Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, 100 Bin Lübnanli Milislerinin Oldugunu Iddia Etti

Lübnan Hizbullahi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, egitim almis 100 bin Lübnanli savasçilarinin oldugunu, bu bilgiyi de tehdit için degil Lübnan'da iç savasi önlemek için verdigini savundu.

Nasrallah, 14 Ekim'de baskent Beyrut'un Et-Tayyuna bölgesinde gösteri düzenleyen Hizbullah ve Sii Emel Hareketi mensuplarina yönelik silahli saldirilar hakkinda açiklamalarda bulundu.

Hizbullah ve Emel sempatizani 7 kisinin öldügü saldiridan Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi ve onun lideri Samir Caca'yi sorumlu tutan Nasrallah, "Güvenlik güçlerinden aldigim bilgilere göre göstericiler, Lübnan Güçleri Partisi'nin açtigi ates sonucu öldü." iddiasinda bulundu.

Tayyuna olayi için adil bir sorusturmanin yürütülmesi ve suçlularin yakalanmasi gerektigini belirten Nasrallah, "Bunun olmamasi halinde sözümüzü söyleriz." ifadelerini kullandi.

Hizbullah'in sahip oldugu Lübnanli milis sayisinin 100 bin oldugunu ileri süren Nasrallah, bu bilgiyi tehdit amaçli degil Lübnan'da iç savasin çikmasini önlemek için verdigini savundu.

Nasrallah söyle devam etti:

"Geçen hafta persembe günü meydana gelen olay önemli ve tehlikelidir. Ayni zamanda son dönemlerde meydana gelen benzer gelismelerden farklidir."

- Beyrut'ta yasanan olaylar

Lübnan'da Sii Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin Beyrut Limani'nda geçen yil meydana gelen patlamayi sorusturan Hristiyan hakim Tarik el-Bitar'in yerine baskasinin atanmasi talebiyle 14 Ekim'de Beyrut Adalet Sarayina yürüdügü sirada göstericilerin üzerine ates açilmis, olayda 7 kisinin öldügü, onlarca kisinin yaralandigi bildirilmisti.

Saldiri Beyrut'un Tayyuna bölgesinde gerçeklesirken olaylar daha sonra Hristiyanlarin yasadigi Ayn er-Rumana ve Siilerin yasadigi Es-Siyah mahallelerinin kesistigi noktalarda yaklasik 5 saat boyunca devam etmisti.

Hizbullah ve Emel Hareketi, destekçilerinin üzerine ates açilmasindan Lübnan Güçleri Partisine bagli silahli gruplari sorumlu tutmustu.

Lübnan Güçleri Partisi ise Hizbullah ve Emel Hareketinin suçlamalarindan sonra yaptigi açiklamada, "Hizbullah’in ülkede düstügü zor durumdan kurtulmak için aci olaylari firsata çevirmek üzere suçlayici bir tutum sergiledigini" savunmustu.

Kaynak: AA