Iran Cumhurbaskani Reisi, ABD'nin Ciddiyet Göstergesi Olarak Yaptirimlari Kaldirmasini Istedi

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, ABD'nin nükleer anlasma müzakerelerindeki ciddiyetini göstermesi için yaptirimlari kaldirmasi gerektigini söyledi.

Iran devlet televizyonundaki Cumhurbaskani özel yayinina katilan Reisi, nükleer anlasma müzakereleri ve yaptirimlarla ilgili açiklamalarda bulundu.

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler Servisi Genel Sekreter Yardimcisi ve Siyasi Direktörü Enrique Mora ile Iran Disisleri Bakan Yardimcisi Ali Bakiri'nin 14 Ekim'de yaptigi görüsmede ABD'nin ciddiyetini görmek istediklerini dile getirdiklerini aktaran Reisi, Avusturya'nin baskenti Viyana'daki müzakerelere katilacaklarini belirtti.

Iran ekonomisini ve halkin sofrasini nükleer anlasmaya baglamayacaklarini kaydeden Reisi, "Müzakerelerin Iran için bir sonucu olmalidir. Karsi taraf yaptirimlari kaldirarak ciddiyetini gösterebilir. Bu konuyu Disisleri Bakanligi takip ediyor. Biz ciddiyiz, karsi taraf da ciddi olmalidir." ifadelerini kullandi.

Sanghay Isbirligi Örgütüne (SIÖ) üye olarak bölgesel ekonominin temelini attiklarini belirten Reisi, Disisleri Bakanliginin bunun resmi sorumlusu oldugunu ve imzalanmasi gereken belgelerin zaman aldigini söyledi.

Bölge ve komsu ülkelerle iliskileri gelistirmek istediklerini yineleyen Reisi, sunlari kaydetti:

"Bölge ve komsu ülkelerle iliskiler önceligimizdir. Bölge ülkeleri de Iran ile iliskileri gelistirmek için ciddi bir iradeye sahip. Faaliyetlerimizi artirmamiz gerekiyor ve is adamlarina çalismalarin yetersiz oldugunu söylemeliyiz."

Kaynak: AA