Bursa'nin 2300 Yillik Zindani Sanata Açildi

Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan restorasyonu tamamlanan ve geçmisi milattan önce 200’lü yillara uzanan Zindankapi, dijital müze ve sanat galerisi olarak hizmete açildi. Kültür ve Turizm Bakani Yardimcisi Nadir Alpaslan’in katildigi törenle açilan karanlik zindanlar bundan böyle Bursa’nin kültür sanat hayatina isik tutacak.

Bursa'nin 2300 Yillik Zindani Sanata Açildi
Tarihi ve kültürel miras çalismalari kapsaminda 8500 yillik Arkeopark’tan 2300 yillik Bitinya surlarina, 700 yillik Osmanli eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlik örnegi yapilara kadar genis bir yelpazede yaptigi restorasyonlarla Bursa’yi açik hava müzesine dönüstüren Bursa Büyüksehir Belediyesi, Bursa surlarinin önemli bir kapisini daha ayaga kaldirdi. Bitinya Krali Prusias tarafindan Romalilardan kaçarak kendisine siginan Kartacali General Hannibal’in önerisiyle yaptirilan, Roma, Bizans ve Osmanli dönemlerinde çesitli onarimlardan geçen, Orhan Gazi’nin kenti fethetmesiyle burçlarla desteklenen surlar, Büyüksehir Belediyesi’nin restorasyonu ile ilk günkü ihtisamina kavustu. Yaklasik 3 bin 400 metre uzunlugundaki surlarda Saltanat Kapi, Fetih Kapi ve Yer Kapi’da restorasyonlari daha önce tamamlayan Büyüksehir Belediyesi, Istanbul Yedikule Zindanlarinin bir örnegi olan Zindankapi’daki restorasyonu tamamladi. Alacahirka Mahallesi’nde yer alan, ‘kanli kuyu’, ‘iskence odasi’ ve ‘kule baglantili koridorlar’ ile ‘zindanlarin’ bulundugu Zindankapi, artik tutsaklara degil interaktif bir dijital müzeye ve birbirinden zengin sergilerin yer alacagi güncel sanat galerisine ev sahipligi yapiyor. Bursa’nin kültür ve sanat hayatina isik tutacak Zindankapi’nin açilis törenine Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in yani sira Kültür ve Turizm Bakani Yardimcisi Nadir Alpaslan, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa milletvekilleri, ilçe belediye baskanlari ve çok sayida davetli katildi.



Bursa önde olmaya devam edecek

Bursa’nin 8500 yillik tarihi kültürel birikimi, dogal güzellikleri ve bereketli topraklari ile essiz bir sehir oldugunu dile getiren Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bitinya’dan Bizans’a, Osmanli’dan Cumhuriyet dönemine kadar her dönemin izlerinin oldugu Bursa’nin her karesi ile bir tarih hazinesi oldugunu kaydetti.

Tarihi ve kültürel mirasin korunmasi ve gelecege tasinmasi noktasinda birçok noktasinda çalismalar yaptiklarini ifade eden Baskan Aktas, “Tarihi dokunun yogunlukla hissedildigi yerler, kaleli kentler. Bitinyalilar tarafindan yapilmaya baslanan, Romalilar ve Bizanslilar tarafindan kullanilan, Osmanlilar zamaninda birçok kez onarilan Bursa Kalesi de farkli medeniyetlerin izlerini tasimasi anlaminda bir odak noktasidir. Büyüksehir Belediye’mizin 2015 yilinda baslattigi ve 2020 yilina kadar sürdürdügü titiz çalismalarin ardindan aslina uygun olarak restore edildi. Bu çalismalarin baslatilmasina öncülük eden önceki belediye baskanimiz Recep Altepe’ye yürekten tesekkür ediyorum. Bugün Alacahirka Mahallesi’nde yer alan ve Uludag’in eteklerinde açilan Zindankapi ayaga kaldirilmis ve Bursa’mizin önemli bir parçasi olarak yeniden hayat bulmus oldu. Burasi artik kültür sanat ve sosyal hayatin iç içe geçtigi bir mekan olarak ziyaretçilerine hizmet verecek. Insallah Bursa her zaman oldugu gibi, Osmanli’da oldugu gibi, Cumhuriyetin ilk yillarindan itibaren oldugu gibi öncü rolünü üstlenerek hep önde olmaya devam edecek” diye konustu.



