5 milyon aileye 1000 TL nakdi yardım yapıldı! İşte rakam rakam o büyük destekler!

Corona virüsü ekonomik tedbirleri kapsamında birçok tedbir alan hükümet zor durumda kalan vatandaşlara destek için bir çok önemli adım attı... Rasim Ozan Kütahyalı da köşesinde bu konuya yer verdi...

5 milyon aileye 1000 TL nakdi yardım yapıldı! İşte rakam rakam o büyük destekler!
5 milyon aileye 1000 TL nakdi yardım yapıldı! İşte rakam rakam o büyük destekler!
Güneş gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı hükümetin koronavirüs nedeniyle zor durumda kalan vatandaşlara yaptığı yardımları bir bir yazdı...

İşte Rasim Ozan Kütahyalı'nın o yazısı;

Destek kredileri ve yardım paketlerinde durum ne?

Koronavirüs olayı tüm dünya ekonomilerini vurduğu gibi Türkiye'yi de vurmuş durumda.

*

Özellikle işsiz ve emekçi kesim ile küçük ile orta boy tüccarlarımızın nakit noktasında büyük sıkışıklığı var. Ekonomik desteğe ihtiyaçları var.

*

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın önderliğinde üç kamu bankası tam bu ihtiyaç noktasında çok geniş bir kesimin derdine deva oldu. Bunu kimse inkar edemez.

*

Ben pandeminin yayıldığı ilk günlerden beri bu nakdi yardımlar ve krediler olayının takipçisiyim.

*

Pandemi sebebiyle ters köşeye yatan binlerce ihtiyaç sahibi insanımızla bu krediler konusunda yazıştım ve kendileriyle konuştum.

*

İlk başlarda bu yardımların lafta kalacağına ve fiiliyata geçmeyeceğine inanan yurttaşlarımız da bu destek kampanyalarının ne kadar samimi olduğunu gördüler. Bunu tepkilerinden anlıyorum.

*

Tam 5 milyon aileye 1000 TL nakdi yardım yapıldı şu ana kadar. 5 milyon aile.

*

Ayrıca işini kaybeden vatandaşlar da bu yardım kapsamına alındı. Bu 1000 TL nakdi yardımlar yeni ailelere de ödenmeye devam ediyor.

*

Maalesef her geçen gün işsizlik artıyor. İşten çıkarmaları önlemek için KGF paketli devam paketi kapsamında 190 bin 453 firmaya yaklaşık 140 milyar TL nakit aktarıldı.

*

Bu paranın gittiği yerler kalantor firmaları değil, yüzde 97 oranında KOBİ'lerimiz.

*

Eski tabire 140 katrilyon olan bu paket adeta KOBİ'lere cansuyu oldu.

*

Aylık geliri 5 bin TL'den az vatandaşlarımız için sunulan destek kapsamında adım adım 6 milyon kişiye yaklaşan bin insana son verilere göre 35 milyar TL miktarına yakın bir ödeme yapıldı.

*

Hala üç kamu bankasına 10 bin TL 6 ay geri ödemesiz 36 ay vadeli aşırı düşük faizle kredi başvuruları yapabilirsiniz. Ödemeler yapılmaya devam ediliyor.

*

1 milyon 16 bin 600 esnafa 23 milyar TL'nin üzerinde finansman desteği sağlandı. Bu paket de esnafımızı çok rahatlattı.

*

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tüm başvurularda yüzde 85'in üzerinde, dünyada eşi benzeri olmayan bir geri dönüşle, finansman sağlama oranı yakaladıklarını, bankacıların bunun ne kadar önemli detay olduğunun farkında olduğunu da söyledi.

*

Netice olarak ekonomik istikrar kalkanı kapsamındaki adımların maddi tutarı 240 milyar TL oldu şu an.

*

Eski tabirle 240 katrilyonluk bu yardım ve destek miktarı milli gelirin yüzde 5'i civarındadır ve bu diğer gelişmiş ülkeler seviyesinde bir rakamdır.

*

Berat Albayrak'ın ifade ettiği üzere eğer bazı ülkeler gibi ekonomik büyüklüğünü çarpan etkisiyle ifade etmemiz gerekirse, bu rakam 525 milyar TL civarını bulmaktadır.

*

Bu da milli gelirin yaklaşık yüzde 11'ine denk gelmektedir.

*

İster maddi tutarı ister ekonomik büyüklüğü dikkate alın, Türkiye salgın kapsamında destek/milli gelir oranında dünyadaki çok iyi konumda olan ülkelerden biridir.

*

Pandemiye karşı alınan ekonomik önlemlerin milli gelire oranında Fransa yüzde 5, Almanya yüzde 4,9, Çekya yüzde 4,7, İtalya yüzde 1,4 seviyesinde kalmıştır.

*

Tüm bunlara rağmen hala bu koşulları tutturduğu halde yardım yada destek gelmeyen ihtiyaç sahibi yurttaşımız varsa, sosyal medya vasıtasıyla benimle iletişim kurmaya devam etsin. Bayrama kadar bu ödemeler yapılacaktır.