Çeşme'nin Zeybekleri Geleneksel Yemekte Buluştu
İzmir’in Çeşme ilçesindeki Sarı Zeybek Dans ve Sahne Sanatları Derneği üyeleri, geleneksel dayanışma yemeğinde buluştu.
Beş yıl önce kurulan ve kurulduğu günden bu yana Çeşme’de birçok etkinlikte sahne alan Çeşme Sarı Zeybek Dans ve Sahne Sanatları Derneği, her yıl geleneksel olarak düzenlediği yemekte, üyelerini ve eşlerini buluşturdu. Yemeğe, CHP Çeşme Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Eda Tavaz ve Çeşme Kent Konseyi Mahalle ve Muhtarlar Meclisi Başkanı, Fahrettinpaşa Mahallesi Muhtarı Rasim Özgül de katıldı.
"Dış etkinliklerde Çeşme’yi temsil etmenin gururunu yaşıyoruz"
Geleneksel dayanışma yemeğinin açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Onur Tabak, derneğin kurucu başkanı babası Mehmet Ali Tabak ve daha sonra başkanlığı devir alan annesi Fikriye Tabak’ın ardından kendisinin başkanlığa geldiğini belirterek, "Sorumluluğumuz çok büyük. Bunun farkındayız. Elimizden geldiği kadar derneğimizin başarılarının artması için çalışacağız. Beş yıl içerisinde, kendi içimizden beş eğitmen çıkardık. Bu beş eğitmenimiz, Çeşme Halk Eğitim Merkezi’nde ve okullarda görev aldılar. Derneğimizde, çocukların dans eğitimine de önem verdik ve veriyoruz. Derneğimizin ayakta kalmasında ve başarılarında, dansçı arkadaşlarımızın da payı çok büyük. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Derneğimiz, sadece Çeşme’de değil, Çeşme dışında da gösteriler yapmaya başladı.
Dernek olarak, gittiğimiz dış etkinliklerde, Çeşme’yi temsil etmenin gururunu yaşıyoruz. Derneğimizin ilk yıllarında 2-3 kişiyle ders yaptığımız zamanları biliyoruz, ama giderek çoğaldık. Şimdi artık, balemiz, tiyatromuz, halk oyunlarımız var. Giderek daha büyük işler yapmaya başladık. Bu da siz değerli üyelerimiz sayesinde oldu. Hepinize teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"Derneğin adını koyarken Atatürk’ten esinlendik"
Çeşme Sarı Zeybek Dans ve Sahne Sanatları Derneği’nin kurucu başkanı Mehmet Ali Tabak da, Alaçatı’daki çocukları ve gençleri sokaklardan kurtarmak, topluma kazandırmak için derneği kurduklarını belirtti.
Tabak, "Alaçatı Belediyesi kapatılmadan önce Alaçatı İsmet Paşa Mahallesi muhtarıydım. Alaçatı’nın en büyük mahallesiydi. Oğlum Onur Tabak okulunu bitirince bir dernek kurarak, Alaçatı ve Çeşmeli çocuklara ve gençlere faydalı olmak istedi. Ben de kendisine yardımcı oldum ve Sarı Zeybek Dans ve Sahne Sanatları Derneği’ni kurduk. Biz Selanik göçmeniyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki evine yakın bir evde oturuyormuşuz. Derneğe isim ararken, Atatürk’ün sarı saçlarından, mavi gözlerinden ve zeybek oynayışından esinlenerek, ’Sarı Zeybek’ adını koyduk" dedi.
Geleneksel dayanışma yemeğinde, çekiliş yaparak çeşitli hediyeler de dağıtılırken, dernek üyeleri ve yakınları gece boyunca dans etti.