Saglik Bakanligindan 'El Yikama' Etkinligi

Saglik Bakanliginin "Dünya El Yikama Günü" dolayisiyla düzenledigi etkinlikte, dogru el yikama yöntemleri uygulamali aktarildi.

Bakanligin Bilkent Yerleskesi'ndeki etkinlikte konusan Yildirim Beyazit Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastaliklari Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Aslinur Özkaya Parlakay, Kovid-19 salgini sürecinde hijyenin öneminin arttigini söyledi.

Çocuklara el yikamanin önemi ve zamaninin anlatilmasi gerektigini ifade eden Parlakay, sunlari kaydetti:

"Okuldan ya da isten eve döndügümüzde, yemekten önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, sokak hayvanlarini sevdiysek, öksürük ve hapsiriktan sonra mutlaka ellerimizi yikamamiz gerekiyor. Çocuklarimiza dogru yikamanin sivi sabunu ve köpügü damlattiktan ya da kati sabunla eli köpürttükten sonra 20 saniye sürmesi gerektigini anlatmakta fayda var. Çocuklar, 2 kez 'iyi ki dogdun' sarkisini söyleyince bu süreyi ortalayabiliyoruz."

Özellikle toplu kullanimin oldugu yerlerde sivi sabunun hayati kolaylastirdigini belirten Parlakay, "Akan suyu bulabiliyorsak ve sabunumuz da varsa, önceligimiz her zaman el yikama yönünde olmali. Eger su bulamiyorsak el dezenfektanlari yeterli ve etkili." dedi.

Kaynak: AA