Serbest Piyasada Findik Fiyatlarinin Düsmesi Üreticinin TMO'ya Yönelimini Artirdi

Giresunlu üretici Abdullah Keskin: 'TMO alimlari oldugu için fiyat çok düsmüyor. Iyi de fiyat verildi, serbest piyasada ugrasmiyoruz' Ordulu üretici Murat Yildiz: 'TMO'nun bu anlamda piyasada olmasi çok güzel. Devletimizin böyle zor zamanlarda halkinin, çiftçinin yaninda olmasi mükemmel bir sey'

HAYATI AKÇAY-GÜLTEKIN YETGIN - Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 2021 ürünü findik alimlari, Giresun ve Ordu'daki üreticileri memnun ediyor.

Serbest piyasada findik fiyatlarinin 23 liraya kadar düsmesi üreticinin TMO'ya yönelimini artirdi. Hasat döneminin sona ermesinin ardindan ürünlerini kurutan üreticiler, randevu aldiktan sonra findigi TMO'nun alim noktalarina getiriyor.

Giresun'da üreticiler, TMO'nun merkez, Bulancak, Espiye, Tirebolu, Görele ve Güce ilçelerindeki alim noktalarina findigi teslim ediyor. TMO, üreticilerden Giresun kalite findigi kilogrami 27 liradan, levant kaliteyi 26,5 liradan ve sivri kalite findigi kilogrami 25,5 liradan aliyor. Bu fiyatlar, findigin randimanina göre artabiliyor.

Giresun Ticaret Borsasi (GTB) lisansli deposunda TMO'ya ürün veren üreticilerden Hasan Aydin, AA muhabirine, devlet güvencesi olmasi dolayisiyla TMO'yu tercih ettigini söyledi.

Alimlarin her yil devam etmesini istediklerini belirten Aydin, "Serbest piyasada findik zaten ucuza aliniyor, bunun önüne geçilmesini istiyoruz. Su anda bazi üreticiler serbest piyasada findigin 30 lira olmasini bekliyor. TMO eger findik güzelse, randimani iyiyse 29-30 lirayi zaten veriyor. Vatandaslar beklemesin, findigini TMO'ya versin." dedi.

Üretici Abdullah Keskin de TMO'nun findik alimlarindan memnun olduklarini dile getirerek, "TMO alimlari oldugu için fiyat çok düsmüyor. Iyi de fiyat verildi, serbest piyasada ugrasmiyoruz. TMO findigi burada aliyor, daha böyle fiyati nerede bulacagiz?" ifadelerini kullandi.

- Ordu'da 9 ilçede alim yapiliyor

TMO, Ordu'da da Altinordu, Fatsa, Ünye, Gölköy, Kabatas, Aybasti, Kumru, Korgan ve Akkus ilçelerinde findik alimlarini sürdürüyor.

Yaklasik 100 personelin görev yaptigi Ordu'da, ekipler haftanin 6 günü saat 08.00 ile 20.00 arasinda hizmet veriyor.

Findigini TMO'nun Altinordu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki deposuna getiren üretici Murat Yildiz, serbest piyasada fiyatlarin çok düstügünü ifade ederek, "TMO'nun bu anlamda piyasada olmasi çok güzel. Devletimizin böyle zor zamanlarda halkinin, çiftçinin yaninda olmasi mükemmel bir sey." diye konustu.

TMO olmasa findik fiyatinin daha düsecegine isaret eden Yildiz, "TMO olmamis olsaydi findigimiz serbest piyasada 16-17 liradan alinirdi ama devletimiz artik buna müsaade etmiyor. Devletimiz artik 'Biz variz, biz çiftçinin hakkini kimseye yedirmeyiz. Biz piyasaya giriyoruz. Fiyati biz belirliyoruz.' diyor." dedi.

Üreticilere tercihlerini TMO'dan yana kullanmalarini tavsiye eden Yildiz, TMO'da fiyatlarin randima göre 30 liraya kadar yükseldigine dikkati çekti.

Üretici Cemal Yilmaz da üreticinin findigini devlete vererek degerlendirmesinin daha uygun olacagini söyledi.

- "TMO'ya findik vermek daha karli ve avantajli"

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, TMO ile serbest piyasa arasinda 3-4 lira fiyat farki bulundugunu, bu nedenle son haftalarda üreticinin tercihinin TMO'dan yana oldugunu ifade etti. Soydan, "TMO'ya findik vermek daha karli ve avantajli. Üretici su anki sartlarda serbest piyasadan umutlu degil. Çünkü serbest piyasada istikrarsiz bir dönem yasaniyor." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA