Almanya'da Iki Türk Çocuk Için Doku Tipleme Kampanyasi Düzenlenecek

Almanya'nin Baden-Württemberg eyaletinin Stuttgart ve Heilbronn kentlerinde, lösemi hastasi 8 aylik Mahir Dadaloglu ve Adrenolökodistrofi (ALD) adli genetik hastaligi bulunan 5 yasindaki Erkin Aydin için doku tipleme kampanyalari düzenlenecek.

Iki Türk çocugun yasama tutunmasi için 2 Ekim'de Heilbronn'daki Franken Stadi'nda ve Stuttgart'in Feuerbach ilçesindeki Mauserstrasse 22 adresinde, ayrica 10 Ekim'de Fellbach kentindeki Cannstatterstrasse 40 adresinde doku tipleme kampanyalari yapilacak.

Mahir'in babasi Celal Dadaloglu AA muhabirine yaptigi açiklamada, Çesme'de temmuzda tatilde bulunduklari sirada çocugunun fenalastigini ve hemen doktora ardindan da Dokuz Eylül Üniversite Hastanesine gittiklerini söyledi.

Hastanede Mahir'den kan alindigini anlatan Dadaloglu, "Burada bebek ve çocuklarda nadir görülen juvenil miyelomonositik lösemi (JMML) süphesinin bulundugunu söylediler." dedi.

Tatili yarida birakarak Almanya döndüklerini ifade eden Dadaloglu, Berlin'deki Charite Hastanesi'nde çocugun bel kemiginden alinan örnegin laboratuvarda incelenmesinin ardindan JMML kan kanseri teshisinin konuldugunu belirtti.

Çocugun kan kanseri oldugunu ögrendiklerinde yikildiklarini ve çaresiz kaldiklarini anlatan Dadaloglu, Mahir'in iyilesmesi için kök hücre naklinin yapilmasi gerektigini söyledi.

Dadaloglu Alman Kemik Iligi Bankasinin (DKMS) devreye girdigini ifade ederek, "Ancak su ana kadar sonuç alinmadi. DKMS'nin is birligi yaptigi Kizilay ve Türkiye Kök Hücre Merkezi'nde (TÜRKKÖK) de eslesme yapilacak." diye konustu.

Mahir'in hayata tutunmasi için kök hücreye acil ihtiyaç duyuldugunu vurgulayan Dadaloglu, halki Stuttgart, Heilbronn ve Fellbach'da yapilacak doku tipleme kampanyalarina katilmaya çagirdi.

Dadaloglu, bu hastaliga yakalanan birçok çocugun ilik bekledigini belirterek, bu çocuklarin hepsinin umudunun kök hücre oldugunu kaydetti.

Erkin'in annesi Ebru Aydin da çocuguna agustosta ALD teshisi konuldugunu belirterek, "Hem oglumuz hem baskalari için umut isigi olma adinda uygun ilik bulunmasi konusunda kampanyalar düzenliyoruz." dedi.

Aydin, Erkin'in beyninin çok fazla hasar görmemesi için acil uygun ilige ihtiyaç duyduklarini ifade etti.

Kaynak: AA