Usak Üniversitesi DTS Tasarim Merkezinin Temeli Atildi

Türkiye’de alaninda ilk ve tek olan Usak Üniversitesi Deri, Tekstil ve Seramik (DTS) Tasarim Uygulama ve Arastirma Merkezi binasi temel atma töreni Orman ve Su Isleri eski Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu’nun katilimiyla gerçeklesti.

Usak Üniversitesi DTS Tasarim Merkezinin Temeli Atildi


Usak Üniversitesi Bir Eylül Yerleskesi içinde yer alacak DTS Tasarim Binasi insaat alaninda gerçeklesen törene Usak Valisi Funda Kocabiyik, Usak Milletvekilleri Av. Mehmet Altay ve Opr. Dr. Ismail Günes, Belediye Baskani Mehmet Çakin, Cumhuriyet Bassavcisi Bünyami Korkmaz, Adalet Komisyonu Baskani Ismail Deniz, Idare Mahkemesi Baskani Sabri Burçin Arseven, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savas, Il Jandarma Komutani J. Kd. Albay Murat Kiliç, fakülte dekanlari, enstitü ile meslek yüksekokulu müdürleri, çok sayida protokol üyesi, akademisyenler ve ögrenciler katildi.



Türkiye’de Bir Ilk: Usak Üniversitesi Deri, Tekstil ve Seramik Tasarim Merkezi

Temel atma töreninde DTS Tasarim Merkezinin gelisimi ve çalismalari hakkinda bir sunum yapan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savas, DTS Tasarim Merkezi’nin kuruldugu günden itibaren bölgedeki sanayi kuruluslarina yüksek katma degerli ürün tasarim destegi saglamaya basladigini belirterek, tasarim merkezinde sanayi ile senkronize olarak istihdami arttirmaya ve ithalati azaltmaya yönelik çalismalar yapildigini söyledi.

Merkezin, deri, tekstil ve seramik alanlarinda yerli ve milli kimlikli ürün tasarimi, Ar-Ge faaliyetleri, danismanlik hizmetleri gibi konularda destek verdigini belirten Rektör Savas, ‘‘2016 yilinda Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi projesi kapsaminda Usak Üniversitesi, bölgenin 3 önemli sanayi dali olan deri, tekstil ve seramik alanlarinda pilot üniversite seçildi. Göreve geldigimiz ilk andan itibaren sehrimiz ve bölgemizdeki sanayi kuruluslariyla bir araya geldik. Üç sektörle ilgili toplantilar ve proje pazari gerçeklestirdik. Alaninda en basarili akademisyenleri ve tasarimcilari Usak Üniversitesinde agirladik. Türkiye’de ve yurtdisinda bu alanda öne çikan kurum ve kuruluslari ziyaret edip, incelemelerde bulunduk. Bu yogun istisarelerin ve çalismalarin ardindan 2018 yili sonunda deri, tekstil ve seramik alanlarini tek çati altinda birlestiren ve Türkiye’de bir ilk olan DTS Tasarim Merkezimizi kurduk. Buradan bir kez daha basta Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan basta olmak üzere, Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi projesini baslatan YÖK eski baskani Prof. Dr. Yekta Saraç’a ve destek olan herkese tesekkür ediyorum’’ dedi.



“Adi Bir Sehir, Hedefi Dünya”

“Adi Bir Sehir, Hedefi Dünya” sloganiyla yola çiktiklarini ifade eden Prof. Dr. Savas, DTS Merkezinin çalismalari hakkinda bilgi verdi. DTS Tasarim Merkezinin, 2 sene gibi çok kisa bir sürede yaptigi tasarim, AR-GE ve ÜR-GE hizmetleriyle adindan söz ettirdigine dikkat çeken Prof. Dr. Savas, Usak Üniversitesinin misyonu geregi, sanayi ve kamu kurumlariyla is birligi içinde çalismalarini sürdürdügünü belirtti.