Muhtesem bir eser

Kültür ve Turizm Bakani Yardimcisi Nadir Alpaslan da Zindankapi restorasyonunun belki de Türk restorasyon tarihi açisindan çok önemli bir çalisma oldugunu ve muhtesem bir eser ortaya çikarildigini söyledi.

Bursa’nin Türk Dünyasi 2022 yili Kültür Baskenti seçildigini ayni zamanda 2022 yili Eylül ayinda Iznik’te Türk Dünyasi Göçebe oyunlarina ev sahipligi yapacagini hatirlatan Alpaslan, “Bursa’nin bu güzel organizasyonlarin altindan büyük bir basariyla kalkacagina inaniyorum. Tabii Bursa ilimiz öncü ve örnek sehir bir dünya markasi sehri. Bu dünya markasi olmasi yolunda da çok güçlü adimlarla, emin adimlarla, çok güzel çalismalarla ilerliyor. Bu potansiyeline ve adina yakisir eserlerine hizla kavusuyor. Hanlar Bölgesi’nde Bursa’nin tarihi dokusuna yakisir yikimlardan sonra yapilacak çalismalarla Bursa o tarihi dokusuna yakisir, o muhtesem görüntüsüne de kavusacak. Ilave edilen restorasyon çalismalari ile beraber Bursa zenginligine zenginlik, markasina marka katacak. Bu güzel çalismalarla ben bir Kültür Turizm Bakanligi, bir kültür adami olarak büyük bir memnuniyet duydugumu, kivanç duydugumu ifade etmek istiyorum. Bunlara Bakanlik olarak her türlü destegi sagladigimizi, takipçisi oldugumuzu söylemek istiyorum. Bu güzel eseri de kazandirdiklari için tüm emegi geçenlere tekrar tesekkür ediyorum” dedi.

Konusmalarin ardindan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bakan Yardimcisi Alpaslan ve Zindankapi’nin ilk sergisi olan “Zamansizlik Sarkisi”nin küratörü Derya Yücel’e günün anisina tablo hediye etti. Açilis kurdelesinin kesilmesiyle Bursa’nin 2300 yillik zindani, kültür ve sanata açilmis oldu.

Tarihi surlar tuvale döndü

Bursa’nin kent siluetine ayri bir deger katan Zindankapi’nin açilis töreni adeta görsel bir sölene dönüstü. Zindankapi’nin duvarlarinin birer ekrana, tuvale dönüstügü dev mapping gösterisi ilgiyle izlendi. Birden fazla teknolojinin eszamanli olarak kullanildigi “Zamanin Dokusu (Immersive Mapping Operet)” gösterisi ile davetliler uzay, zaman ve mekanin derinliklerine dogru bir yolcuga çikti. Elektronik müzik bestecisi Erdem Tunali tarafindan geceye özel bestelenen performansa, Devlet Opera ve Bale sanatçisi Tenor Berk Dalkiliç ve Soprano Ceren Aydin vokal eslik ederken, Zindankapi’nin 2 bin 300 yillik dillere destan hikayesi, küllerinden yeniden dogusu bu görsel sölen ile gözler önüne serildi.

Zamansizlik sarkisi

Davetliler gösterinin ardindan Küratörlügünü Derya Yücel’in yaptigi Zindankapi Güncel Sanat Galerisi’nde açilan ‘Zamansizlik Sarkisi Sergisi’ni gezdi. Yerli ve yabanci sanatçilarin yerlestirme, heykel, desen ve performans-video eserlerinden olusan sergi 17 Ocak 2022 tarihine kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.
Kaynak: İHA