Afyonkarahisar’da yakalanan 5 Afgan göçmen olayinin detaylari ortaya çikarken, göçmenlerin Iran’daki insan kaçakçilarina kisi basi 800 dolar verdikleri ve Van’dan Türkiye’ye giris yaptiklari ögrenildi.
Edinilen bilgilere göre, Bolvadin ilçe girisi Akcan Parki civarinda olusturulan kontrol noktasinda uygulama yapan polis ekipleri ardi ardina giden 26 AEF 115 ve 11 TE 557 plakali araçlarin durumundan süphelenerek araçlari durdurdu. Araçtaki sahislarin kimlik sorgulamalarini yapan polis ekipleri N.M, A.S, A.R., M.K. ve A.R, isimli sahisin Afganistan uyruklu olduklarini ve yurda kaçak yollardan giris yaptiklarini belirledi. Sahislarla birlikte araçta bulunan ve Türk vatandasi olan E.K., M.S.K., C.K. ve M.I., isimli sahislari gözaltina aldi. Yakalanan sahislardan Afganistan uyruklu olanlar kaçaklar islemlerinin ardindan Afyonkarahisar Il Göç Idaresi’ne teslim edilirken, göçmen kaçakçiligi ile suçlanan Türk vatandaslari ise adliyeye sevk edildi. Çesitli suçlardan bazilarinin sabiklarinin da oldugu belirlenen sahislari çikarildiklari mahkeme tarafindan adli kontrol sarti ile serbest birakildi.
Afgan uyruklu vatandaslarin mahkemede verdigi ifadelerinde ise “Yakalanmadan 10 gün önce kaçak yollarla Türkiye’ye girdik ve Iran’daki tanidiklarimiza bizi Türkiye ye sokmalari için para verdik. Türkiye’ye geçince bir araç alarak parayi Iran’daki sahsa teslim ettik. Ardindan Van’dan bindik bunlara yolda 3-4 araç degistirerek geldik” dedikleri belirlendi.