Yemen'de Gazetecilere Yönelik İhlaller

Yemen'de 2017 yılında basın özgürlüğüne karşı 300 ihlal gerçekleşti.

Yemen'de 2017 yılında basın özgürlüğüne karşı 300 ihlal yapıldı.

Yemen Gazeteciler Sendikası'nın yayımladığı yıllık raporda, 2017'de basın özgürlüğüne yönelik 300 ihlalin gerçekleştirildiği ifade edildi.

Basın özgürlüğüne yönelik ihlallerin yüzde 68'inin Husiler, yüzde 18'inin meşru hükümete bağlı taraflar, yüzde 9'unun kimliği henüz belirlenemeyen kişiler, yüzde 3'ünün Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ve diğer yüzde 2'sinin de Güney Hareketi ile Ensar eş-Şeria tarafından gerçekleştirildiği bildirildi.

İhlallerin büyük çoğunluğunun adam kaçırma ve gözaltı olduğu bunun dışında elektronik sayfalara erişimin engellenmesi, gazetecilere yönelik provokasyon, öldürme, öldürmeye teşebbüs, gazetecilerin ve basın kuruluşlarının araç gereçlerini yağmalama, haber yapılmasını engelleme şeklinde gerçekleştiği kaydedildi.

Bunun yanı sıra gazetecilere cezaevlerinde işkence yapıldığı, maaşlarının kesildiği ve işten çıkarıldıkları ifade edildi.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Yemen hükümetine destek veriyor.

Kaynak: AA