Italya Basbakani Draghi Açiklamasi 'Afganistan'da Yasanan Krizde Yetki BM'ye Verilmeli'

Italya Basbakani Mario Draghi, Afganistan gündemiyle toplanan G20 Olaganüstü Liderler Zirvesi’nin ardindan, “Afganistan’da yasanan krizde yetki BM’ye verilmeli” ifadelerini kullandi. Avrupa Birligi (AB), zirvede Afgan halkinin insani ihtiyaçlarinin karsilanmasi ve Afganistan’a yardim saglayan ülkelere destek amaciyla 1 milyar euroluk destek paketi taahhüdünde bulundu.

Italya Basbakani Draghi Açiklamasi 'Afganistan'da Yasanan Krizde Yetki BM'ye Verilmeli'
Italya Basbakani Mario Draghi’nin baskanliginda Afganistan gündemiyle toplanan G20 Olaganüstü Liderler Zirvesi sona erdi. Video konferans yoluyla düzenlenen zirveye, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ABD Baskani Joe Biden, Hindistan Basbakani Narendra Modi ile birçok Avrupali lider katilirken, Çin Devlet Baskani Xi Jinping ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ise zirveye katilmadi.

G20 liderleri toplantidan sonra yaptiklari ortak açiklamada, Taliban’i suç ve terör örgütleri ile mücadele etmeye çagirdi. Gelecekteki insani yardim programlarinin kadinlara ve kiz çocuklarina odaklanmasi gerektigini ve ülkeyi terk etmek isteyen Afganlara güvenli geçis saglanmasi gerektigini vurguladilar.

Zirvenin ardindan basin toplantisi düzenleyen Draghi, zirveye katilan liderlerin Afganistan’da yasanan insani krize müdahale için Birlesmis Milletlerin (BM) yetkilendirilmesi konusunda fikir birligi içinde oldugunu aktardi. Draghi, "Afganistan’daki insani acil durumun çok ciddi olduguna dair yaygin bir farkindalik var ve durum kötüye gidiyor. Afganistan terörün siginagi haline dönmemeli" dedi.



"SU ANDA ILERLEME GÖRMÜYORUZ"

Insani krizin ele alinmasi için Taliban ile temasa geçilmesi gerekliliginin altini çizen Draghi, "Ancak bu onlarin taninmasi anlamina gelmiyor" ifadelerini kullandi. Taliban’in sözleriyle degil yaptiklariyla degerlendirilecegini ve dünyanin özellikle ülkedeki kadinlarin durumundan endise duydugunu belirten Draghi, "Su anda ilerleme görmüyoruz" dedi.

Zirvede Afganistan’da yasanan kadin haklari ihlallerinin de gündeme geldigini belirten Draghi, "Kadinlarin egitim hakki güvence altina alinmali ve 20 yil geriye dönülmesinin önüne geçilmeli" ifadelerini kullandi. Draghi, Afganistan’dan ayrilmak isteyen insanlarin için sorumluluk duyduklarini ve insani koridorlar açilmasi için çalistiklarini belirtti.



“ALMANYA TALIBAN’I TANIMAYA HENÜZ HAZIR DEGIL”

Almanya Basbakani Angela Merkel ise zirvenin ardindan yaptigi açiklamada, Almanya’nin Taliban’dan talep edilen kapsayicilik standartlarini karsilamadigi için Taliban’i Afganistan hükümeti olarak tanimaya henüz hazir olmadigini aktardi. Almanya’nin 600 milyon euroluk yardim sözünü yineledigini ifade eden Merkel, Afganistan’daki insani krizle mücadelede BM’nin yetkilendirilmesi konusunda liderlerin fikir birligi içinde oldugunu yineledi.

AB’DEN AFGANISTAN’A 1 MILYAR EUROLUK DESTEK PAKETI TAAHHÜDÜ

Avrupa Birligi (AB), zirvede Afgan halkinin insani ihtiyaçlarinin karsilanmasi ve Afganistan’a yardim saglayan ülkelere destek amaciyla 1 milyar euroluk destek paketi taahhüdünde bulundu. AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, zirve öncesi sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, "Afganistan’da büyük insani ve sosyo-ekonomik yikimi önlemek için elimizden gelen her seyi yapmaliyiz" ifadelerini kullanarak, bunun hizli bir sekilde yapilmasi gerektigini belirtti.

Von der Leyen, "Bugün G20 toplantisinda yaklasik 1 milyar euroluk Afgan Destek Paketini sunacagim. Afgan makamlariyla herhangi bir iliski kurmamiz için sartlarimiz, insan haklari dahil olmak üzere, açik. Ancak Taliban’in eylemlerinin bedelini Afganlar ödememeli. Destek paketi, Afgan halki ve yardim saglayan ülkenin komsulari içindir" dedi.

Von der Leyen söz konusu yardim paketinde, asilar, barinma ve insan haklarinin korunmasina ekstra destek için halihazirda üzerinde anlasilan 300 milyon euroluk insani yardimin, saglik gibi acil ihtiyaçlarin desteklenmesi amaciyla en az 250 milyon euroluk "ilave insani yardim" ve Afganistan’in komsularini desteklemek ve güvenligi artirmak için fonlar oldugunu açikladi.

Öte yandan iklim degisikligi, küresel ekonomik toparlanma, yetersiz beslenme ve Covid-19 salginiyla mücadele konularina odaklanacak olan resmi G20 Liderleri Zirvesi ise 30-31 Ekim tarihlerinde Italya’nin baskenti Roma’da düzenlenecek.

(Burak Ortahamamcilar/IHA)
Kaynak: İHA