Perge Kazisinin 75'Inci Yil Dönümü Kutlandi

Perge Antik Kenti’nde kazi çalismalari 75’inci yili düzenlenen törenle kutlandi. Kazi Baskani Prof. Dr. Sebnem Sedef Çokay Kepçe, Perge’nin, 15 Ekim 1946’da Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafindan ilk kazi çadirinin kurularak, uzun soluklu kazilarin miladi olarak tarihe geçtigini söyledi.

Perge Kazisinin 75'Inci Yil Dönümü Kutlandi


Organizasyona Antalya Vali Yardimcisi Nurettin Ates, Istanbul Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ilyas Topsakal, Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Hayati Develi, Perge Kazi Baskani Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdür Yardimcisi Yahya Coskun, ATAV Baskani Yeliz Gül Ege, Aksu Kaymakami Ahmet Hikmet Sahin, Aksu Belediye Baskani Halil Sahin ve davetliler katildi.

Perge kazi çalismalarinin Cumhuriyetin devam eden en uzun soluklu kazisi oldugunu kaydeden Prof. Dr. Sebnem Sedef Çokay Kepçe, “Perge için konusulacak çok sey var. Eger Türkiye günümüzde klasik arkeolojiyle dünya ile yarisacak bir düzeyde ve kalitedeyse bunda Perge çalismalarinin bir öncü oldugunu düsünüyorum. Perge, Cumhuriyetimizin devam eden en uzun soluklu ilk klasik arkeoloji kazisi, Istanbul Üniversitesinin ve Üniversitemin devam eden en eski kazisi Mansel, Inan, Abasoglu gibi klasik arkeoloji biliminin duayenlerinin yürüttügü ve kendi alaninda öne çikan pek çok uzmanin büyüdügü bir kazi. Perge iyi korunmus, iyi çalisilmis hala pek çok bilimsel sorunu bünyesinde barindiran bir antik kent. Her açidan sürprizlerle dolu. Ve modern kentin ortasinda zamanin durdugu bakir bir kent” dedi.



Uzun yillara yayilan bilimsel kazilarin bu özellikleriyle insanlik tarihine baska katkilar da sundugunu belirten Prof. Dr. Kepçe, “Perge kendi tarihçesi olan bir ekole sahip nadir örneklerdendir. Geçmisten gelen mirasimizi ögrencilerimize aktararak ilerlemeye devam ediyoruz” seklinde konustu.

Tören, Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçilarinin Venüs’ün Kadinlari müzik dinletisiyle sona erdi.
Kaynak: İHA