledi.

"Büyük ogluma ders çalistirirken, 'Ders çalis, okumak güzeldir.' dedigimde, 'Okumak güzelse sen neden okumadin?' dedi. Onun sözüyle halk egitime gittim, ortaokulu, liseyi disardan bitirdim." ifadelerini kullanan Sariaslan, üniversite sinavina da oglu ile girdigini aktardi.

Sariaslan, "Senden önce mezun olurum insallah demistim. Öyle de olacak gibi. O tercih yapmadi çünkü. Bu alani çok seviyordum. Bu sanatin ilerlemesi gerektigini düsünüyorum. Bu sanatlar unutulmamali. 18 yasinda evlenmistim, o yaslarda okumanin önemini bilmiyordum, sonra anliyor insan. Simdi ön lisans okuyorum, neden lisans da olmasin?" dedi.
Kaynak: AA