Yeni adımı dünyaya duyurdular! Türkiye'nin şakası yok

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kararlı tutumu Yunanistan ve Fransa'yı oldukça endişelendiriyor. Her iki ülke de askeri alanda Türkiye karşısında ağır hezimetler alırken, Reuters haber ajansı ise Türkiye'nin yeni adımını dünyaya duyurdu.

Yeni adımı dünyaya duyurdular! Türkiye'nin şakası yok
Yeni adımı dünyaya duyurdular! Türkiye'nin şakası yok
Türkiye'nin Cuma akşamı yayınladığı yayınladığı görüntüler anında Yunanistan televizyonlarında ekrana getirildi, To Vima gazetesi görüntünün AB'nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs'a destek açıklamasından hemen sonra paylaşıldığını savundu.

Milli Savunma Bakanlığı, Cuma akşamı 20.44'te paylaştığı Twitter mesajında '27 Ağustos 2020 tarihinde Girit Adası'ndan kalkarak GKRY'ye doğru giden ve Navtex ilan edilen bölgeye yaklaşan Yunanistan'a ait 6 adet F-16 uçağı, Hava Kuvvetlerimize ait F-16 uçakları tarafından önleme yapılarak bölgeden uzaklaştırılmıştır' dedi.

Gazete, büyük ses getiren görüntülerde yer ve gün bulunmadığını, Yunan jetlerinin Girit Adası'na giderken yaşanan olayın bir benzerinin Meis Adası açıklarında Cuma öğleden sonra gerçekleştiğini ileri sürdü.

10 Yunan F-16'sının Meis etrafında uçarken iki Türk savaş uçağını gördüğünü ve bunlardan birinin etrafını çevirdiğini iddia eden To Vima, haberini Yunan genelkurmayına dayandırdı.

Kathimerini gazetesinde 'Tehdide dönüşen blöfler' başlıklı analizde ise geçmişteki deneyimlerin Türklerin blöf yapmadığını gösterdiği ve Ankara'nın hedefinin uluslararası toplumun kırmızı çizgilerine dokunmak olduğu belirtildi.

Uluslararası haber ajansı Reuters ise, gerilimin zirve yaptığı bölgede Türkiye'nin askeri tatbikatlarına devam edeceğini dünyaya duyurdu. Habere göre, Türk savaş uçakları ve donanması 11 Eylül'e kadar Kıbrıs'ın kuzeyinde ateşli silahlarla tatbikat yapacak.

Avrupa Birliği'nden gelen yaptırım 'sinyali'ni Yunan medyası ve siyasetçiler sevinç çığlıklarıyla karşıladı, Türk Dışişleri'nin yaptığı açıklama da yine gazetelerin sayfalarına taşındı.

To Vima gazetesi, AB'nin gündeme getirdiği yaptırımlar için son kararın 24-25 Eylül'deki olağanüstü zirvede alınacağını aktarıyor. Gazeteye göre, Avrupa Birliği Türkiye'ye bir ay süre verdi.

Bir başka haberde ise Berlin'deki dengelerin git gide Türkiye'nin aleyhine değiştiği savunuldu. Kathimerini, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın hafta boyunca yaptığı açıklamalarda farklılıklar olduğunu yazdı.

Ethnos gazetesi, Almanya'nın son açıklamalarıyla Türkiye'ye 'tokat' attığını ve Ankara'ya net bir mesaj verdiğini ileri sürdü. Ethnos'a göre, Avrupa Birliği tarafından Türkiye'ye uygulanacak muhtemel yaptırımlar yedi maddeden oluşuyor.