AB, Suriyeli Taraflarin Anayasa Taslagi Üzerinde Çalismaya Baslama Kararindan Memnun

Avrupa Birligi (AB), Bessar Esed rejimi ve Suriye muhalefeti heyetinin, Isviçre'nin Cenevre kentinde, ülkenin yeni anayasasinin taslagi üzerinde çalismaya baslama kararindan memnuniyet duydugunu bildirdi.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapilan açiklamada, AB'nin, Suriye Anayasa Komitesi'nin, Cenevre'deki altinci tur müzakerelerinin baslamasini memnuniyetle karsiladigi belirtildi.

Taraflarin, anayasa taslagini hazirlanmaya baslamasi konusunda hemfikir olmasinin, "cesaret verici" olarak nitelendirildigi açiklamada, "AB, Birlesmis Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in, (siyasi çözümün yol haritasi) BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayili kararinin, tüm unsurlarinda ilerleme kaydetme çabalarini tam olarak destekliyor." ifadesine yer verildi.

Açiklamada, Suriye'deki çatismaya yönelik herhangi bir sürdürülebilir çözümün bu karar dogrultusunda, gerçek bir siyasi geçis gerektirdigi belirtilerek, AB'nin, alikonulanlar dosyasi konusunda ilerleme kaydedilmesinin önemini de vurguladigi aktarildi.

Açiklamada ayrica "AB, Suriye'deki siddet olaylarinda son zamanlarda yasanan artistan endise duymaktadir." görüsü paylasildi.

- Anayasa Komitesi görüsmeleri

Suriyeli 50 üyenin katilimiyla 30 Ekim 2019'da baslayan ve 1 Kasim 2019'da sona eren açilis toplantilarinin ardindan Anayasa Komitesinin "Küçük Grup" olarak adlandirilan 45 kisilik yazim kurulu, BM Cenevre Ofisi'nde, 5 tur görüsme gerçeklestirmisti.

Anayasa Komitesinin 25-29 Ocak 2021'de gerçeklestirilen 5. tur görüsmelerinde taraflar ilk kez anayasanin içerigine odaklanarak yazim asamasina geçmeyi hedefliyordu. Ancak Esed rejimini temsil eden heyetin, uzlasmaz tavirlarini sürdürmesi süreci tikamisti.

- Suriye'deki durum

Suriye, son dönemde Bessar Esed rejimi güçlerinin Idlib ve çevresindeki sivil yerlesimlere saldirilarina sahne oluyor.

Terör örgütü YPG/PKK da yuvalandigi noktalardan, Türk Silahli Kuvvetleri'nin, Suriye Milli Ordusu ile birlikte teröristlerden arindirdigi bölgelere sizma girisiminde bulunuyor. Terör örgütü, sivil yerlesimleri füzeler ve bomba yüklü araçlarla hedef aliyor.

Kaynak: AA