Italyan Mahkemesi, Regeni Davasinda Yargilanacak 4 Misirli Yetkilinin Dosyasini Iade Etti

Regeni ailesinin avukati Alessandra Ballerini karara tepki gösterdi: 'Agir ceza mahkemesinin, ne yazik ki Misir'in kibrini ödüllendiren bu kararini aciyla kabul ediyoruz'.

Italyan doktora ögrencisi Giulio Regeni'nin, Misir'da 2016'da cinayete kurban gitmesine iliskin Misirli 4 üst düzey yetkilinin giyaben yargilanmasina yönelik davanin ilk durusmasinda mahkeme heyeti, dosyayi ön durusma hakimine iade etti.

Roma Cumhuriyet Bassavciliginin hazirladigi iddianamede, Regeni'yi kaçirmak, iskence yapmak ve öldürmek suçlamalari yöneltilen Misir güvenlik ve istihbaratindan General Tarik Sabir, Athar Kamil Muhammed Ibrahim, Uhsam Helmi ve Magdi Ibrahim Abdelal Serif'in giyaben yargilanmasi, bugün yapilan ilk durusmayla basladi. Davaya, Italya Basbakanligi da müdahil oldu.

Durusmada sanik avukatlari, saniklarin davadan haberdar olup olmadiklarinin teyit edilmesi ve buna dair kesin kanit olmasi gerektigini savunarak, davanin durdurulmasini talep etti.

Sanik avukatlarinin talebini görüsen mahkeme heyeti, aksam saatlerinde aldigi kararla, Misirli yetkililerin bu sekilde yargilanamayacagina hükmederek, davayi ön durusma hakimine iade etti.

Regeni ailesinin avukati Alessandra Ballerini, mahkeme çikisinda karara tepki göstererek, "Italyan hükümetinin davaya müdahil olmasini önemli buluyoruz. Agir ceza mahkemesinin, ne yazik ki Misir'in kibrini ödüllendiren bu kararini aciyla kabul ediyoruz. Bu, süreçte bir aksamadir ancak 5,5 yildir bu konuda durmadik, simdi de vazgeçmeyecegiz. Bu kararla birkaç ay geriye gidecegiz. Tüm talepler yeniden yapilacak. Biz, adaletimizden Giulio'ya iskence edip öldürenlerin cezasiz kalmamasini talep ediyoruz. Sizlerden ricam Giulio'dan bahsederken, suçlanan bu 4 kisiyi isimleriyle anin ki; onlar bunu bilmediklerini söyleyemesinler." ifadelerini kullandi.

Italyan basininda çikan haberlere göre, bundan sonra ön durusma hakiminin, söz konusu 4 yetkiliye ulasip sorgulamalarini yapip, dosyayi tamamladiktan sonra mahkemeye göndermesi gerekecek.

- Giulio Regeni cinayeti

Ingiliz Cambridge Üniversitesinde doktora ögrencisi olan 28 yasindaki Giulio Regeni, Misir'daki isçi sendikalari ve aktivistlerle ilgili arastirma yapmak üzere bu ülkede oldugu sirada 25 Ocak 2016'da ortadan kaybolmus, 3 Subat'ta Kahire-Iskenderiye yolunda cesedi bulunmustu. Italya'nin o dönemki Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari, Regeni'nin vücudunda iskence izleri gördügünü belirtmisti.

Konuyu arastiran ve dönem dönem Misirli mevkidaslariyla da görüsen Italyan savcilar, daha önce Kahire makamlarinin kendilerini 4 kez yanlis yönlendirmeye kalkistigini tespit ettiklerini açiklamisti.

Roma Cumhuriyet Savcisi Michele Prestipino ve Savci Sergio Colaiocco, 10 Aralik 2020'de Temsilciler Meclisi Regeni Cinayetini Arastirma Komisyonuna verdigi bilgide, bu cinayete iliskin sorusturmalarini tamamladiklarini ve önemli sonuçlara ulastiklarini aktarmisti.

Italyan savcilara bilgi veren taniklar, Regeni'nin Misir Ulusal Güvenlik Ajansina mensup kisilerce kaçirildigini belirtmisti.

Regeni cinayetinde rolleri oldugu gerekçesiyle Roma Cumhuriyet Bassavciligi'nin hazirladigi Misirli 4 üst düzey yetkilinin yargilanmasi talebi, Roma'daki ön inceleme durusmasinda 25 Mayis'ta kabul edilmisti.

Regeni'nin ölümü, Italya ve Misir arasinda zaman zaman sorun olmaya devam ediyor. Italyan kamuoyu ve makamlari, Misirli yetkililerden Regeni'nin nasil hayatini kaybettiginin açikliga kavusturulmasini talep ediyor.
Kaynak: AA