Japonya'da Temsilciler Meclisi, Olagan Seçimler Kapsaminda Feshedildi

Japonya'da ay sonunda düzenlenecek olagan genel seçimler kapsaminda Temsilciler Meclisi (Suugiin) feshedildi.

Basbakan Kisida Fumio, olagan milletvekili genel seçimleri çerçevesinde Suugiin'i feshetme karari aldi.

Kyodo ajansina göre, kampanya dönemi 19 Ekim'de baslatilacak seçimler, ülke genelinde 31 Ekim Pazar günü gerçeklestirilecek.

Suugiin milletvekillerinin 4 yillik resmi görev süreleri 21 Ekim'de doluyordu. Bu kararla parlamento bir hafta erken feshedilmis oldu.

- En kisa kampanya süreci

Kisida, iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) ve ortagi Komeito hakimiyetindeki Suugiin'de 4 Ekim'de basbakan seçilmis ve kabinesini kurmustu.

Kamu yayincisi NHK bu süreyi, Ikinci Dünya Savasi sonrasinda bir basbakanin göreve gelmesi ve Suugiin'in feshedilmesi arasindaki en kisa süre oldugunu bildirdi.

Öte yandan savas sonrasi Japonya'da ilk kez bir seçimin, Suugiin milletvekillerinin görev sürelerinin asilmasi sonrasi düzenlenecegi kaydedildi.

- En son seçimler

Bu arada, Meclisin feshi ve 31 Ekim'deki olagan genel seçimler arasindaki sürenin kisaligi sebebiyle kampanya döneminin sert geçecegi degerlendirmeleri yapiliyor.

Suugiin'de bulunan 465 koltuktan 289'u tek koltuklu seçim bölgesinden, kalani ise 11 bölgesel seçim blokundan nispi temsil yoluyla seçiliyor.

En son Ekim 2017'deki seçimlerde LDP ve partneri Komeito koltuklarin 310'unu kazanmisti.

Kaynak: AA