Türk Eğitim-Sen'den Performans Sistemine Karşı Kampanya

Genel Başkan Geylan:'Öğretmenlere performans değerlendirme sistemine karşı kamuoyu oluşturmak için Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi MEBİM 147 üzerinden başvuru kampanyası başlattık' 'Öğretmenler, bugün 17.0020.00 saatleri arasında MEBİM 147'yi arayarak, 'Öğretmenlerimizin itibarını rencide edecek olan performans sistemine karşıyım' beyanını ifade edecek'

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, öğretmenlere performans değerlendirme sistemine karşı kamuoyu oluşturmak için "Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi MEBİM 147" üzerinden başvuru kampanyası başlattıklarını bildirdi.

Geylan, yazılı açıklamasında, kampanya kapsamında, "Öğretmenler, bugün 17.00-20.00 saatleri arasında MEBİM 147'yi arayarak, 'Öğretmenlerimizin itibarını rencide edecek olan performans sistemine karşıyım' beyanını ifade edecek" bilgisini paylaştı.

Geylan Türk Eğitim-Sen tarafından CİMER ve BİMER üzerinden bir kampanya daha başlatıldığını aktardı.

Performans değerlendirme sisteminin öğretmenlerin itibarını daha da azaltacağını, çalışma barışını bozacağını, uygulamanın psikolojik şiddetin aracı haline geleceğini belirten metni CİMER ve BİMER üzerinden bugünden itibaren 5 Nisan'a kadar Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamına ileteceklerini ifade eden Geylan, şöyle devam etti:

"Öğretmenlerimiz, MEB tarafından hazırlanmakta olan Öğretmen Performans Değerlendirme ve Aday Öğretmenlik İş ve İşlemleri Yönetmelik çalışmasının getirebileceği olumsuzluklara dikkat çekecekler. Dileriz, çalışanların bu haklı ve gerçekçi kaygıları muhatapları nezdinde karşılık bulur ve hem öğretmenlerimiz hem de eğitim camiası geçtiğimiz ekim ayında 12 ilde gerçekleştirilen pilot uygulamada şahit olunan çirkinliklerle karşı karşıya kalmaz."

- "Uygulama objektif olmayacaktır"

Açıklamada, öğretmenlerin BİMER ve CİMER'e göndereceği metine de yer verildi.

Metinde, performans değerlendirmesi çerçevesinde okul müdürünün, meslektaşının, velinin ve öğrencinin puanla öğretmeni değerlendireceği bir uygulamanın objektif olmayacağı, kişisel, sendikal ve siyasal birtakım saiklerle tutum takınılabileceği endişesinin ciddi bir ihtimal olduğu belirtildi.

Metinde şu ifadelere yer verildi:

"Zaten öğrenci üzerinde hiçbir hakimiyeti bırakılmayan öğretmenler ile bu kez de not pazarlığı yapmaya yeltenen öğrenci ve veliler olabileceği de garabet bir durum olarak ortaya çıkabilecektir. Nitekim geçen yıl ekim ayında 12 ilde yapılan pilot uygulama bu tür örnekleri yaşatmış idi. Ayrıca öğretmen, performansını sınıfta sergilemektedir. Sınıf içerisinde gözlemleme imkanı olmayan bir velinin öğretmenin performansını nasıl değerlendirebileceği de bir diğer önemli soru işaretidir. Şunu da unutmamak lazımdır ki eğer bu uygulama hayata geçirilirse performans değerlendirme sisteminin öğretmenlerimize yönelik bir psikolojik şiddet aracı olarak kullanılacağı ortadadır.

Tüm bunlar ışığında aşikardır ki bu uygulama Türk milli eğitimine yarardan çok zarar verecektir. Bu itibarla bir öğretmen olarak bu uygulamanın hayata geçirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bundan derhal vazgeçilmelidir."

Öğretmenler hakkında MEBİM 147, BİMER, CİMER gibi kanallardan asılsız iddialarla şikayette bulunulduğuna işaret edilen metinde, eğitimciler hakkında soruşturma başlatılarak psikolojik anlamda onlara baskı yaşatıldığı aktarıldı.

Metinde şu değerlendirmede bulunuldu:

"Öğretmenlere uygulanan her türlü maddi, manevi ve fiziksel şiddete karşıyız. Eğitim öğretim hayatının sağlıklı işleyişi açısından, çocuklarımızı yetiştiren ve geleceğe hazırlayan öğretmenlerimizin mesleklerini huzur içinde icra edebilmeleri son derece önemlidir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, öğretmenlerimizin psikolojik ve fiziksel anlamda şiddet ve baskıya maruz kalmamaları için gerekli önlemlerin ivedilikle alınması gerekmektedir."
Kaynak: AA