Afrika Uzmani Cumhurbaskani Erdogan'in Angola, Togo Ve Nijerya Ziyaretlerini Degerlendirdi

Kafkasya Stratejik Arastirmalar Merkezi (KAFKASSAM) Afrika Uzmani Huriye Yildirim Çinar, “Afrika kitasini son dönemde gelistirilen politikalar ile Türkiye’nin uluslararasi sistemde yükselen bir güç olmasina önemli katkilar saglayabilecek stratejik bir bölge olarak degerlendirmek mümkündür” degerlendirmesinde bulundu.

Afrika Uzmani Cumhurbaskani Erdogan'in Angola, Togo Ve Nijerya Ziyaretlerini Degerlendirdi
KAFKASSAM Afrika Uzmani Çinar, Cumhurbaskani Erdogan’in Angola, Togo ve Nijerya sehayatini amaçlar ve ihtimaller basligiyla degerlendirdi.

Türkiye’nin birçok Sahraalti Afrika ülkesiyle siyasi, askeri, ekonomik ve sosyo-kültürel alanda imzaladigi anlasmalarla iliskilerini gelistirdigini belirten Çinar, “2002’de iktidara geldiginde Afrika’da 12 büyükelçilik varken AK Parti Hükümeti yakin zamanda açmayi planladigi Togo ve Gine Bissau Büyükelçilikleriyle bu sayiyi 2021 yilinda 44 yapmayi hedeflemektedir. Diger yandan Türkiye’nin kita ülkeleriyle yaklasik olarak 26 milyar dolarlik bir ticaret hacmi bulunmaktadir. Dogrudan yatirimlari arttirmaya çalisan Türkiye yakin dönemde Somali’de 50 milyon dolar harcayarak insa ettigi askeri üs ile kitadaki askeri varliginin uluslararasi baris gibi operasyonlarla ile sinirli kalmayacaginin sinyalini vermisti” ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin Afrika politikasinin önemli siyasi, ekonomik ve sosyokültürel amaçlari olduguna deginen Çinar, “Öncelikle gelismekte olan Türk ekonomisi için Afrika kitasi hem hammadde hem de pazar açisindan muazzam olanaklara sahip. Bilhassa son yillarda hizla gelisen Türk Savunma sanayi açisindan sürekli siyasi ve askeri krizlerle, iç savas ve terörizm tehditleriyle mücadele içerisinde olan Afrika ülkeleri büyük önem tasimaktadir. Diger yandan hem Kuzey hem de Sahraalti Afrika ülkeleri sadece aralarinda gelistirilecek ikili iliskiler açisindan degil Türk dis politikasinda dügüm haline gelen bazi meselelerde de Türkiye’ye güç kazandirabilme açisindan da önemlidir” açiklamasinda bulundu.

"AFRIKA KITASI TÜRKIYE’NIN YÜKSELEN BIR GÜÇ OLMASINI SAGLAYABILIR"

Libya ve Dogu Akdeniz meselelerinde Fransa ve Misir’in, Libya ve Dogu Akdeniz’de petrol meselelerinde Afrika’daki bazi kabile reislerini kendi tezlerini desteklemeye ikna etmeye çalistigini kaydeden Çinar, Türkiye’nin de buna karsin Tuareg liderleri gibi bölgede etkinlik sahibi kimi aktörlerle etkilesime geçtigini kaydetti.

Kita devletleriyle kazan-kazan prensibi temelinde kurulacak ikili iliskilerin her iki taraf için büyük fayda saglayacagini ifade eden Çinar, “Uzun yillar boyunca Türk dis politikasi kapsaminda ihmal edilen Afrika kitasini son dönemde gelistirilen politikalar ile Türkiye’nin uluslararasi sistemde yükselen bir güç olmasina önemli katkilar saglayabilecek stratejik bir bölge olarak degerlendirmek mümkündür” degerlendirmesinde bulundu.

"CUMHURBASKANI ERDOGAN’IN BU 4 GÜNLÜK SEYAHATI SADECE EKONOMIK DEGIL SIYASI VE ASKERI ALANDA DA BIRTAKIM MISYONLARA SAHIPTIR"

Cumhurbaskani Erdogan’in Angola, Togo ve Nijerya seyahatinin büyük öneme sahip oldugunun altini çizen Çinar sunlari kaydetti:

“Angola ile 176 milyon dolar olan ikili ticaret hacmimiz 500 milyona, Nijerya ile 754 milyon dolar olan ticaret hacmi ise 1 milyar dolara yükseltilmek istemektedir. Her üç ülkede Cumhurbaskani Erdogan ile seyahat edecek Türk is insanlari, düzenlenecek is forumlarinda yerel is insanlari ile temaslarda bulunarak potansiyel yatirim projelerini masaya yatiracaktir. Yapilacak bu çalismalarin 21-22 Ekim’de düzenlenecek olan “Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve Is Forumu” ile 17-18 Aralik’ta gerçeklesecek “3. Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi” hazirliklari için de büyük anlama sahip oldugunu söyleyebiliriz. Cumhurbaskani Erdogan’in bu 4 günlük seyahati sadece ekonomik degil siyasi ve askeri alanda da birtakim misyonlara sahiptir.”

Türkiye’nin Nijerya ile iliskilerinde terörle mücadele hususunda da temaslara girmesi birçok açidan önemli oldugunu bildiren Çinari “Öncelikle Afrika’da güçlenen Türkiye’nin varligindan rahatsiz olan bazi Batili aktörler tarafindan öne sürülen “Türkiye’nin radikal/selefi terör örgütlerini destekledigi” yaftasi Sahraltinda Türk unsurlarca desteklenen etkili terörle mücadele programlariyla bertaraf edilebilir. Türkiye’nin bu terörle mücadele çabasi hem Ankara Hükümeti’ne yapilan ithamlari ortadan kaldirirken diger yandan kitadaki Türk varligini korunmasi ve gelistirilmesine de hizmet edebilecektir” açiklamasinda bulundu.

(Mevlüt Isli /IHA)
Kaynak: İHA