Uluslararasi Adalet Divani, Somali Ile Kenya Arasindaki Deniz Sinirina Iliskin Kararini Açikladi

Divan, iki ülke arasindaki deniz sinirini 'adalet ve esitlik prensibine' göre belirledi Karara göre ihtilafli alanin büyük bölümü Somali'ye, küçük bir kismi Kenya'ya birakildi.

Uluslararasi Adalet Divani (ICJ), Kenya ile Somali arasinda anlasmazliga neden olan deniz sinirini "adalet ve esitlik prensibine" göre belirleyerek ihtilafli alanin büyük bölümünü Somali'ye, küçük bir kismini Kenya'ya birakti.

ICJ Baskani Joan Donoghue, Kenya ile Somali arasindaki deniz siniri anlasmazligina iliskin davada alinan karari açikladi.

Donoghue, Kenya'nin deniz siniri iddialarinin adil bir paylasim olusturmadigini bu yüzden iki ülke arasindaki deniz sinirini "adalet ve esitlik prensibine" göre Divan'in belirledigini duyurdu.

Buna göre iki ülke arasinda paylastirilan ihtilafli alanin büyük bölümü Somali'ye verilirken küçük bir kismi Kenya'ya birakildi.

Ayrica Divan, Kenya'nin, sinirini, Somali'nin aleyhine olacak sekilde kiyi seridinde yaklasik 45 derecelik bir açiyla ilerlemesi talebini reddetti.

Divan, Kenya'nin Somali ile aralarindaki deniz sinirina iliskin anlasma oldugu seklindeki temel iddiasini da kabul etmedi.

Divan, taraflari, karar kapsaminda belirlenen sinira uymaya davet etti.

Öte yandan Divan, Kenya'nin bugüne kadar ihtilafli deniz alanlarinda yaptigi petrol ve gaz faaliyetlerini Somali'nin egemenlik haklarinin ihlali olarak degerlendirmeyerek Somali'nin tazminat talebini kabul etmedi.

Kenya temsilcileri, durusmaya katilmayarak karari protesto etti.

Kenya hükümeti, geçtigimiz hafta karari tanimayacagini belirterek Divan'i tarafli olmakla suçlamisti.

- Kenya-Somali sinir anlasmazligi

Iki ülke, Hint Okyanusu'na bakan, zengin petrol ve gaz yataklarina sahip oldugu ileri sürülen kiyilar üzerinde uzun süredir anlasmazlik yasiyor.

Somali, iki ülkenin Hint Okyanusu'ndaki deniz sinirinin Somali'nin kara siniri ile ayni yönde ilerlemesi gerektigini savunurken, Kenya, sinirin Somali'nin aleyhine olacak sekilde kiyi seridinde yaklasik 45 derecelik bir açiyla ilerlemesi gerektigini iddia ediyordu.

Anlasmazligin çözümü için Somali ve Kenya, Uluslararasi Adalet Divanina basvurmus ancak ilk durusmasi Eylül 2019'da görülmesi gereken dava, Kenya'nin talebiyle defalarca ertelenmisti.

Somali hükümeti, 11 Subat’ta, Kenya'nin deniz siniri anlasmazligi davasini erteleme talebine tepki göstererek, Kenya'yi Somali topraklarini gasbetmeye çalismakla suçlamisti.
Kaynak: AA