Türkiye Madeni Yag Sektöründe Çin'den Sonra En Çok Büyüyen Pazar Oldu

Madeni yag sektöründe 2021’in ilk alti ayinda pazar payini yüzde 31’e çikaran Türkiye, Çin’den sonra en çok büyüyen pazar oldu.

Türkiye Madeni Yag Sektöründe Çin'den Sonra En Çok Büyüyen Pazar Oldu


Motor yagi üreticilerinden Castrol, pandemi sonrasindaki dönemi ve küresel toparlanma yili olan 2021’i düzenlenen online toplantiyla degerlendirdi. 2021’nin ilk yarisinda Türkiye’de çok dereceli motor yagi pazar payini yüzde 31’e çikaran Castrol Türkiye, Çin’den sonra en fazla büyüyen ülke oldu. Sirketin Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Ayhan Köksal ile Pazarlama Direktörü Nilay Tatlisöz, sektördeki pandemi sonrasi dönemi degerlendirdi. Çevrimiçi düzenlenen basin toplantisinda pandemi gölgesinde geçen 2020 ve küresel toparlanma yili 2021’i degerlendiren Ayhan Köksal, sektörle ilgili bilgi verdi.

Otomotiv sektörünün potansiyeline paralel olarak madeni yag sektörünün de büyüdügünü belirten Köksal, “Küresel ölçekte madeni yag pazarindaki büyümeyi endüstriyel gelisim de destekliyor. Türkiye’de ekonominin lokomotiflerinden otomotiv sektörü dünyadaki tüm olumsuz gelismelere ragmen büyümeye devam ediyor. Madeni yag sektörü bu büyümeden dogru orantili etkileniyor. Sektör Türkiye’de son iki-üç senede yüzde 6-7 oraninda, geçen yil ise pandemiye ragmen yüzde 9 büyüme gösterdi. Bu yilin ilk 6 ayinda pazarin yüzde 30’un üzerinde büyüdügünü görüyoruz. Yilin kalan bölümünde büyümenin biraz daha dengelenecegini ve sektörün 2021’i de büyüme ile kapatacagini öngörüyoruz” dedi.



"Türkiye dünyadaki en büyük besinci pazar"

Ayhan Köksal, pandeminin dünyadaki her ülke gibi Türkiye’yi de etkiledigini vurgulayarak, 2020 ve 2021’de sirketin performansi hakkinda sunlari söyledi: "Türkiye’de biz kazanan taraftayiz. Pandemiden çok sey ögrendik. Dönemin en önemli ihtiyaci empatiydi. Sadece çalisanlarimiza degil tüm paydaslarimiza, is ortaklarimiza ve müsterilerimize bu yaklasim ile maddi ve manevi birçok destek sagladik. Onlarin islerini, çalisanlarini ve kendilerini koruyabilmeleri adina cesur adimlar attik. Bu sayede 2020 yilinda hacimsel büyüme elde eden tek ülke olduk. Çift dereceli motor yaglarinda pazar payimizi ilk 6 ayda yüzde 3’ün üzerinde büyüterek yüzde 31’e tasidik. Yine hem binek araç hem agir vasita hem de endüstriyel yaglar segmentlerinde pazar payimizi es zamanli artirarak liderligimizi sürdürüyoruz. Bu büyüme ile sirketin dünyada performansiyla öne çikan ülkelerinden biri durumundayiz. Türkiye, Çin‘den sonra en çok büyüyen ikinci pazar. Ayrica dünyadaki en büyük besinci pazariz".

Gemlik’e 30 milyon dolar yatirim

Sirketin Avrupa’daki 8 üretim tesisinden biri olan Gemlik fabrikasinda yilda yaklasik 90 milyon litre madeni yag ürettiklerini ifade eden Köksal, “Isimiz sivi mühendisligi. 120 yili askin süredir dünyanin hareket etmesine katki sagliyoruz. Gemlik, Avrupa tesisleri arasinda hem lokasyon hem kapasite artirimi uygunlugu hem de üretim maliyetlerimizin rekabetçi olmasi sebebi ile yatirimlari artirmaya karar verdigimiz bir tesis. Gelecek 5 yil içinde fabrikaya toplam 30 milyon dolar yatirim yapmayi planliyoruz. Böylece kapasiteyi artiracagiz. Bunun 10 milyon dolarlik bölümünü 2021 ve 2022 yili içerisinde tamamliyoruz. Bu sayede artan ihracatimizi daha da ileriye tasiyarak Gemlik tesisimizi büyütecegiz. Bu sene ihracat yaptigimiz ülkelerin arasina Ispanya, Katar, Afganistan ve Litvanya’yi da ilave ederek toplam 24 ülkeye ihracat yapmaya basladik. Bölgemizin madeni yag üssüyüz. Türkiye, Castrol dünyasinda üretim, ihracat ve insan kaynagi alanlarinda gelismekte olan birçok ülkenin önüne geçerek Çin’den sonra en stratejik ikinci pazar konumunda” diye konustu.



Köksal ayrica sirketin gelecek vizyonundan da bahsetti. Sirket olarak, dünyadaki dönüsümün farkinda olduklarini ve bu anlayisla gelecege hazirlandiklarini belirten Köksal, sektördeki iki büyük dönüsüme stratejik öncelik verdiklerini söyledi.

Içten yanmali motorlarin pazarinin 2040’a kadar büyümeye devam edecegini ve bp’nin her yil hazirladigi Enerji Görünümü Raporu’nun da bunu gösterdigini vurgulayan Köksal, bu büyümenin özellikle endüstriyel ve agir vasitalar nedeniyle olacagini belirtti.

Köksal, “bp Enerji Görünümü Raporu’na göre 2050 yilinda tüm dünyada satilan araçlarin yüzde 80-85’i elektrikli araçlardan olusacak. Yine ayni raporda içten yanmali motorlara sahip araç sayisinin 2040 yilina kadar artmaya devam edecegi de öngörülüyor. Diger yandan elektrikli araçlara olan talep de hizli bir sekilde artacak. Elektrikli araçlarin artmasi, e-sivilara olan ihtiyaci artiracak. Bunun sonucunda da sogutma sivilari hacim olarak artisa geçecek. Bu dönüsüme hazirlaniyoruz" ifadelerini kullandi.

Köksal, “Amacimiz bir aracin bakima ihtiyaci oldugu andan servisten geri alindigi ana kadar tüm ihtiyaçlarini giderecek bir ekosistem olusturmak. Bakimi sahiplenen bir marka olarak yakinda sirketi bu alanlarda çok daha sik görecegiz. Ayrica elektrikli araçlara dönüsümde de ihtiyaç olan sivi teknolojilerini ve bu araçlarin sorunlarini çözecek önerileri, yine uzun yillardir yüksek bütçeli yatirimlarla gelistiriyoruz” diye konustu.



Sirketin, Ukrayna ve Orta Asya Pazarlama Direktörü Nilay Tatlisöz, “Binek otomobil bakim ve onarimi yapan yetkili, özel servis, yag degisim noktalari sahibi ve ustalariyla gerçeklestirilen arastirmada, katilimcilarin yüzde 90’i birinci veya öncelikli olarak markamizi tercih ediyor. Yüzde 53’ünün birinci tercihi olmasi da markayi en yakin rakibinden 2 katindan fazla öne çikariyor” dedi.

Kaynak: İHA