Türkiye, ihracatta yeni normale rekorla başladı

Dünyanın içerisinde bulunduğu pandemi sürecinde, ülkeler ekonomik yönden zarar görürken Türkiye durumu fırsata çevirdi. İhracat haziranda, mayısa göre yüzde 35.2 değerinde rekor artış gösterirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 82.6’ya çıktı.

Türkiye, ihracatta yeni normale rekorla başladı
Türkiye, ihracatta yeni normale rekorla başladı
Türkiye'nin pandemi döneminde aldığı önlemler, bu sürecin en hasarsız atlatılmasını sağladı. İçerisinde bulunduğumuz normalleşme sürecinde de ihracat yönünden hızlı bir başlangıç yapıldı. İncelenen rakamlar ile yükseliş merdiveninde olunduğu gözler önünde. Geçen ay 13 milyar 469 milyon dolar olan ihracat, mayıs ayına göre yüzde 35.2 oranında kaydettiği artışla rekor bir yükselme gösterdi. Bu artışta, Ticaret Bakanlığı tarafından sanal olarak başlatılan ticaret heyetleri ve fuar organizasyonlarının yanı sıra ihracatçıların finansmana erişiminin kolaylaştırılması etkili oldu.

DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 17.3 AZALMA GÖSTERDİ

Haziran ayında ihracat ailesi içerisinde yeni 1443 firma katılırken, 27 sektörün 24'ü ihracat çalışmalarında artış gösterdi. Motorlu kara taşıtlarda yüzde 69.9, yenilen meyveler ve sert kabuklu meyvelerde yüzde 52.3, mobilyalarda yüzde 48.4, kazanlar ve makinalarda yüzde 41.4, demir ve çelikte yüzde 37.9 ve elektrikli makine ve cihazlarda da yüzde 31.6 arttı. Bu oranlarla birlikte dış açık haziranda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.3 azalarak 2.8 milyar dolara düştü.

İhracatın ithalatı karşılama oranında ise pandemi döneminin nisan ayında yüzde 69.4'e kadar düşmüştü. Mayıs ayında yüzde 74.2 olurken, haziranda da yüzde 77.2'den 82.6'ya çıktı. Rakamlari, nisan ve mayıs aylarına göre büyük bir artış olduğunu gösteriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 'Türkiye, küresel ticaretin güvenilir limanı olduğunu tescilleyerek ihracatta normalin de ötesindeki seyrine başladı' dedi.

TIBBİ ÜRÜNDE TARİHİ BAŞARI


Geçtiğimiz aylarda üretilen yerli solunum cihazı ile maskede yakalanan başarı ihracata da etkisini gösterdi. Tıbbi ürün ihracatı, yüzde 476 artarak 96.9 milyon dolara yükseldi. Dezenkfektan ihracatı yüzde 84.6 artarak 14.3 milyon dolar, tanı kiti ihracatı yüzde 199 artarak 8.4 milyon dolar, maske ihracatı yüzde 749 artarak 41.2 milyon dolar, solunum cihazı ihracatı ise yüzde 9 bin artarak 30.8 milyon dolar seviyelerine geldi.

GÜÇLÜ ÇIKIŞ SİNYALLERİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 'İhracatçımızın, sanayicimizin, işçimizin özverili çalışmalarıyla Türkiye olarak pandemide sağlık alanında ayrıştığımız gibi ekonomik alanda da ayrışarak güçlü çıkış sinyali verdiğimizi düşünüyorum' dedi. Haksız fiyat artışlarıyla mücadeleye de değinen Pekcan, 'Haksız fiyat artışıyla ilgili 12 bin firmayla ilgili 57 bin şikayet geldi. Bakanlık olarak 10 bin firmanın incelemesini tamamladık, 50 bin üründe incelemeleri bitirdik. Şu anda 2 bin 400 firmamızın savunmasını alıyoruz' açıklamalarında bulundu.