Patates Rekoltesinin Bu Yil 5 Milyon Ton Olmasi Bekleniyor

Türkiye genelinde bu yil patates rekoltesinin 5 milyon ton civari olacagini belirten Nigde Patates Arastirma Enstitüsü Müdürü Ugur Pirlak, islah çalismalari neticesinde 10 adet yerli ve milli patates çesidini ülkeye kazandirdiklarini söyledi.

Patates Rekoltesinin Bu Yil 5 Milyon Ton Olmasi Bekleniyor
Yozgat Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri tarafindan, yerli ve milli üretimi artirmak amaciyla Nigde Patates Arastirma Enstitüsünce gelistirilen 7 çesit yerli patates tohumuyla ekilen patatesin hasadi ‘Tarla Günü’ etkinligi ile gerçeklestirildi.

Yozgat’in Bogazliyan ilçesinde düzenlenen etkinlikte 7 çesit tohumla ekilen patatesin hasadi yapildi.

2005 yilindan itibaren islah çalismalari neticesinde 10 adet yerli ve milli patates çesidini ülkeye kazandirdiklarini söyleyen Nigde Patates Arastirma Enstitüsü Müdürü Ugur Pirlak, “Bu çesitlerimizin de 8 tanesini pazarlama ve satis hakkini da yerli firmalarimiza devrettik. Su anda yerli çesitlerimizde sertifikasyon ve ileri kademede tohumluk çogaltimlari devam etmektedir. Yerli ve milli çesitlerimiz Bogazliyan’da ilk defa verimli topraklarda bulustu. Üreticimizin tarlasinda gerçeklestirmis oldugumuz demonstrasyon dikimleri sonucunda oldukça memnuniyet verici verim elde ettik. Su anda burada 7 çesidimiz bulunmakta ve bu çesitlerimizi Bogazliyan’daki çiftçilerimize tanitimini gerçeklestirdik” dedi.

Renkli, yerli ve milli çesit çalismalarina da devam ettiklerini söyleyen Pirlak, “Içi sari lacivert, sari kirmizi veya tam mor, dis kabugu kirmizi, mor veya sari renkte olan renkli gelistirme çalismalarimiz var. Bizim renkli çesitlerimizin en büyük özelligi cipse uygun olmasi ve su anda elimizde 10 tane genetik mevcut. Su an itibariyle de renkli çesit çalismalarimiza devam ediyoruz. Türkiye’deki patates rekoltesi geçen yil 5 milyon 200 bin ton civarinda iken 2021 yilinda da rekoltemizi kendi enstitümüzün çalismalarina baktigimizda yine 5 milyon ton civarinda görmekteyiz” seklinde konustu.

Tarim ve Orman Il Müdürü Tanju Özkaya ise 15 bin dekar alana patates ekildigini belirterek, “Nigde Patates Arastirma Enstitüsüyle birlikte proje hazirladik. Orada islah edilerek elde edilen tohumdan ekilen ürünleri hasat ettik. Verimin iyi oldugunu gördük ve çiftçilerimizden talep etmeye basladi.

Yozgat tarim sehri, patatesi münavebeye dahil etmek istiyoruz. Sulu arazilerde münavebeye dahil edersek, çiftçimize arti bir katma deger olusturabilecek bir ürün olur mu diye çalismalarimizi sürdürüyoruz. Inaniyorum ki üretim aratacak 15 bin dekar ekilisimiz ve 50 bin ton da bir üretimimiz var insallah bunu artiracagiz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA