Sudan'da Iktidara 'Geçis Döneminin Gasbedilmesine Son Verilmesi' Çagrisi

Sudan Kurtulus Hareketi Lideri Mini Arko Minavi, Egemenlik Konseyi Baskani Abdulfettah el-Burhan ile Basbakan Abdullah Hamduk'a geçis döneminin 4 parti tarafindan "gasbedilmesine" son verme çagrisi yapti.

Özgürlük ve Degisim Güçleri Ittifaki’ndan ayrilan gruplarin kurdugu Misaki Vatani adli yeni olusumun liderleri arasinda da yer alan Minavi, Cumhurbaskanligi Sarayi önünde oturma eylemi yapan hükümet karsitlarina yaptigi konusmada, "Mesajim Egemenlik Konseyi Baskani Abdulfettah el-Burhan ve Basbakan Abdullah Hamduk’a. Geçis dönemi gasbedilmistir. Devrimden önce bir parti vardi, simdi 4 parti tarafindan gasbediliyor. Bunun sona ermesi lazim." dedi.

Minavi, iktidar koalisyonu Özgürlük ve Degisim Güçleri Ittifaki'nin 2019’da kuruldugu dönemde 74 siyasi parti ve sivil toplum hareketini bünyesinde barindirdigini ancak bugün koalisyonun 4 parti tarafindan gasbedildigini savundu.

Islami gruplar, komünistler ve tüm gruplar arasinda diyalog çagrisi yapan Minavi, "Ne Özgürlük ve Degisim Güçleri Ittifaki'ni, ne Sufi tarikatlari, ne de devrim günlerinde meydanlarda yerini alan Islami gruplari dislamak istiyoruz. Suçlular, haramzadeler ve bizi bölmek isteyenler disinda kimseyi dislamak istemiyoruz." ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskanligi önündeki eylemin amacinin, Anayasal Bildiri Anlasmasina yapilan "sivil darbeye" son vermek oldugunu ifade eden Minavi, askeri degil, Anayasal Bildiri Anlasmasini yetkilendirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Bu ayin basinda iktidar koalisyonu Özgürlük ve Degisim Güçleri Ittifaki'ndan ayrilan bir grup siyasi parti ve silahli hareket, mevcut hükümetin ülkenin tamamindaki gruplari temsil etmedigi iddiasiyla geçis dönemini yönetmek için Misak-i Vatani adli olusum baslatmisti.

Yeni olusum, iktidardaki koalisyonun genisletilmesi ve mevcut hükümetin istifasini talep ediyordu.

Misak-i Vatani koalisyonunun çagrisi üzerine 16 Ekim'de Cumhurbaskanligi önünde toplanan yüzlerce kisi, yeni hükümet kurulana dek süresiz eylem baslattiklarini açiklamisti.

Sudan'da 21 Eylül’deki darbe girisiminin ardindan geçis iktidarinin asker ve sivil bilesenleri arasinda siddetlenen yönetim krizi sonrasi ordu, hükümetin feshi ve bazi sivil yöneticilerin görevden alinmasina yönelik mesajlar veriyor.

Ülkede Agustos 2019'dan bu yana sivil gruplar, ordu ve baris anlasmasina imza atan silahli hareketlerin iktidari paylastigi geçis dönemi devam ediyor.

Kaynak: AA