Besiciler Yeniden Yaylalarına Kavuşuyor
Küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı iller arasında bulunan Hakkari ve Van'da besiciler, terör tehlikesi nedeniyle izin verilmeyen yaylalara uzun zaman sonra yeniden çıkacak Besici Daran: 'Koyunlarımızı bu mevsimde yaylaya çıkartıyoruz. Gidip bakıyoruz, kontrol ediyoruz. Oralarda besliyoruz. Yaylada 4 ay kalıyoruz, sonra köye dönüyoruz. Köylerde vatandaşlar yaylalara gitmeyi çok istiyor. Cumhurbaşkanımıza ve herkese teşekkür ederim' Besici Örtaş: 'Yayla bizim evimiz gibidir. Her şeyimizi oradan getiriyoruz. Süt, yoğurt, peynir gibi. Yaylaya çıkacağım için heyecanlanıyorum. Sevindim bu iş için. Bu aydan sonra yaylaya gideceğiz. Sonbahara kadar orada kalıyoruz' Van Ziraat Odası Başkanı Özgökçe: 'Yaylalar açılırsa insanlar hayvanlarını daha rahat otlatabilecek, yem almak zorunda kalmayacak ve bu fiyatlara da yansıyacak. Hayvancılık eski canlı günlerine dönecek'
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli yere sahip Hakkari'de bahar hazırlıklarını sürdüren besiciler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun geçen hafta Hakkari ziyaretinde güvenlik nedeniyle çıkılmasına izin verilmeyen yaylaların halkın hizmetine açılacağı yönündeki açıklamasının ardından gözünü yaylalara çevirdi.
Havaların ısınması ve doğanın canlanmasıyla yaylalara çıkma hazırlığı yapan besiciler, hayvanları, kış boyunca barındırdıkları ahırlardan çıkararak, köylere yakın yerlerde otlatmaya başladı.
Besicilerden Necmettin Daran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylalara çıkmayı heyecanla beklediklerini söyledi.
Koyunların yaylalarda daha iyi geliştiğini aktaran Daran, şöyle konuştu:
"Bu koyunlar mayıs, haziran gibi yaylaya çıkmazsa köyde dayanamazlar. Bizim geçim kaynağımız da zaten hayvancılık ve çiftçilik. Koyunlarımızı bu mevsimde yaylaya çıkartıyoruz. Gidip bakıyoruz, kontrol ediyoruz. Oralarda besliyoruz. Yaylada 4 ay kalıyoruz, sonra köye dönüyoruz. Yayla koyunlar için çok iyidir. Yaylalarımızı çok seviyoruz. Oranın havası, suyu başka olur. İlçedeki köylerde vatandaşlar yaylalara gitmeyi çok istiyor. Cumhurbaşkanımıza ve herkese teşekkür ederim."
- "Mutluyuz, bir coşku var içimde"
Besici Taner Örtaş da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Soylu'nun yasakları kaldırmaya ilişkin açıklamalarına sevindiklerini dile getirdi.
Örtaş, şunları kaydetti:
"Yayla bizim evimiz gibi. Her şeyimizi oradan getiriyoruz. Süt, yoğurt, peynir gibi. Yaylaya çıkacağım için heyecanlanıyorum. Sevindim bu iş için. Bu aydan sonra yaylaya gideceğiz. Sonbahara kadar orada kalıyoruz. Mutluyuz, bir coşku var içimde. Yaylalara tekrar kavuşuyoruz. Şu an gözümüz yaylalarda. Ekonomik açıdan çok iyi oluyor. Koyunlar yaylaya çıktığı zaman oradan besleniyor. Biz de yazın biriktirdiğimiz otları kışın veriyoruz. Bizim için daha iyi oluyor. Buralarda hayvancılık potansiyeli yüksek. Değerlendirmek gerekiyor."
İskender Dara ise yaylalara çıkmadıkları zaman hayvanlarına bakmakta güçlük çektiklerini dile getirerek, bu sorunu çözmesinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Aralık 2017'de partisinin Hakkari İl Kongresinde, bahardan itibaren uzun zamandır güvenlik sebebiyle uygulanan yaylalara çıkma yasağını kaldıracaklarını açıklamıştı.
- "Maliyetler azalacak, hayvancılık gelişecek"
Van Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, yaylalardaki yasakların kaldırılmasını daha önce de birçok kez dile getirdiklerini belirtti.
Bölgedeki üreticilerin ve besicilerin yıllardır yaylalarda uygulanan yasakların kaldırılmasının hayalini kurduğunu anlatan Özgökçe, bu hayalin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Yaylaların yasaklı olması nedeniyle üreticilerin yem sıkıntısı yaşadığını, maliyetlerin yükseldiğini vurgulayan Özgökçe, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Hayvanlarını yaylalara çıkaramayan üreticilerimiz yıl boyunca yem almak zorunda kalıyordu. Bu maliyetlere yansıyınca sıkıntılar da gündeme geliyordu. Zaten hayvancılığın bölgede bitme noktasına gelmesindeki etkenlerin en önemlisi bu. Biz daha önce de bir çok platformda yasakların kaldırılması talebinde bulunmuştuk. Şu anda yasaklı olan bölgelerin büyük bölümü açıldı ancak bazı bölgelerdeki yasaklar devam ediyor. Buralardaki yasakların da en kısa zamanda kaldırılarak tüm yaylaların üreticilerimizin kullanımına açılmasını bekliyoruz. Yaylalar açılırsa insanlar hayvanlarını daha rahat otlatabilecek, yem almak zorunda kalmayacak ve bu fiyatlara da yansıyacak. Hayvancılık eski canlı günlerine dönecek. Bu nedenle yaylaların kullanıma açılması bölgemiz için hayati önem taşıyor. Emeği geçenlere teşekkür ederim."
- "Devletimizin şefkat elini gördük"
Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz ise bölgedeki yayla yasaklarının kaldırılmasını canı gönülden desteklediklerini dile getirdi.
Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin yanında olduklarını, desteklediklerini ifade eden Yılmaz, yaylaların kullanıma açılmasının besicilerin yaşadığı en büyük sorunu ortadan kaldıracağını aktardı.
Yaylaların yasaklı olması nedeniyle sürekli yem almak zorunda kalan üreticilerin maliyet açısından sorunlarla karşılaştığını aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Yasakların kaldırılmasını yıllardır bekliyorduk. Şimdi maliyetler azalacak ve bu hayvancılığın canlanmasına neden olacak. Maliyetlerin yükselmesi nedeniyle insanlar hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyordu. Şimdi yasakların da kalkmasıyla insanlar yaptıkları işe geri dönecekler. Bu, hayvan varlığını artıracak ve fiyatların düşmesini sağlayacak. Yaylaların kullanıma açılması her açıdan bölgeye kazanç sağlayacak. Bu konuda hükümetimizin yanındayız ve üzerimize düşeni yapmaya hazırız."