Sigortali Çalisan Sayisi Temmuz'da Yüzde 8,5 Artti

Temmuz ayinda sigortali çalisan sayisi yillik olarak yüzde 8,5 oraninda artarak 22,1 milyon olarak gerçeklesti.

Sigortali Çalisan Sayisi Temmuz'da Yüzde 8,5 Artti


Temmuz ayinda sigortali çalisan sayisi yillik olarak yüzde 8,5 oraninda artarak 22,1 milyon oldu. TEPAV Istihdam Izleme Bülteni’nin 110. sayisi yayimlandi. Buna göre, sigortali çalisanlarin yüzde 72,4’ünü olusturan sigortali ücretli çalisan grubu (4/a) yillik artis orani yüzde 11 ile genel egilimi belirleyici olurken, diger gruplardaki artislar daha sinirli düzeyde. Esnaf-çiftçi grubundaki (4/b) degisim yüzde 4,7 artis yönünde olmakla beraber, alt siniflarda egilimler farklilasmaktadir; bu dönemde esnaf sayisinda yüzde 7,3 artis, çiftçi sayisinda ise yüzde 5,3 düsüs görüldü.

Kamu sektöründe sigortali çalisan (4/c) sayisindaki artis ise yüzde 0,8. Ücretli çalisan grubunda sene basindan beri gözlenen artis egiliminin duraksadigi, tüm çalisan gruplarinda istihdam düzeyinin bir önceki aya göre geriledigi görüldü.



Istihdam artislarinda hizmet sektörleri öne çikti. Ana sektörlerdeki gelismeler incelendiginde, en yüksek yillik artisin yüzde 31,3 ile insan sagligi ve sosyal hizmet faaliyetleri sektöründe gerçeklestigi gözlendi. Söz konusu sektörün istihdami salgin sonrasi yogunlasan talebe bagli olarak sürekli ve yüksek oranda artis göstermekle beraber son 9 aydir ivme kaybetti. Insan sagligi sektörünü yüzde 22,1 ile egitim, yüzde 21,8 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörleri takip etti. Pandemi sonrasi ara verilen yüz yüze egitimin Eylül ayi itibariyla baslayacak olmasinin bu ay egitim sektöründe gözlenen hizli istihdam artisinda etkili oldugu düsünüldü. Diger taraftan, 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyla kademeli normallesme sürecinin üçüncü etabinin baslayarak seyahat ve konaklama kisitlarinin kalkmasi ve bayram tatillerinin de etkisiyle konaklama ve yiyecek sektöründeki istihdam artisinin hizlandigi görüldü.



Çalisan sayisi en hizli artan iller Antalya ve Mugla. Salgin döneminde istihdamin önemli oranda daraldigi bu illerde Temmuz ayinda yillik istihdam artislari, sirasiyla, yüzde 29,9 ve yüzde 23,9. Turizm bölgelerinde yasanan canliligin kadin istihdamina da olumlu yansidigi görüldü; kadin çalisan sayisi Antalya yüzde 31,4, Mugla yüzde 26,2 oraninda artti. Benzer sekilde, is yeri sayilari da bu illerimizde yüzde 10’un üzerinde artis gösterdi.

Kisa çalisma ödenegi uygulamasinin 30 Haziran 2021 tarihi itibariyla sona ermesiyle issizlik ödenegine basvurular 127 bin kisi artti. Türkiye Is Kurumu (ISKUR) verilerine göre, Temmuz 2021’de issizlik ödenegi bekleyenlerin sayisi 232 bine yaklasti ve Nisan 2020’den sonra gözlenen en yüksek düzeye ulasti. Issizlik ödenegini alan sayisindaki artis ise 101 bin oldu, faydalanan sayisi 129 bin kisi ile tüm zamanlarin en yüksek seviyesine çikti.

Kaynak: İHA