Covid- 19, Açlikl Karsi Karsiya Olanlarin Sayisini Artirdi

Türk Veteriner Hekimleri Birligi Merkez Konseyi Baskani Ali Eroglu 16 Ekim Dünya Gida Günü dolayisiyla bir mesaj yayimladi. Eroglu, "Salgindan önce 690 milyon kisinin kronik açlikla karsi karsiya oldugu ifade ediliyorken, Covid-19 salginin bu sayiyi 83-132 milyon daha arttirdigi düsünülmektedir" dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birligi Merkez Konseyi Baskani Eroglu mesajinda, 16 Ekimin, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü ’nün (FAO) 1945 yilindaki kurulus günü olup 1981 yilindan itibaren Dünya Gida Günü olarak her yil belirlenen bir tema ile kutlandigina dikkat çekerek söyle dedi:

“2020 ve 2021 yillarini etkisi altina alan pandemic, olusturdugu saglik sorunlarinin yani sira gida güvenligi, beslenme ve geçim kaynaklarina erisimde de sikintilar olusturmustur. Ülkelerin içine kapanmasi ve uluslararasi ticaretteki yönelimler özellikle gida arzi konusunda kendi kendine yetemeyen ekonomik olarak güçlü ülkelerde dahi ciddi bir problem haline gelmistir. Bu tecrübe bize gida güvenligi ve güvencesinin nedenli stratejik bir konu oldugunu bir kez daha hatirlatmistir.

Salgindan önce 690 milyon kisinin kronik açlikla karsi karsiya oldugu ifade ediliyorken Covid-19 salginin bu sayiyi 83-132 milyon daha arttirdigi düsünülmektedir. Konu sadece kronik açlikla sinirli olmayip FAO tarafindan açiklanan rakamlara göre dünya genelinden 3 milyardan fazla insan saglikli beslenememektedir, ki bu neredeyse toplam nüfusun yüzde 40’ini olusturmaktadir."

Bu zorlu süreçte mevcut tarim ve hayvancilik varliklari sayesinde üstesinden gelinemeyecek sikintilar yasamamis olsa da çiftlikten sofraya kadar olan tüm süreçlerde girdi maliyetlerinin artmasina bagli olarak gida fiyatlarinda dramatik bir artis yasandigina dikkat çeken Eroglu söyle devam etti:

"Bu durum özellikle dar gelirli vatandaslarimizin saglikli ve besleyici gidaya erisimini tehdit etmektedir.

Sürdürülebilir bir tarim-gida sisteminin uygulanmasi saglikli ve üretken bir gelecek için hayati önem tasimaktadir. Küresel iklim degisikligi, kuraklik, hizli nüfus artisi, göçler, israf ve zoonoz hastaliklar gida üretimi ve tüketiminin önündeki baslica riskler olarak karsimiza çikmaktadir. Dünya nüfusunun 2050 yilinda 10 milyar, TÜIK projeksiyonuna göre Türkiye nüfusunun, 2029 yilinda 92,4 milyon, 2039 yilinda 99,7 milyon olmasi beklenmektedir. Dolayisiyla bugünden alacagimiz tedbirler gelecekteki durumumuzu belirleyecektir.

Bu baglamda FAO tarafindan 2021 Dünya Gida Günü temasi; “Eylemlerimiz gelecegimizdir - Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yasam olarak ilan etmistir.

Sürdürülebilir bir tarim-gida sistemi; yeterli, besleyici ve güvenli gidalarin herkes için erisilebilir bir fiyata mevcut oldugu, hiç kimsenin aç kalmayacagi, yetersiz beslenmeye bagli sorunlar yasamadigi bir sistem olarak ifade edilmektedir.

Dolayisiyla, sürdürülebilir tarim-gida sistemleri, gelecek nesiller için ekonomik, sosyal ve çevresel temellerden ödün vermeden herkes için saglikli ve yeterli gidayi saglamayi hedeflemektedir. "

Eroglu, Türk Veteriner Hekimleri Birligi olarak saglikli ve yeterli gidanin ülkede sürdürülebilir bir sekilde üretimin saglanmasi için su önerileri siraladi:

"Insan ve hayvan sagligini etkileyen, üretim kaybina neden olan zoonoz hastaliklarla etkin bir sekilde mücadeleye devam edilmesi, Çiftçi ve üreticinin emeginin karsiligina tam olarak alabilmesine imkân saglayacak sekilde tarim ve hayvanciliktaki destek, sübvansiyon ve planlamalarin gerçeklestirilmesi, Hayvancilikta bilimsel çalismalar dogrultusunda çevre dostu ve verimli üretim modellerinin tesvik edilmesi, Hayvansal üretime olan dogrudan destekler ile bu alanlardaki girisimcilik ve bilimsel çalismalara olan tesviklerin arttirilarak devam ettirilmesi, Saglikli bir toplumun ancak saglikli bir çevre, saglikli hayvanlar ve güvenli gidalar ile mümkün olabileceginden hareketle ülkemizde, veteriner hekimler ile insan hekimleri ve çevre sagligi konusunda yetkin meslek gruplarinin is birligi içinde çalismasina imkân taniyan Tek Saglik konseptinin mevzuat ve kurumlariyla birlikte operasyonellesmesi gerekmektedir.

Türk Veteriner Hekimleri Birligi olarak; her insanin saglikli ve yeterli beslenme hakkina sahip olduguna inaniyoruz. Bugünden alinacak tedbirler ile gida üretiminde sürdürülebilir, erisilebilir ve adil bir sistemin hayata geçirilmesi suretiyle açligin Dünya ve Türkiye gündemden çiktigi bir gelecegin özlemiyle çiftçilerimizin, üreticilerimizin, sanayicilerimizin, veteriner hekimlerin ve milletimizin 16 Ekim Dünya Gida Gününü kutluyoruz. "
Kaynak: İHA