WWF-Türkiye'den '1 Güzel Hareket' Çağrısı

WWFTürkiye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğiyle düzenlediği '1 Güzel Hareket' kampanyası kapsamında plastik kullanımının azaltılması çağrısında bulundu.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğiyle düzenlediği "1 Güzel Hareket" kampanyası kapsamında plastik kullanımının azaltılması çağrısında bulundu.

Vakıftan yapılan açıklamada, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde herkesin dünya için yapabileceği bir şey olduğu belirtildi.

WWF-Türkiye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Dairesi'nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde önemli bir kampanya başlattığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kampanya, plastik atıkların çevre ve denizler üzerindeki olumsuz etkilerinin giderek büyüdüğü günümüzde plastik kullanımının azaltılmasını hedefliyor. Kampanya kapsamında 'www.1guzelhareket.org' sitesi 5 Haziran'da ziyarete açılacak. Kullanıcılar, siteyi ziyaret ederek, plastik kullanımlarını azaltmaya dair kendileri için küçük ama dünya için büyük bir adım atmış olacaklar. Siz de sitede yer alan şu kullanım alışkanlıklarından en az birini değiştirerek kampanyaya katılabilirsiniz."

Açıklamada WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli'nin şu ifadelerine yer verildi:

"Plastik atıkların doğayı ve denizlerimizi boğar hale geldiğini görüyoruz. Buna karşı mücadele etmek kamu ve sivil toplum kuruluşlarının olduğu kadar, bireylerin de görevidir. Hepimiz plastik kullanımını azaltmak, mümkün ise sonlandırmak zorundayız. Yeni kampanyayı bu konuda taahhütte bulunma ve harekete geçme şansı yarattığı için çok önemli buluyoruz. Bu çalışmada bizimle birlikte olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Dairesi’ne teşekkür ediyorum. Doğa ve çevre bilincine sahip herkesi ‘1 Güzel Hareket’ yapmaya’ davet ediyorum.”

- Nişantaşı'na gülümseten geri dönüşüm kumbaraları

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) ve Şişli Belediyesi de Nişantaşı'nda 24 noktada yer alan geri dönüşüm kumbaralarını karikatürlerle güzelleştiriyor.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, "Atıklar Dönüşür, Şişli Güzelleşir" mesajıyla ve Serkan Altuniğne'nin çizdiği karikatürleriyle süslenen geri dönüşüm kumbaralarıyla, ambalaj atıklarının ayrı toplanması ve geri dönüşüm konusunda farkındalığın arttırılması hedefleniyor.

Karikatürlü geri dönüşüm kumbaralarının, 5 Haziran Dünya Çevre Günü itibarıyla Nişantaşı'na neşe saçmaya, geri dönüşüm kültürünü güçlendirmeye devam edeceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Şişli Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Nişantaşı'nda 24 farklı noktadaki geri dönüşüm kumbaraları, karikatür sanatçısı Serkan Altuniğne'nin özel hazırladığı, hem gülümseten hem düşündüren, geri dönüşüm temalı karikatürlerle giydirildi."

Açıklamada, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer'in, "Bu bir değer zinciri. Vakfımız, geri dönüşüm alanında yerel yönetimler ve lisanslı firmalar iş birliğinde çalışmalar gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesi ve toplanması için toplumsal farkındalığın, alışkanlığın ve geri dönüşüm kültürünün gelişimi, bunun için de iletişim ve bilinçlendirme çok önemli. Şişli Belediyesi iş birliğinde attığımız bu adımın güzel sonuçlar vereceğine inanıyoruz." ifadelerine yer verildi.

- Ekolojik Yaşam Merkezi yarın açılacak

Kadıköy Belediyesi tarafından 1520 metrekarelik alanda hayata geçirilen Eğitim Mahallesi'ndeki Kemal Sunal Parkı ve Ekolojik Yaşam Merkezi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde açılacak.

Ekolojik Yaşam Merkezi'nde başta çocuklar olmak üzere her yaştan insanın katılabileceği eğitim ve atölyelerin olduğu bir Kompost Eğitim Merkezi de yer alacak.

Kompost Eğitim Merkezi binası ekolojik bilinç kazandırmaya katkıda bulunmak amacıyla geçen yıl temmuz ayında Matthieu Pedergnana ve Ece Aslan Pedergnana'nın proje danışmanlığında 40 kişinin gönüllü çalışmasıyla yapıldı. 60 metrekare olan bina, solucanla kompost eğitimlerine uygun şekilde ekolojiyi gözeten, sürdürülebilirliğin sağlandığı, biyoiklim odaklı tasarım ilkeleri doğrultusunda tasarlandı. Bu nedenle bina yapımında doğal, sağlıklı, ısı performansı ve enerji verimliliği yüksek, depreme ve yangına dayanıklı, ekolojik ayak izi düşük olması nedeniyle saman balyası tercih edildi ve doğal sıva kullanıldı.

Permakültür ilkeleri doğrultusunda tasarlanan Kemal Sunal Parkı ve Ekolojik Yaşam Merkezi'nde kelebek bahçesi, koku bahçesi, tematik bitki alanları, biyolojik gölet ve kümes de yer alıyor. Parktaki çocuk oyun alanlarında da ahşap malzeme kullanıldı.

Ekolojik Yaşam Merkezi'nde 3 aylık programlarla web sitesi üzerinden duyuruya açılan farklı yaş gruplarına yönelik sürekli eğitim ve atölyeler olacak.

Hafta içi 09.00-12.30 arası ilçe okullarındaki öğrencilere program dahilinde Muhteşem Dönüşüm Esencan ve Adımını Yeşil Atan Okullar eğitimleri verilecek. Hafta içi öğleden sonra ya da hafta sonu için yetişkin ve dışarıdan katılıma açık eğitim ve atölyeler planlanacak.

Merkezde ekolojik yaşam ile ilgili farklı konularda eğitimler verilmesi, daha fazla eğitimci ve katılımcıya ulaşılması için 2017 Çevre Festivali'nde yer alan sivil toplum kuruluşları, inisiyatifler ve platformlardan destek alınacak.
Kaynak: AA