Savas, özellikle son yillarda kamu kurumlarinin özel kiyafetlerinin kullanim kosullarina uygun tasarimsal ve teknik özelliklerde olmasi için DTS Tasarim Merkezinin çalismalarini yogunlastirdigini anlatti. Usak Cumhuriyet Bassavciligi ile yapilan isbirligine deginen Rektör Prof. Dr. Savas, “Usak E Tipi Kapali ve Açik Ceza Infaz Kurumu Isyurdu Müdürlügü bünyesindeki deri ve tekstil atölyesinde, hükümlüler tarafindan yapilan deri konfeksiyon ürünlerinin tasarimlarinin üniversitemiz tarafindan hazirlanmasiyla baslayan çalismalarimiz, 35 bin çalisani olan Acil Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü Acil Saglik personellerinin özel görev kiyafetlerinin tasarlanmasiyla devam etti. Su anda 112 Acil saglik çalisanlari, Usak Üniversitesi DTS Merkezimizin tasarladigi kiyafetleri giyiyor. Ayrica, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Orman Genel Müdürlügü Orman Zararlilariyla Mücadele Dairesi Baskanligi ile Posta ve Telgraf Teskilati Anonim Sirketi (PTT) personel kiyafetlerinin tasarlanmasi ve teknik özelliklerin belirlenmesi çalismalari devam ediyor. Tüm kurumlarimizin çalisma kosullarina uygun kiyafetler tasarlamaya özen gösteriyoruz. Biliyorum ki yaptigimiz diger tasarimlarla da adimizdan söz ettirmeye devam edecegiz’’ seklinde konustu.



‘‘DTS Tasarim Merkezimiz tasarladigi kiyafetlerle geri dönüsüme katki sagliyor ve ‘Sifir Atik Projesi’ni destekliyor.’’

Konusmasinda tasarlanan kiyafetlerde geri dönüsüm ipliklerinin kullanildigina dikkat çeken Prof. Dr. Savas, ‘‘Geri dönüsüm ipliklerinin yüzde 85’i Usak ilinde üretilmektedir. Sayin Cumhurbaskanimiz tarafindan açiklanan Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi Projesi kapsamindaki bu projede kullanilan ipliklerin Usak’tan temin edilmesiyle de, Usak Üniversitesi misyon üniversitesi olmasi görevini yerine getirmekte ve bölge sanayisine de destek vermektedir. Kiyafetlerde kullanilan geri dönüsüm iplikleri sayesinde Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in esi Muhterem Hanimefendi Emine Erdogan’in himayelerinde yürütülen ‘Sifir Atik Projesi’ de desteklenmektedir’’ dedi.



‘‘Tasarim konusundaki disa bagimliliga son vermeyi amaç edindik.’’

DTS tasarim merkezinde tasarlanan tekstil ve seramik ürünlerinin ulusal ve uluslararasi fuarlarda sergilendigini, önemli firmalarin kataloglarinda yerini aldiginin altini çizen Rektör Savas, Türkiye’nin sayili firmalarina tasarim destegi verdiklerini ve amaçlarinin yerli ve milli tasarimlar sayesinde tasarim konusundaki disa bagimliliga son vermek oldugunu sözlerine ekledi.

Rektör Savas konusmasinin sonunda ‘‘Türkiye’de ilk ve tek olan DTS Tasarim Merkezimizde özveriyle çalisan ögretim elemanlarimiza, isbirligi içinde oldugumuz sanayi kuruluslarina ve is insanlarina tesekkür ediyorum. El birligi ile Usak’i tasarim merkezi haline getirecegiz.” dedi.



Orman ve Su Isleri eski Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu ise, Usak Üniversitesi DTS Tasarim Merkezinin bölgesel kalkinmaya sagladigi katkilarin takdire sayan oldugunu söyleyerek, Usak Üniversitesinin sehir ve sanayi bütünlesmesi adina yaptigi çalismalarin herkese örnek olmasi gerektigini belirtti.

DTS Tasarim Merkezinin basarili çalismalarinin katlanarak devam edecegine inandigini ifade eden Prof. Dr. Eroglu, basta Rektör Prof. Dr. Ekrem Savas olmak üzere tüm Usak Üniversitesi ailesine çalismalarinda basarilar diledi.

Konusmalarin ardindan kurban kesilerek dua okundu ve Usak Üniversitesi Deri, Tekstil ve Seramik Tasarim Uygulama ve Arastirma Merkezi binasinin temeli atildi.
Kaynak: İHA