Yemen Cumhurbaskani, Uluslararasi Toplumun Husilere Baski Yapmaktan Aciz Oldugunu Söyledi

Yemen Cumhurbaskani Abdurabbu Mansur Hadi, uluslararasi toplumun, baris çagrilarina karsilik vermeleri için Husilere baski yapmaktan aciz kaldigini belirtti.

Yemen resmi ajansi SABA'da yer alan habere göre, Hadi, Yemen'de 14 Ekim 1963'te Ingiliz sömürgesinden kurtulmak için baslatilan ayaklanmanin 58. yil dönümünde konusma yapti.

Uluslararasi toplumun, "dünyanin gözü önünde saldirilar düzenleyen, abluka uygulayan ve baris çagrilarini reddeden bir tarafa baski uygulamaktan aciz kalmasi" karsisinda saskin oldugunu dile getiren Hadi, "Yemen'de baris, Iran destekli Husi milislerin elinde heder oluyor. Tüm bunlara karsi dünya tepkisiz kaliyor." ifadesini kullandi.

Hadi, Marib'te 35 bin sivilin bulundugu Abdiya ilçesinin yirmi günü askin süredir ilaç ve gida girisine izin verilmeden kusatilmasinin, Yemenlilerin degerlerine ve savas ahlakina aykiri oldugunu vurguladi.

Yemen hükümeti, Marib'e bagli Abdiya ilçesinin Husiler tarafindan kusatma altinda tutulmaya devam etmesi durumunda insani bir felaketle karsi karsiya kalinacagi uyarisinda bulunmustu. Disisleri Bakani Ahmed Avad bin Mubarek de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Abdiya ilçesinde 35 bin sivilin kusatma altindaki dramini iletmisti.

Husiler ise daha önce yaptiklari açiklamada çatismalarda sivillerin korunacagini teyit etmisti.

Yemen Hak ve Özgürlükler Agi bugünkü açiklamasinda Marib vilayetinde Husilerin son üç haftadir düzenledigi saldirilarda 9 sivilin öldügünü, 123 sivilin yaralandigini bildirmisti.

- Yemen'deki iç savas

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de nüfusun yüzde 80'i insani yardim ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA